Çukurova Teknokent’te tasarlanan elektrikli vasıta “Ceryan”bile murat sekans istihsal

Adana’üstelik, Çukurova Teknokent bünyesindeki mühendislik firmasınca geliştirilen, yegâne kapılı ve 100 kilometre menzilli elektrikli miftah “Ceryan”, tamamlanan misil testlerinin arkası sıra seri üretime hazırlanıyor.

Küçük ve Ölçülü Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Terviç İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) “AR-GE ve İnovasyon Bindi Programı” kapsamında kurulan ve TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığınca (TEYDEB) desteklenen Solvaytech Mühendislik, 4 sene önce evcil elektrikli açkı soymak üzere çalışmalara başladı.

Çukurova Teknokent’teki firma, revan kısımlar ve elektronik sistemlerini tamamladıktan bilahare aracın tasarımının belirlenmesi üzere yarış düzenledi.

Jürinin değerlendirmesinde yüksek puan kayran 4 başvuru amacıyla internette soruşturma yapıldı, 16 bin katılımcıdan 6 bininin oyuyla seçilen dizayn üzerinden “Ceryan” adı verilen hafif segment L6E sınıfı aracın prototipi hazırlandı.

Fiziki ihya süreci 2 yılda bitirilen tek kapılı, biri 60, diğeri dahi 100 kilometre menzile ulaşmasını sağlayıcı 2 ayrı bataryalı “Ceryan”ın yol testleri dahi gerçekleştirildi.

Yerli parçalara ciddiyet verildi

Firma sahibi cıvıltı elektronik mühendisi Mutlak Polat, AA muhabirine, şehir içi ulaşımda elektrikli ve kıtipiyoz araçların yeğleme edilmeye başlandığını söyledi.

Boş ağırlığı 450 kilo olan “Ceryan”ın 2 şahsiyet olduğunu ancak 4 yolcuya büyüklüğünde nakil imkanı sunduğunu tamlayan Çelik, “Aracımızın, doğruluğu testlerle kanıtlanan prototipini tamamladık. Şu zaman dizi film istihsal amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için yerel firmalarla görüşüyoruz.” dedi.

Polat, bünyesindeki devir panelleriyle kendisini yükleme edebilen aracın parçalarının yerli olmasına özen gösterdiklerini vurgulayarak, şöyle bitmeme etti:

“Aracımızın sargaç, jant, diferansiyel, araz ekranı ve ışıklandırma ekipmanları üzere alt sistemlerini, oldukça evcil firmalardan gerçekleştirme etmeye çalışıyoruz. Böylece elektrikli komütatör sektöründe bilgi birikiminin Türkiye’bile olmasını istiyoruz. Tasarladığımız batarya teknolojileri ve arama sistemlerinin yanında korse, ispit, şase, diferansiyel, bağırsak ve dış kaporta parçalarını evcil olarak ürettirip kullanmayı hedefliyoruz. Bunun için de Türkiye’deki firmalarla görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Sekans istihsal üzere anlaşmaları ilhak etmek üzereyiz.”

Saatte 45 kilometre hıza ulaşabilen aracın geliştirilmesinde enerji sistemleri, bilgisayar, ruh ve otomotiv mühendislerinden oluşan 11 kişinin görev aldığını dile getiren Çelik, projeyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Milli Uygulayım Bilimi ve Teknogirişim Ödülleri’ne başvurduklarını anlattı.

İç pazardan sonra ihracat hedefleniyor

Çelik, tedarik zincirini tamamlamaya yoğunlaştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Üretimevi kurulumu için kuruluş yerleşme planı ve personel ihtiyacının hesaplanması kabil konuları gerçekleştirip Türkiye pazarına antre yapmayı, iç pazarda mahsus bire bir büyüklüğe ulaştıktan sonra bile ihracatı hedefliyoruz. Edimsel fiyatlarla aracımızın 100 kilometrelik bataryası evde yükleme edilirse kısaca 9 liralık, iş durumunda yükleme edilirse 15 liralık maliyete cemaat olacak.” dedi.

Share: