Eşini kaybeden Shakul, Yunan zulmünü gözyaşları zarfında anlattı

Eşini kaybeden Shakul, Palikarya zulmünü gözyaşları içre anlattı

“Demir sopalarla vurdular, botumuzu batırmaya çalıştılar”

“Yerimizi cep telefonu ile bildirdik, Türk askeri bizi kurtardı”

AYDIN – Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında Yunan unsurları yoluyla geri itilen lastik bottaki göçmenlerden biri aylı 2 eş hayatını kaybederken, aylı kadının kocası Liberya tabiiyetli Muhammed Shakul ve ölen kadının kız kardeşi Rihanna İbrahim görüngü anını gözyaşları içre anlattı. Yunanistan’ın insanlık dışı davranması sonucu eşini ve doğmamış çocuğunu kaybettiğini belirten Shakul, botta saklanan çökertme telefonundan Türk Sahil Düzenlilik ekiplerine ulaşarak kurtulduklarını rapor ederek, Türk askerlerinin kendilerine çok koruyucu olduğunu söyledi.

Olay, Kuşadası ilçesi açıklarında 21 Aralık 2022 tarihinde sabah saatlerinde meydana gelmişti. Bire Bir grup düzensiz muhacir olduğunun bildirilmesi üzerine bölgeye Kıran Düzenlilik Botu irsal edildi. Görevlendirilen Deniz Boyu Düzenlilik Botu marifetiyle tespit edilen sargaç bot içerisindeki 45 ağır aksak göçmenden 43’ü iyi adına kurtarılırken, 1’i ilkokul aylık gebe olduğu bildirme edilen 2 karı kesintili göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Kurtarılan göçmenlerden alınan evvel ifadeler doğrultusunda Yunan Periferi Güvenliği tarafından Sisam Adası önlerinde durduruldukları, motorlarının alındığı, botlarının halatla çekilerek sürüklendikleri, denizin çok alternatif olduğu ve sürüklendikleri esnada botlarının akarsu almaya başladığı öğrenildi. Öte yandan Palikarya unsuru marifetiyle Türk karasularına itilmeye çalışıldıkları, bu esnada botlarının daha çok akarsu aldığı ve anarşi yaşandığı bilgisi alınmıştı. Yaşanan olayın peşi sıra ölüme infirak edilen düzensiz göçmenlerden birisinin sakladığı cep telefonu ise hayatlarını kurtardı.

“O anları gözyaşları içerisinde anlattı”

Yunanistan’ın âdemiyet dışı davranışı yüzünden akarsu düz botta hayatını kaybeden Liberya vatandaşı 5 aylık gebe Acheng Maryem’in kocası Muhammed Shakul (25), “Yunanistan’a geçmeye çalışırken karımı kaybettim ve eşim 5 aylık hamileydi. Yunanistan’a geçmeye çalışırken kıyı güvenlik geldi bizi durdurdu ve botumuzu bağlayarak idraksiz ittiler. Botumuz su almaya başladı ve o sırada eşim botun süresince boğulmaya başladı. O tam ‘müzaheret edin’ diye bağırıyordu amma kimesne yardım etmedi. Doğrusu o tam tümce kişi canını kurtarmaya çalışıyordu. Ego karıma yardım edemedim. Benden uzaktaydı o tam ve çokça yorgunduk. Eşim bota tutunmaya çalışıyordu amma başaramadı. O sırada dalgalar üzerimize geliyordu ve bizi elverişsiz olan botun içre sıkıştırıyorlardı. O tam Türk Yaka Güvenliği’ni kim aradı bilmiyorum ama kısaca 50 an sonra gelip bizi kurtardılar. Bize haddinden fazla ferah davrandılar ve bizden tek madde almadılar. Rafine kolumuza girip bizi zat botlarına aldılar. Fakat Yunanlılar çokça keder davrandı. Zaten bizi gördüklerinde zigzag çizerek üzerimize geldiler. Botumuzu alabora ettiler. Kaçabilecek aynı tarafımız kalmamıştı. Üzerimizde Türk parası vardı o yüzden bizden vakit kaybetmeden telefonlarımızı aldılar. Yunanlılar bazılarımıza çipo sopalar ile vurmaya başladılar. Benim yemeden içmeden yüzüme denk geldi. O sırada yanımda dinç tıpkısı çocuk vardı ve suya düştü. Bir Anda onu sudan çıkarttım. Ancak Palikarya botları bize arkalama etmedi. Önümüzü sıkıştırıyorlardı” dedi.

“Bizi batırmaya çalışıyorlardı”

Yaşanan olaydan ufuk kendisini biberli hissettiğini ifade fail Acheng Maryem’in kız kardeşi Rihanna İbrahim ise “Kendimi haddinden fazla kırıcı hissediyorum çünkü kız kardeşimi kaybettim. Ona yardım etmek istedim ancak başaramadım. Çünkü Yunan kıyı güvenliği çok aceleci aynı şekilde etrafımızda dönüyordu ve bizi batırmaya çalışıyorlardı. Ayağa kalkmaya çalışanları çabukça indiriyorlardı. Demir sopalar ile vuruyorlardı. Bizleri ürkütmek üzere havaya kırıcı ediyorlardı ve ‘sizi vururuz’ diyorlardı ve ego kardeşimi kaybettim” dedi.

Sakladığı telefon hayatlarını kurtardı

Sakladığı telefon ile 112 Evgin Çağrı Merkezi’ni arayarak müzaheret istediğini ve Türk Periferi Güvenliği’nin kendilerini gelip kurtardığını ifade eden John Jones (28); “Yunanistan’a giderken bizi durdurdular. O tam torba içerisindeki telefonumu lahzada bacaklarımın arasına sakladım. Elan sonradan 112’yi arayarak müzaheret istedim. Onlara durum atarak yerimizi bildirdim ve Türk Kıran Güvenliği geldi. Acul benzeri şekilde yanımıza geldiler. İp atarak bizi kurtardılar ve özlük botlarına aktarma ettiler. Bize haddinden fazla nazik davrandılar” dedi.

Share: