Kırşehir’de koz üretiminde verim artışı amacıyla iklim haritası çıkarıldı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Rektörü Prof. Dr. Yurt Karakaya, coğrafi meni düzlük Kaman cevizi başta tevessül etmek için koz üretimde ürün artışı icat etmek üzere kentin iklim haritasını çıkardıklarını belirtti.

Karakaya, yaptığı yazılı açıklamada, “jeotermal ve tarım” alanında hazırladıkları projelerin ulusal ölçekte tanıtımı üzere basın nişane kuruluşlarında programlara katıldıklarını tabir etti.

Bu projelerden birisinin de “Koz Odaklı Kalkınma ve Iş Projesi” olduğunu hatırlatan Karakaya, koz üretiminde hem yatırımcı sayısını hem bile verimi artırmayı hedeflediklerini aktardı.

Ziraat ve Veri Literatür fakülteleri öğretim üyelerinin çalışmalarıyla koz üretimi için kentin iklim haritasını çıkardıklarına belen fail Karakaya, şunları kaydetti:

“Koz üretimi bu bölgenin ayrımsız gerçeği. Kırşehir’in bire bir ceviz markası ve ceviz istihsal alışkanlığı var. Ceviz bahçelerinin şuursuz kurulumundan kaynaklı verim kayıpları var. Bu noktada tığ hangi yapabiliriz dedik ve coğrafi hikmet sistemi ile Kırşehir’in iklim haritasını çıkarttık. Hangi bölgede hangi koz çeşidi dolgunca yetişir, bunun cevabını Özişler Danışma Merkezi ile çiftçi nereye bostan kuracaksa ona o bölgeye bildirme akıllıca çeşidin bilgisini veriyoruz. Bu sayede ithalatçı olduğumuz ayrımsız üründe verim artacak ve dikici kazanacak.”

Share: