Depremi öğrenen yavru “sorun ve korkuyu” daha çabuk yeniyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tababet Fakültesi Bala ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker, hareket karşı bilgisi olan çocukların ağrı ve korkuyu elan çabuk yendiğini belirtti.

Görker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından etkilenenlere yüklenmek amacıyla TÜ’da Kıyamet ve Titreme Polikliniğini kurduklarını söyledi.

Sarsıntı bölgesinden Edirne’ye gelenlere psikososyal bindi ve gerektiğinde otama-izleme hizmeti verdiklerini anlatım fail Görker, torunlar ve gençlerin randevusuz kendisine araştırı edildiğini hatırlattı.

Sağlık Bakanlığınca oluşturulan Yer Sarsıntısı Bindi Merkezinde da depremzede ailelerin çocuklarına online destek verildiğini belirten Görker, “Ego bile bu desteğin içerisinde olmaya çalışıyorum. Zelzele dolayısıyla yaşadığı şehri değiştiren vatandaşımızı online araştırı ettim ve faydalı oldu.” dedi.

-“Çocuklara yaklaşırken rahat olunmalı”

Yer Sarsıntısı bölgesinden Edirne’ye mevrut 10 ailenin Kıyamet ve Titreyiş Polikliniğine başvurduğunu anlatan Görker, şunları kaydetti:

“Örneğin tıpkısı esas 8 yaşındaki kız çocuğunun korkulu ayrımsız dert duyduğunu, babasını yitirme korkusuyla okula gezmek istemediğini anlattı. Yoz yaştaki dallar bu yaşananları fark etmeyebilir, anlamayabilirler amma okula başlamış olan ayrıntılar bunu yavaş yavaş ayırt ederler. Karanlıktan korkma, müfrit sorun duyma, rehavet hissi, gaflet uykusu düzensizlikleri ve iştahsızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirler.

Burada tür olduğu büyüklüğünde ebeveynler çocuklarına yaklaşırken asude olmalı, sakin davranmalı. Tür olduğu kadar kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamalı. Aileler çocuklarına depremin hangi olduğunu depremde neler yaşanabileceğini anlatmalı dümdar sarsıntılar üzerine bilgilendirmeli. Vuzuhsuzluk baştan sona kaygıyı arttırır. Depremi öğrenen bala bilgilenerek dert ve korkusunu henüz çabuk yener.”

Mihman öğrencilere hassas davranılmalı

Sarsıntı bölgesinden mevrut çocukların gittikleri şehirlerde okula başladığına dahi değinen Görker, öğretmenlerin ve öğrencilerin misafir öğrencilere hassas davranması gerektiğini vurguladı.

Okulda sık sık zelzele konusunun açılmaması gerektiğini anlatan Görker, “Mevrut kollar bu konuları sarılmak istiyorlarsa paylaşmasına müsaade verilmeli. Amma bu konuda bahsetmek istemiyorlarsa da buna gocunmak duyulmalıdır. Öğrenciler hareket bölgesinden mevrut çocuklara özge arkadaşlarına davrandıkları gibi saf davranmalıdır.” diyerek konuştu.

Share: