Faziletkâr kiralar yeryüzü haddinden fazla onları vuruyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecinin başında kiracılar metropolleri ayrılma etmesin diyerek kiraları ayan şekilde düşüren ev sahipleri, salgının etkileri azalmaya başlayınca kiraları pandemi öncesi seviyelerin da üzerine çekmişti. FED’in rekor nema artırımlarıyla az buçuk olsun hızını kaybeden ESIR hane piyasasında kiralar hala erdemli seyretmeye devam ediyor. Bu durumdan bildirme çok engel gören ise iş hayatına başlamak üzere olan evet birlikte kariyerine bakir başlamış Z kuşağı gençleri oluyor.

Z kuşağı üzere kiralar siftinlik birlikte çokça faziletkâr seyrediyor. Bank of America’nın yayınladığı tabir de analog ayrımsız tespitte bulunuyor: “Faziletli kiralar yeryüzü çokça tendürüst nesillerin canını sıkıyor.”

Kiralar ilk defa 5 bin doları aştı

Fortune’dan Christine Mui’nin haberine bakarak, Salı haset yayınlanan ifade, Temmuz ayında icar ücretleri ortalamasının güzeşte yılın bir dönemine göre yüzdelik 7,4 oranında arttığını gösteriyor. Yegâne yatak odalı benzeri dairenin sayı farkı fiyatı bu yaz yaptığı yeni zirvelerle Temmuz ayında ortalama 1.450 doları buluyor. ESIR merkezli emlak şirketi Zumper’a göre ülkenin bildirme balaban şehri olan New York’ta sayı farkı icar Haziran ayında ilk kez 5 bin doları aştı.

Fakat bölük piyasasında yaşanan icar enflasyonu seçme kuşağı denk şekilde etkilemiyor ve kimesne yükselen fiyatlardan Z kuşağı kadar mağdur değil. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, 1996 yılı sonrası doğanlar, geçen Temmuz ayından bu yana sayı farkı icar bedellerinde yüzde 16’lık bire bir artışla karşılaşıyor. Bank of America verilerine göre bu çap, 1946-1964 yılları beyninde doğan nüfusu nitelemek için beğenilen ‘baby boomers’ nesli amacıyla ise çabucak yüzde 3’lük ayrımsız artışa bedel geliyor. Bank of America raporunda, “Tendürüst tüketiciler, yüksek kira enflasyonu nedeniyle köşeye sıkışıyor” diye niteleyerek belirtiliyor.

Y ve X kuşakları daha az etkileniyor

Pandemi sürecinin başlarında aile sahipleri, kiracıların metropolleri terk etmemesi amacıyla mehabetli düzeyde indirime gitmişti. O aktarılma yapılan sözleşmelerin 2021 yılında sona ermesiyle birlikte birçok eş sahibi icar bedellerini vehleten bir sefer henüz artırdı. Bu artışlar sonrası hele ara sıra bölgelerde kiralar pandemi öncesi dönemin iki katından de yüksek seviyelere geldi.

Tüvana poyra bu artışlardan şişman darbe alırken, kira artışları bire bir gömlek içre dahi ayrımlılık gösterebiliyor. Z kuşağına bakılırsa yaşça henüz nazik olan Y kuşağı için bile faziletli kiralar biberli donör oluyor. Bank of America raporuna bakarak, zinde Y kuşağının ortalama icar ödemesi sabık yıla göre yüzdelik 11 oranında artarken görece yaşça daha büyük olan Y kuşağı için ise bu şevket yüzde 7 namına gerçekleşiyor. Bank of America’evet bakarak X kuşağı üzere ise bu devlet yüzdelik 5 namına gerçekleşiyor.

Haftalık değil günce ecir

Z kuşağının kendini paraya bu denli mecbur hissetmesinin şaşırtı olmadığı bu rakamlardan birlikte anlaşılıyor. Gençlerin yüzde 61 kadar faziletli orana ehil balaban aynı kesimi, ücretlerini haftada iki yol kabul etmek hesabına günlük adına ahzetmek istediklerini söylüyor. Nesiller arası ilişkilere odaklanan araştırmalar eden ÇAKER merkezli Center for Generational Kinetics raporuna göre, bu genişlik umumi yerine maaştan maaşa güçlü çalışanlara has tıpkı aplikasyon.

Yükselen icar enflasyonu Z kuşağının neredeyse üçte birini apartman dışı aramalara yönlendiriyor. Mal şirketi Credit Muhtelit’nın Haziran ayında yayınladığı aynı ankete göre ise Z kuşağının kısaca yüzde 29’u aileleriyle gelişigüzel yaşamaya ‘uzun vadeli bire bir bölük çözümü’ kendisine bakıyor. Z kuşağının bu köklü yaklaşımları şaşırtıcı olmaktan ırak zira kiralar eskimemiş işe başlayan birinin karşılayabileceği seviyelerin çokça üstünde seyrediyor.

Z kuşağının ofise kesilmek için yegâne şartı var: Efdal aylık

 

Çin’in Z kuşağı: Ebeveynlerinden elan varlıklı ve milliyetsever

 

Z Kuşağı yevmi istiyor

 

Z Kuşağı ile ilişkin can alıcı araştırı: Tükenmişlik hissi!

 

Z Kuşağı engin çalışmayı tercih ediyor

 

Charlie Munger: Z Kuşağı’nın zenginleşmesi çok yumruk

 

Share: