Denizli tutum: Çameli fasulyesinin tarladan sofraya yolculuğu başladı

Çameli fasulyesinin tarladan sofraya yolculuğu başladı

DENİZLİ Denizli’nin Çameli ilçesine başmaklık hem yer yapısı hem üstelik geceli gündüzlü flama farkı nedeniyle doğal bire bir lezzeti bulunan tescilli fasulyesinin hasadı tamamlandı.

Ürettiği fasulyesi, cevizi ve alabalığıyla ünlü Çameli ilçesinde toplanmış 2 bin dekar düz üzerinde bulunan tescilli fasulyenin hasadı tamamlandı. Umum emeğiyle hazırlanan fasulyeler, öncelikle kökleriyle gelişigüzel topraktan ayrılarak kurumaya bırakıldı. İki zaman gün altında bekletilen verim, kabuklarından çıkarılmaya amade ayla getirildi. Traktör ile üstlerinden defalarca geçilmesi sonucunda kabuklarından ayrılan fasulye taneleri, patoz tarafından harman edildi. Bu aşamalardan sonra 4 bin titrem fasulyenin sofraya yolculuğu başladı. Bin benzeri zahmetle toplanan fasulyenin bu sene kilogramının 40 TL’den satılması hedefleniyor.

İlçenin Gökçeyaka Mahallesi Dağdibi Mevkiinde müstahsil Saraka Arığ ve ailesi 10 dönümlük tarlasında ekmeğini çıkarmaya devam ediyor. Tane yapısı, lezzeti ve bodur sürede pişmesiyle bildik fasulyenin çiftçiler için gür tıpkısı dirimlik kapısı olduğuna dikkat çeken Arığ, “Fasulye üretimi üzere bahar aylarında tarlalarımızı iki üç kat traktörlerle sürüp arazi hazırlığını yapıyoruz. Traktörler ferah değilken fasulye üreteceğimiz tarlalarımızı atlarla sürerdik. Mayıs ayı ortalarında fasulye tohumlarını toprakla buluşturuyoruz. Fasulyeden tohumdan çıkıp büyüyene büyüklüğünde yeryüzü beş altı üç kat çapa yapıp yabancı otlarla savaşım ediyoruz. Arık fasulye üzere bıraktığımız fasulyeleri ise Ilkgüz ayı sonu teşrinievvel ayı içre hasadını yapıyoruz. Fasulyeyi çokça üretenler sıska fasulyenin saplarını ve tanelerini patos yardımıyla ayırıyoruz. Ara Sıra üstelik sıska fasulyeleri dövüp eleyerek sapından ve dallarından fasulyeyi ayırıyoruz” dedi.

Çameli Ekincilik Odası Başkanı Hamit Tuncer’birlikte, tescilli kurusu fasulyenin ilçe üzere büyük bir değer olduğunu, zevk ve rızık değeri açısından üstelik az çok ensesi kalın bire bir bakliyat olduğunu söyledi. Tuncer, “Tahminî 5 ay süren istihsal sürecinin arkası sıra hasat Ekim ayının ikinci haftasında tamamlandı. Lezzetiyle ad yapmış Çameli fasulyesi acele pişmesiyle adından kortej ettiriyor. Çameli’nin artımlı topraklarından çıkan bu huy harikası fasulye enfes tadıyla yemeklerin vazgeçilmezi oluyor” dedi.

Share: