EYT’lilerin maaşı ne kadar olacak? SGK Başkanı TBMM’de konuştu: Şartlara göre birey bazında değişecek

TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonunda, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgilendiren düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Umumi Keyif Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Mesabesinde Kararnamede Uymazlık Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor.

“ASGARİ EMEKLİ MAAŞI 5 BİN 500 LİRA”

Komisyona vukuf veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kürşad Arat, EYT’lilerin maaşlarının ne büyüklüğünde olacağı ile ilişik izah yaptı. Arat, “Minimal zor maaşı 5 bin 500 lira. Kâin sistemde prim ödeme ahit sayısına, bakım yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre herkese ayrı maaş bağlanabiliyor, sevimli bazında değişiyor.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI ALANLARIN SAYISI 14 MİLYONA YAKLAŞTI

Arat, Türkiye’dahi en üst tekaüt olanların sayı farkı yaşının 54, EYT’li kendisine tanımlanan grubun yaş ortalamasının ise 48,5 olduğunu belirtti. Nüfusun yaşlanmasıyla emekli sayısında dahi benzeri artma olduğunu dile getiren Arat, 2000’lerin başında 6,5 milyon seviyesinde olan SGK’dan tekaüt maaşı alanların sayısının bugün itibarıyla 13,9 milyon kişiye ulaştığını kaydetti. Arat, canlı/sıngın sigortalı oranının ise 2’ler civarında olduğunu açıkladı.

“2 MİLYON 250 BİN KİŞİ ŞARTLARI SAĞLIYOR”

EYT düzenlemesinin SGK’nin finansal yapısına etkisine değinen Arat, “SGK’dahi bugün bakımından gelirlerin giderleri istikbal oranı yüzdelik 96,2. Bu devlet yüzde 100 olmadığı üzere ister istemez SGK açığı var. Bu kemiksiz tarihin sunu düşük seviyesinde yani yüzde 0,30 düzeyinde.” diyerek konuştu. Kürşad Arat, EYT’li kapsamına çalmak için 8 Ilkgüz 1999 ve öncesinde sigortalılık başlangıcı, prim günü ile sigortalılık süresini doldurmuş olma, 1999’de mevrut yaş şartını sağlamama şartlarını karşılamak gerektiğini dile getirerek, “2 milyon 250 bin emanet bu şartları sağlıyor. Bu tanımda olanları EYT’liler namına görüp buna göre maliyet hesaplarını ve sevimli sayını hesapladık.” bilgisini verdi.

“KESIN ETKİ 131 MİLYAR LİRA”

EYT’nin maliyetinin unsurlarını anlatan Arat, şunları kaydetti: “Tekaüt aylığı yani zor olduktan sonra ödeyeceğimiz aylık, ayrımsız maliyet unsuru. İkincisi, prim kaybı yani bu kişilerin bütünü zahmetli olur ve tek çalışmazlarsa SGK’nin bundan kaynaklanacak ayrımsız sigorta prim kaybı olacak, bu dahi maliyetimiz oluyor. Üç, hezel ikramiyesi; bu yasalaştıktan sonraları rastgele iki bayram ikramiyesini de almaya hak kazanıyorlar. Dört, 4/A’lar, SSK’liler açısından düşündüğümüzdeki maliyetin unsuru şu: Burada amme işçileri dahi var. Amme işçilerinin hem maaşı hem üstelik bunlara ilişik bire bir bayrılık tazminatı var. Bunların işten ayrılmasından kaynaklanan bir maaş tasarrufu var. Bunun beraberinde zahmetli olanların yerini alacakların bir mahiye yükü var. Bunun konsolide etkisi, kamu personel bütçe etkisini bile 9,5 bilyon namına görüyoruz. 4/A’lılar amacıyla mecmu net etkinin 131 milyar teklik olmasını öngörüyoruz.

“EYT’LİLERİN YÜZDELIK 87’Sİ ÇALIŞIYOR”

EYT’li kendisine tanımladığımız, bu şartları sağlayanların hangi kadarının çalıştığına baktığımızda bunların yüzde 87’si çalışıyor yani zahmetli olduktan bilahare da nazik ihtimalle çalışmaya bitmeme edecekler. Ustalık olarak bunlarda tıpkısı prim kaybı olmasını beklemiyoruz. Bire Bir kişilerin galiba çalışıyorlarsa tekaüt olduktan bilahare üstelik çalışmaya devam edeceğini bekliyoruz. 4/A’lılar üzere prim kaybı sıfır maliyetin 194,4 bilyon, prim kaybının olması yerinde ise maliyetin kestirmece 255 milyar ortada olmasını öngörüyoruz. Amma net misil cins değil zira emekliliği doğruluk ettiği halde bu ekip içerisinde meydan alıp zahmetli olmayı yeğleme etmeyecek insanlar kabil.”

“ARZ HIZLI ŞEKİLDE SİSTEME SOKACAĞIZ”

EYT’lilerin emeklilik işlemlerinin ne kadar sürede tamamlanacağı, yeterince personel olup olmadığı konusuna da uzaklık getiren Arat, “Teferruatlı süreden beri bunun beceri altyapısını çalışıyoruz. Talepleri alıp yeryüzü acul şekilde sisteme sokacağız.” diyerek konuştu.

Share: