Gayda çağa tedavisinde Türkiye’ye gösterişli züğürt toprak kayması var

Tulum çağa tedavisinde Türkiye’ye yoğun pestil toprak kayması var

Tüp bebekte başarısızlık yaşanmasına yük eden faktörler

İSTANBUL – Çocuk sahibi olamayan hastalarda en son geçer not tekniklerden biri olan tuluk çağa tedavisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri ve yaşanan başarısızlıkların nedenlerini nâkil Gayda Bebek Uzmanı Prof. Dr. Yanardağ Turan, tedavide daraç dışından Türkiye’ye vahim tıpkısı göç olduğunu belirtti.

Normal yollarla yavru sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu yardımcı üreme tekniği olan tüp süt kuzusu tedavisine sonuç yıllarda korkulu bir bent var. Türkiye ise hem doktorlarının deneyimleri hem da tedavide geçer not dal düzey teknolojiler dolayısıyla acun üstünde yeğleme edilen on mevki beyninde yerini alıyor. Elverişsiz dışından Türkiye’ye tüp çağa tedavisi üzere ciddi benzeri kafile olduğunu tamlayan BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi, Şişman Bebek Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, tedaviye duyulan ihtiyaca ilgi çekti. Günümüzde temas 6 çiftten birinin tüp bebek tedavisine başvurduğunu belirten Turan, bu durumun nedenlerini sıraladı.

Üreme gelişimini kısıtlayan esbap

Kalıtım Bilimi ve aut etkenler nedeniyle üremede apotr tekniklerinin sıklıkla kullanılmaya başlandığını anlatım eden Prof. Dr. Volkan Turan, “Önceden değme 11 çitten biri sonuçsuzluk durumuyla karşılaşıyordu. Bu oranın son yıllarda değme 6 çiftten benzeri çifte büyüklüğünde düştü diyebiliriz. Bu durumun makul nedenleri var. Hele düzensiz tagaddi maalesef avrat ve erkeklerin tenasül gelişimini kısıtlıyor. Ateş tagaddi kadınların yumurta rezervlerini henüz hızlı düşürebiliyor. Erkeklerin ise sperm kalitesini düşürebiliyor. Çocuk yapmayı ertelemek de er bezi kalitesini etkiliyor. Zira çiftler ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olmaya değişmeyen veriyor ve bu da çiftlerin alışılagelen yollarla çocuk sahibi olması zorlaştığından bundan sonra tüp bebek tedavisine başvuruyorlar” dedi.

Muvaffakiyet oranı yüzdelik 40

Şişman bebekte 5. çevrim transferleri sonrasında başarı oranlarının yüzde 40 civarında olduğunu belirten Turan, bu oranın bağan olmasının genişlik büyük nedeninin ise annenin yaşı olduğunu kaydetti. Anne yaşı alelhusus 47’nin üzerinde olduğu ahit çoğu hastayı tedaviye almadıklarını kaydeden Turan, “Ana yaşı ilerledikçe muvaffakiyet örtmek için toplanan husye sayısı bile artıyor. Ancak yaş ilerledikçe bile kadınların yumurta sayısında benzeri tenakus meydana geliyor. Bu suratsız nicelik zımnında şişman süt kuzusu muvaffakiyet oranları dahi düşebiliyor” dedi.

Tombul bebek başarı şansını kırıcı durumlar

Tombul bebekte başarısızlık yaşanmasına gravite fail faktörleri sıralayan Turan, “Tombul bebeğin sükse oranını oğulcuk ve rahim belirliyor. Embriyoda arz kesif tanıdık sorun kalıtım bilimi bozukluktur. Mitokondrinin DNA’sındaki herhangi bir değişinim başarısızlıkla sonuçlanıp embriyonun daha erken sürede kaybedilmesine sebep olabiliyor. Normal embriyoyu bulmaya çalışıyoruz ve ona göre transferi gerçekleştiriyoruz ve sükse şansını arttırmaya çalışıyoruz. Rahimde ise hele bazen hastalıklar civar planda. Bunlardan biri rahim çatlağı. Bu çatlaklara sınırlanmış rahimde nüsha akıl birikebiliyor ve rahim sünger üzere oluyor. Yumuşuyor ve çocuğun tutunmasını engelliyor. Kimi Zaman da rahim, embriyoyu yabancı cisim gibi algılayabiliyor ve reddedebiliyor. Ayrıca tiroid hastalıkları, süt bezi hormonu ile ilişkin ara sıra bozukluklar, acıma şekli bozuklukları ve rahimdeki enfeksiyonlar tedaviyi başarısızlığa uğratabiliyor. Bu bozukluklar otama edildikten sonra yapılan transferlerde başarı oranını yükseltmek gibi” diye konuştu.

Gayda çağa tedavisinde Türkiye’nin acun üzerindeki ilk 10 ülkeden biri olduğunun altını çizen Turan, “Ülkemizde en üst teknoloji kullanılıyor. Muvaffakiyet oranları bile buna kapalı yerine çok faziletli. Elimizdeki uygulayım bilimi, spermi 6 bin sefer daha fazla büyütüp, daha ongun spermlerin seçilmesini sağlıyor. Tekrarlayan embriyo kalitesizliği olan hastalarda kullandığımız uygulayım bilimi ile üstelik gani yumurtanın bereketli ipliklerini gözlemleyip, ona bakarak spermi yumurtanın muhtemelen bir yerinden yerleştirebiliyoruz. Bunun dışında henüz öncesinde düşük yapmış olan hastalarda genetik seçimli normal embriyoyu bulup, ona bakarak aktarma yapıp başarı şansını arttırıyoruz. Tam bu imkanların peş düzem teknolojilerle verilmesi ve mahdut dışındaki ülkelere bakarak henüz akla yatkın fiyatlara yapılıyor olması ülkemize gösterişli bir züğürt toprak kayması olmasını sağlıyor” diye niteleyerek sözlerini sonlandırdı.

Share: