Ev ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Üzüntülü, hareketli yayında gündemi değerlendirdi Açıklaması

Sülale ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Deniz Acılı, güzeşte yıl 1 milyon 874 bin 806 haneye, mecmu 1 milyon 673 bin 757 titrem kömür; Ağustos 2022 bakımından dahi 2 milyon 101 bin 775 kişiye, 1 milyar 662 milyon 659 bin 871 lira elektrik istihlak desteği sağladıklarını aktardı.

Acılı, Sınır 7’deki Hükûmet Merkezi Kulisi programında gündeme ait değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Sosyal devletin, istihdama katılamayacak, hayatını de apayrı tip idame ettiremeyecek kitlelere sosyal yardımlarla insancasına emanet imkanı sunmakla memur olduğunu tamlayan Yanık, nezaret kendisine bunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sosyal yardım kullanıcılarının yüzde 82’sinin kollar, engelliler ve yaşlılardan oluştuğunu anlatan Acılı, istihdama katılabilecek yüzdelik 18’lik kesimi birlikte İŞKUR ile yapılan mutabakat çerçevesinde yaşlarına, bilgelik ve birikimlerine bakarak hisse senedi alanlarına yönlendirdiklerini ifade etti.

Bakan Izdıraplı, “Kitleleri yoksulluktan kurtarmıyorsunuz, bunun üzerinden birlikte rey devşiriyorsunuz. Sosyal yardımla insanları tembelliğe alıştırıyorsunuz” iddialarının akilane olmadığını vurgulayarak, içtimai yardımları son adım belirgin ve ağız ağıza gerekseme temeli üzerinden oluşturduklarını dile getirdi.

Artık sosyal yardımları “meskenet iyice” değil, “türe sırf” düşündüklerini aktaran Izdıraplı, Aile Destek Programı kapsamında sağlık gruplarına bakarak 450-600 liralık beyninde katma destek, ısınma ve zindelik tüketim üzere bir nice destekte bulunduklarını kaydetti.

doğal gaz ve kömür desteğinden bahseden Izdıraplı, istinas desteğini, bölgelerin flama durumlarına bakarak yaptıklarını belirtti. Bölgelere göre kışın uzunluğunun ve sertliğinin teferruatlı şekilde hesaplandığını dile getiren Üzüntülü, şöyle devam etti:

“Ayrıca biz bu sene Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla şöyle tıpkı ihtiyati tedbiri bile aldık. Ihtimal kömür tüketimi daha yoğunlaşabilir, bunun amacıyla hazırlık noktasında tıpkı pay koyduk kendimize, inşallah şita dönemine kadar kömürlerimizi kömür desteği sağladığımız, istinas desteği sağladığımız vatandaşlarımıza gerçekleştirme etmiş olacağız. 2021’da 1 milyon 874 bin 806 haneye kömür desteği sağlamışız. Toplam 1 milyon 673 bin 757 titrem kömür dağıtmışız. doğal gaz desteği birlikte 2022 yılı amacıyla almanak 450 ila 1150 teklik beyninde, bu ısıl haritaya ilişkin namına tespit edildi. Ölçülü noktamız Tokat. Tokat’tan şarki ve batıya makul. Türkiye’dahi yer itici iller Iğdır ve Ardahan. Buralardan başlayarak yılda 1150 lira ile henüz batıya geldiğinizde Antalya’bile 450 liralık destek şeklinde. Tabii gazda şu esas büyüklüğünde başvurma edenler ölçeğinde 330 bin 804 haneye, mart-april döneminde 114 milyon liralık ödemişiz. Ekim-kasım döneminde dahi ikinci başvuruları şu anda alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Afiyet raporu kâin kronik hastalara ve hayatlarını cihaza sınırlanmış sürdüren vatandaşlara yüzde 5 melfuf ödeme yapıyoruz.”

“2,5 milyon vatandaşımız ahenktar olarak sosyal yardımlardan yararlanıyor”

Acılı, Gücük Ay 2019’da başlayan elektrik tüketim desteğinden düzenli sosyal yardım alan ailelerin yararlandığını belirterek, “2022 ağustos itibarıyla 2 milyon 101 bin 775 kişiye, 1 bilyon 662 milyon 659 bin 871 liralık faaliyet istihlak desteği sağlamışız.” diyerek konuştu.

Bakanlık adına 9,5 milyon vatandaşın Umumi Sağlık Sigortası primini ödediklerini anımsatan Üzüntülü, Türkiye’birlikte herkesin keyif sistemi güvencesinde olduğuna dikkati çekti.

Bakan Kederli, “Sizce muhalefetin adayı ki olacak, Kılıçdaroğlu garantiledi mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun istekli olduğu anlaşılıyor. Özge adaylardan üstelik tıpkısı kısmının istediği anlaşıldı, bunlar çok bildik hâller. Ki evet onu ahit gösterecek amma benim şöyle tıpkısı değerlendirmem var. Ağız Ağıza hesap pusulası adına söylüyorum, gayet tabiatıyla yanılmaya çok çıplak bire bir husus şu anda okuduğumuz durum, ben muhalefetin cumhurbaşkanı adayının bugünkü adı geçen isimlerin hiçbirisinin olmayacağı kanaatindeyim, Kılıçdaroğlu de dahil. Benim kanaatim, on paralık bilinmeyen ve seçime haddinden fazla bir iki kaldığında benzeri âdem evladı çıkaracaklar ortaya. Çünkü 6’lı masa Sayın Kılıçdaroğlu’nun kurduğu tıpkı masa değil. 6’lı masa, o masanın etrafında oturan kimsenin kurduğu tıpkı masa değil. 6’lı masayı kuran ferman galiba onların hepsinin dışında bire bir aday ortaya çıkaracak.”

Share: