Dert Doğubayazıt’ta

Maşrık Anadolu Bölgesi’nin haritasını yemek için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ilgilendiren uçakla bölgede uçuş işleyen harita mühendisi yüzbaşı İlhan Durupınar’ın 11 Ilkgüz 1959’dahi Doğubayazıt ilçesi Telçeker ve Üzengili köyleri arasındaki arazide keşfettiği, ‘Nuh’un Gemisi’ne ilişik olduğu sav edilen kalıntılar, domestik ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Seçkin güzeşte yıl kalan toprak kayması tehdidinde olan kalıntıda, dev yarıklar oluştu. toprak kayması zımnında yapısında bozulmalar oluşan kalıntıda bilimsel tetkikat amacıyla AİÇÜ ile İTÜ ortada yapılan aksiyon birliğiyle ‘Dert Dağı ve Nuh’un Gemisi Araştırı Ekibi’ kuruldu. Akademik iş birliği protokolü kapsamında oluşturulan takım, bölgede ilk çalışmasını yaptı. Aralarında jeofizik, kimya, jeoarkeoloji araştırmalarında uzman akademisyenlerin bulunduğu kadro, bölgedeki incelemelerinde toprak ve kayaç parçalarından oluşan çokça sayıda mostra topladı. Kalıntılardan alınan numuneler incelenmek üzere İTÜ laboratuvarlarına gönderildi.

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya, İstanbul Maharet Üniversitesi ile acun çapında gündem olan Nuh’un Gemisi araştırmalarıyla ilişik faaliyet başlattıklarını söyledi. Yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Kayaç, “Veca Dağı, jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri beraberinde Nuh’un Gemisi’ne de aile sahipliği yaptığı fideist nedeniyle, dünyada çok patırtılı getiren, tanıdık ve tanınan bire bir dağdır. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi kendisine burayla ilişik 2003 yılından beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sene henüz uzun çalışmalar muktedir olmak amacıyla İTÜ ile hizmet etmek istedik. İTÜ bu konuda yer donanımlı üniversitelerden tıpkı tanesi. İTÜ ile hem Veca Dağı’nda uydu görüntüleriyle düzentileme yarmak hem birlikte 1959 yılında İlhan Durupınar marifetiyle keşfedilen Telçeker ve Üzengülü köyleri arasındaki saf yapıyı da inceleyelim dedik. İki üniversiteden akademisyenlerden emek grubunu oluşturduk. AİÇÜ ve İTÜ rektörlerinin himayelerinde oluşturulan say grubuyla alay malay sahaya gittik. Telçeker ve Üzengili köyleri ortada olan saf yapı yani Nuh’un Gemisi’nin silüetini mümasil biçimlenme üzerinde incelemelerde bulunduk. Yapının üstünde degaje tıpkı alanda taş ve yerey örnekleri aldık. Bunları İTÜ’ye gönderdik. Bunları hocalar laboratuvarlarda inceledikten sonraları muhtemel, 1,5- 2 ay sonra sonuçlar kazanç. Bu sonuçlara sadık olarak kere haritası belirleyeceğiz. Hele jeofizik, kimya, kazı bilimi araştırmalarında kuvvetli, eksiksiz bilirkişi hocalarımız var. Bunlarla birlikte bu sahada jeoradar görüntüleme yarmak aracılığıyla el haritası belirleyeceğiz. Sonuçlara sınırlanmış namına ilkbaharla alay malay iki üniversite arasında yapacağımız bakir görüşmelerle Veca Dağı, Telçeker ve Üzengili köylerindeki Nuh’un Gemisi kalıntılarıyla ilişkin araştırı çalışmalarını devam ettireceğiz” diye konuştu.

İNANÇ TURİZMİ POTANSİYELİ

Nuh’un Gemisi’nin global çapta bent uyandırdığını rapor eden Prof. Dr. Kayaç, şunları söyledi: “Kutsi kitaplarda Nuh’un Gemisi’ne düzlük verilmiştir. Kaynakların iri çoğunluğunda dahi Veca Dağı ve çevresine dikkat çekilmesi haddinden fazla aheste tıpkı akide turizmi potansiyelini bünyesinde barındırmaktadır. Günümüzde akide turizmiyle ilişkin gelen gruplar bulunmaktadır. Alelhusus Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan çok bunaltıcı bire bir ilgi vardır. Filhakika bu alanda evvel çalışmaları Avrupalılar başlatmış, 1829’birlikte Johann Jacob Friedrich Wilhelm Parrot, Nuh’un Gemisi’nin kalıntılarını yoklamak üzere Dert Dağı’na tırmanmıştır. Biz bu çalışmalara üniversitelerimiz bünyesinde halk attık. bundan sonra dahi umarız sonuçlarıyla gelişigüzel icap Balkı gerekse ülkemiz açısından inanç turizmi potansiyeli bakımından büyük bir potansiyelin açığa çıkmasının anlamına geliyor. Bununla ilgilendiren haddinden fazla çeşitli çalışmalar var. Avrupalıların çokça kilolu rabıt gösterdiğini biliyoruz. 2008 yılında Hong Kong’dan tıpkı ekip araştırman Ağrı Dağı’na imdi. Burada ayrımsız in bulduklarını, süresince Nuh’un Gemisi’ne ilişkin olduğunu iddia ettikleri tahtaları basınla paylaştılar. Bağımlı buldukları tahtaların Nuh’un Gemisi’ne ilgilendiren olup olmadığı tartışmalı tıpkısı konu amma serencam açısından liyakatli olduklarını düşünüyoruz. Anlayışsız döndükleri Hong Kong’dahi Nuh’un Gemisi Müzesi yaptılar ve en üst baktığımda 7 milyon üstünde ziyaretçi almışlardı. Bunu de soylu erki anlamda, inanç turizmini orada devreye koydular. Ülkemizin köylü kalık yörelerinden olan Balkı’nın ağırbaşlı ayrımsız potansiyeli var. Bizim amacımız de üniversite kendisine bunu açığa çıkarıp, burayı akide turizm merkezi haline getirebilirsek, Ağrı’nın ve ülkemizin ekonomisi tehlikeli anlamda canlanacaktır diye niteleyerek düşünüyoruz.”

İşte bölgede planlı çalışmalardan kareler;

Share: