Eskişehir haberleri… İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Aluçlu: “Erkenek Segmenti Giderek Deprem Üretebilir”

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Kürsü Başkanı Vehbi Aluçlu, “Erkenek segmenti, Pütürge ve Pazarcık segmentinin ağız ağıza enerjisini boşaltması halinde daha mail bir tarihte hareket üretmesi gibi gözüküyor. Bizi yer çokça ilişkin Erkenek segmentinde hareket 1893’te meydana mevrut. 129 sene üzerinden eski. İki tarafı kırılırsa Erkenek segmentinin dahi her an zelzele üretebilir” dedi.

Kahramanmaraş İğdeli-Pazarcık bölgesinde meydana mevrut 4,5 büyüklüğündeki depreme ait değerlendirmede bulunan İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, “Asıl Malatya’yı haddinden fazla ilgilendiren segment Erkenek segmenti. Zelzele Pazarcık segmentinde meydana geldi. Pütürge segmenti kırılmıştı. Erkenek’te henüz bir ilenme söz konusu olmadı. Aynı ahir segment olan Pazarcık segmentinde bu yer sarsıntısı meydana geldi” dedi.

“ESAS DEPREMİN GIDEREK OLMA İHTİMALİ ERDEMLI”

Pazarcık segentinin Kahramanmaraş’a çok mail olduğuna özen çekici Aluçlu, şunları söyledi:

“Kahramanmaraş’ın bu depremden nazik oranda hasar alabileceğini söyleyebiliriz. Pazarcık segmentinde olan hareket, ana depremin öncüsü konumunda gözüküyor. Anne depremin anbean olma riski bulunan. Burada yakınlıkla ait bire bir genişlik var. Ne ülke depremin dalan odak noktasına yakınsa o memleket artık etkilenecek. Kahramanmaraş’a henüz yakın olduğu için bundan sonra etkilenecek. Sonraları Adıyaman ve Malatya bir iki etkilenecek.  Malatya, Pazarcık segmentine uzak olduğu için bina stokumuz henüz az etkilenecek. Henüz iri aynı deprem olursa Malatya, Gaziantep, Diyarbakır ve Adana çokça etkilenecek. Bu segmentin öncü depremi diye niteleyerek düşünürsek, esas depremin giderek olma ihtimali faziletli.”

“ERKENEK SEGMENTİ MALATYA’YI ÇIKTI ETKİLEYECEK”

Aluçlu, Pütürge segmentinde ilenç meydana geldikten sonra Erkenek ve Palu segmentine ruhsal gerilim, enerji transferi yüklendiğini belirten Aluçlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Arada Erkenek segmenti kaldı. Erkenek segmenti, Pütürge ve Pazarcık segmentinin ağız ağıza enerjisini boşaltması halinde daha mümasil aynı tarihte hareket üretmesi cins gözüküyor. Bizi sunma haddinden fazla ilgili Erkenek segmentinde yer sarsıntısı 1893’te meydana mevrut. 129 yıl üzerinden geçmiş. İki tarafı kırılırsa Erkenek segmentinin üstelik her an sarsıntı üretebilir. Meleke açısından Erkenek segmenti. Pazarcık segmenti sıralama yerine Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’yı etkilerken, Erkenek segmenti Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ı etkileyecek.”

Pazarcık segmentinin Gölbaşı’ndan başlayarak Pazarcık ve Türkoğlu’na uzandığını anlatım fail Aluçlu, “Bu fay asil depremi 1513 yılında hareket üretmiş ve 7,5 büyüklüğünde. Erkenek segmenti 1893 yılında asil hareket üremiş ve 7,2 büyüklüğünde” dedi.

Share: