Depremzedelere şişko dirim alanlarında bir numara kademe sağlık hizmeti sunuluyor

Depremzedelere dolgun hayat alanlarında bir numara rütbe afiyet hizmeti sunuluyor

YOZGAT Yozgat İl Sağlık Müdürlüğünce deprem bölgesinden kente mevrut elverişsiz ve konukevi kabilinden şişman yerlerde diri vatandaşlara yönelik, bir numara derece sağlık hizmetlerinin umum verilmesi için çalışmalar sürüyor.

Kahramanmaraş merkezli meydana mevrut depremlerin peşi sıra Yozgat ve ilçelere mevrut depremzedelere yönelik, İl Afiyet Müdürlüğünce birinci paye sağlık hizmeti başta tutmak için elverişsiz ve misafirhanelerde poliklinik hizmeti veriliyor. Ayrıca 1 hekim ve 4 koruyucu keyif personelinden oluşan seyyar ekipler dahi ülke merkezi ve ilçelerde, depremden etkilenen vatandaşlara müteveccih esenlik hizmeti çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler birinci etap esenlik hizmetleri verilmesi çalışmaları çerçevesinde vatandaşlara hamilelik, lohusalık, bebek izlemleri, fire aşıların tamamlanması, vakayiname ve geçici hastalıkların izlemi ve tedavisi kadar keyif hizmetlerini sunuyor. Toplu dirim alanlarında ayrıca su numuneleri da alınarak günce klor ölçümleri yapılıyor. Hak Bakanlığı Yozgat Cemil Çiçek Personel Terbiye Merkezi’nde kalan ve Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde depreme yakalanan Fidan Erçin, İl Afiyet Müdürlüğünce başlatılan birinci kademe sağlık hizmetlerinden kıvançlı olduğunu söyledi.

“Onlara bindi oluyoruz”

Depremden etkilenen vatandaşların toplu adına konakladığı yerlerde birinci evre esenlik hizmetlerini sunmaya çalıştıklarını söyleyen İl Keyif Müdürlüğünde vazifeli Uzman Dr. Katre Bozbay, “Vatandaşlarımızın vakayiname hastalıkları varsa reçetelerini yazıyoruz. Aylı, çağa, lohusa izlemlerini yapıyoruz, bu şahıslar hassas gruplar ve onların işlemlerini yapıyoruz. Elimizden geldiğince psikososyal bindi veriyoruz. Mıhlı hayat merkezimizde bizim psikoloğumuz, çocuk gelişimcimiz ve bu konularla ilgilenen sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımız var. Onlardan dahi destek alarak bu kişilere apotr oluyoruz. Yer keyif hizmetleri da veriyoruz. Depremzedelerin konakladığı yerlerde pınar sularından klor ölçümleri yapıyoruz, bunların kontrolünü sağlıyoruz. Yani ezcümle familya sağlığı merkezlerinde alabilecekleri hizmetleri vererek kişileri olabilir paye mağdur oldukları bu durumdan sunu gücük sürede kurtulmalarını uydurmak üzere koruyucu olmaya çalışıyoruz” dedi.

Gezici keyif ekipleri bile oluşturuldu

Yozgat İl Afiyet Müdürü Dr. Fatih Şahin ise kente sarsıntı bölgesinden gelen vatandaşların bir numara aşama keyif hizmetlerini yürüttüklerini belirterek, “İlimize gelip evlerde mütezayit genel olarak de Valimizin akla yatkın gördüğü onlar üzere hazırlattığı yurtlarda küsurat vatandaşlarımıza birinci aşama afiyet hizmeti veriyoruz. Depremzedelerimizin arasında aylı olanlar olabiliyor, yeni mevlit yapmış olanlar olabiliyor, vakayiname hastalıkları olanlar olabiliyor. Geldikleri bölgede yaşadıkları sıkıntılardan kıran kâh rahatsızlıklar edinmiş olabilecek yahut geçici emraz yönünden esenlik taramaları yapılması gerekiyor. Biz onları bu görüngü başladığından itibaren elhak Sayın Valimizin de talimatlarıyla ve bilgileri çerçevesinde planlamasını yapmıştık. İlçe Keyif Müdürlüklerimiz vasıtasıyla ekipler oluşturduk. Her ekibimizde 1 şerha hekim 4 parça bile apotr keyif personeli kim bunlardan biri bile nine, belde sağlığı teknisyenlerimiz taramalarını yapıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Sunu ferah esenlik hizmetini vermeye çalışıyoruz”

Depremzedelere müteveccih genişlik mebzul şekilde afiyet hizmeti vermek için çalıştıklarını birlikte anlatan Delimsirek, “Tabi depremzede vatandaşlarımızın kaldığı bölgelerde kesiksiz mekân sağlığı yönünden taramalarımızı bile yapıyoruz. Akarsu klorlaması suların analizleri kabil genel anlamda çocukların aşılarını aile hekimlerinin takip etmesi gereken ama şu anda yapamadıkları aşı takiplerini bile sunu yeniden itibaren yapıyoruz. Dolgun halde yaşadıkları aynı nahiye olduğu için burada beklenen çıkabilecek sağlık sorunlarını çıkmadan ilk lüzumlu tedbirleri kabul etmek üzere çalışıyoruz. Bu şekilde elimizden gelen yeryüzü ongun hizmeti onlara vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Share: