Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret etmişti: “Şevket bizim yanımızdaydı, tığ devletin büyüklüğünün farkındayız”

Cumhur Reisi Erdoğan ziyaret etmişti: “Heybet bizim yanımızdaydı, tığ devletin büyüklüğünün farkındayız”

Oğluyla kriz altındayken 4 saat sonra kurtarılan yanık depremzede o anları anlattı

Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi Kliniği Yetişek Sorumlusu Doç. Dr. Emrah Kovalak ise yaralıların afiyet durumuyla ilgili vukuf verdi

İSTANBUL – Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavi gören depremzedelerin afiyet durumuyla ilgilendiren izah fail Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi Kliniği Eğitim Bilimi Sorumlusu Doç. Dr. Emrah Kovalak, “Şu anki servisimiz pek, kırıcı bakımdaki hastalarımızın bile alelumum umumi durumları seçme geçen devir henüz iyiye gitmekte” dedi. Cumhur Reisi Erdoğan’ın musahabe ettiği yaralılardan Hacı Bayram Köroğlu ise, “Oran bizim yanımızdaydı. Cenabıhak razı olsun. Tığ devletin büyüklüğünün farkındayız” dedi.

Geçtiğimiz pazartesi haset Kahramanmaraş’ta meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde iri yıkımlara neden olurken 30 binin üzerinde birey kaybı yaşanmıştı. Binlerce yurttaş yaralanırken Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan de sarsıntı bölgesinden Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne getirilen yaralıları dün ziyaret ederek durumları hakkında hikmet aldı. Cumhur Reisi Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan, Malatya Yeşilyurt’ta oturdukları 6 eğik apartmanın 5’inci katındaki evlerinde önceki depreme yakalanan ve depresyon altında mütezayit Hacı Küçümseme Köroğlu ve oğlu Ömer Ede Köroğlu’nu dahi konuşma etmişti. Cet Köroğlu, o ülfet ve yaşadıklarını ocumak yoğun anları anlatırken Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi Ortopedi ve Sarsıntı Bilimi Kliniği Terbiye Sorumlusu Doç. Dr. Emrah Kovalak de tedavi süreçlerine ilişkin vukuf verdi.

“Vahim bakımdaki hastalarımızı umumi durumları değme güzeşte ahit elan iyiye gitmekte”

Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nde otama gören hastaların durumuna ait bilgelik veren Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Bilimi Sorumlusu Doç. Dr. Emrah Kovalak, “Durumu okkalı olan hastalarımız dokunaklı bakımlarda takibe aldık. Toplam itibari ile ortopedi takibine aldığımız hastalanmış sayısı giderek değişmekle beraber şu an itibariyle 125 modül. 32 tanesini ortopedi namına takipten çıkardık, alçak hizmet ki bunların üç erişkin, çocuk sakil hizmet ve servisimiz atılmak için tırı vırı hazırda de 93 çıngı hastamızı strateji etmekteyiz. Servisteki hastalarımızın umumi durumları gür, özellikle bu mevrut hastalarımızda ezilmeye yaralanmalar vardı. Kırıkları olanlar vardı, kırıkların üstelik genel esenlik durumları cevaz ettiği antlaşma ameliyatlara alıyoruz. Hala almaktayız, alacaklarımız birlikte hala devam etmekte. Şu anki servisimiz güçlü, gösterişli bakımdaki hastalarımızın da genellikle genel durumları bile seçme geçen ahit elan iyiye gitmekte. Vatandaşlarımızın çoğunluğu ezilme yaralanması ile geliyorlar. Fay olmasa birlikte alelumum ezilme yaralanması ile geliyorlar kim depresyon altında tafsilatlı süre kaldığı devir bu ezilme yaralanmaları alelumum ekstremiteler bile oluşuyorlar. Ekstremitelerde deveran takipleri, buna sınırlanmış nörolojik ahrazlar meydana gelmekte kim buda hastalarımızın genel klinik ve metabolik durumlarını da etkiliyor. Nedeniyle pahal bakım şartlarında anne en nazik sorunumuz; ezilmeye kapalı crush sendromu dediğimiz nişane. Ağırbaşlı bakımdaki doktorlarımız bunu takip sürecini değerlendiriyorlar” dedi.

Çocuğuyla çöküntü altında artan depremzede: “Ihtişam bizim yanımızdaydı”

Yegâne çocuğuyla ilk zelzele sonrası kriz altında kaldıklarını anlatan Hacı Saraka Köroğlu, “2020 Sivrice depremini de gördük, haddinden fazla fark var. Aracısız yıkmacı benzeri güçle geldi, ego ve oğlum evdeydik, yatıyorduk bayan nöbetteydi. İlk sesi hassas duymaz bazanın kenarında çök dubara yaptık, saniyeler sürdü familya yıkılmaya başladı. Yıkıntı sesleri halen kulağımda gözümüzü açtığımızda enkazın altındaydık. Oğlumun bacağı kırılmıştı, gardırobun kapısı sakıt. Ben da belden aşağısı cidar ile gardırobun altındaydı. Ondan sonraları 4 saat gibi enkazın altında kaldık. Ondan sonraları akrabalar kurtardı. Hızlı tıpkısı şekilde çıkarıldık. Söylemek ki algı nefesimiz araç ekmeğimiz varmış. Allaha şükürler olsun. Beni ve oğlumu başka hastanelere götürdüler. Oğlumu ameliyata aldılar. Benim da beynimde epey tıpkısı kana olduğunu belirleme ettiler ve ağır bakıma aldılar. Bilahare ikinci aynı depremle karşılaştık. İkinci deprem henüz yıkıcıydı sanki. Sonra bizi askeri uçakla İstanbul’a gönderme ettiler. Devlet bizim yanımızdaydı. Tanrı razı olsun. Geçmiş Cumhurbaşkanımız dahi bizi konuşma etti. Tanrı razı olsun onu bile gördük. Yaralarımızı unuttuk tabi kim. Tığ devletin büyüklüğünün farkındayız. Ellerinden geleni yapıyorlar zaten. Kendisi da ‘Biz gerekeni yapacağız’ dedi. Zaten bizin ondan hiç şüphemiz namevcut. Koskocaman olan devletimizin bakiliği. Bunlar geçer akçe. Çam Sakura Hastanesi’nde dahi Cenabıhak razı olsun bizi bire bir dakika olsun serbest bırakmıyorlar. Buradaki evladımla birlikte enkazın altında var olmak elan azaltan daha print. İnsan zat ağrısını sızını unutuyor. Elimden ayrımsız öz gelmiyor. Ben 38 yaşındayım. Ama 4 saatlik antlaşma 38 yıllık tıpkı variyet gibi geçti. Bizden sonradan çıkarılanlar var. Tanrı yardımcıları olsun. Anlatılmaz yani. Evladımız yanımızda. Yıkılan evimiz olsun yapacak bire bir husus namevcut. 6 katta oturuyorduk. Depremin tevessül anıyla birlikte karı bile yıkıldı” dedi.

Share: