Çinli milyarderler illet kayboluyor?

Müşterileri arasında Tencent, Alibaba, Baidu gibi genel ağ devi şirketlerin bulunduğu China Renaissance Holdings’mağara kurucusu ve Çin’mağara uygulayım bilimi sektörünün sunu mefret isimlerinden milyarder Bao Pervane geçtiğimiz kamer ortadan kayboldu.

Bao’nun sırra girişim basışı şirketin ” Çin El Cumhuriyeti’ndeki kâh yetkililer tarafından ölçülü tıpkısı soruşturmada işbirliği yaptığını” duyurmasından günler önce gerçekleşti

Şimdiye büyüklüğünde hükümetin ne biriminin soruşturmayı yürüttüğü, soruşturmanın ne için olduğu ve Bao ile ne soy tıpkı ilişkisinin olduğuna dayalı benzeri açıklama olmadı.

Geçtiğimiz yıllarda Alibaba’nın başındaki Jack Ma birlikte karışma görünmek için gâh Çinli iş insanları kayboldu.

Milyarderler büyüklüğünde dikkat çekmese üstelik, söz gelişi hükümet karşıtı protesto ya de âdem hakları eylemlerinde şan oynadıktan sonraları ortadan kaybolan Çin vatandaşları üstelik var.

Bao’nun kayboluşu, dikkatleri tıpkısı el henüz, Çap Başkanı Şi Cinping’mağara mevki ekonomisindeki nüfuzunu tezyit etmek isterken başvurma ettiği yollardan birisinin bu olduğu yönündeki görüşlere çekti.

Çin’mağara en son parlamento Millî El Kongresi’nim (NPC), bütçenin üstelik konuşulduğu almanak genel kurulu geçtiğimiz günlerde yapıldı ve Çin’mağara mali düzenleme sisteminde yıllardır sunma büyük revizyon duyuruldu.

Buna bakarak pek çokça finansal sektörü izlemek üzere bakir tıpkısı düzenleyici vahit kurulacak. Yetkililer, bu uygulamanın, birden çok kurumun Çin ekonomisini değişik açılardan arama etmesi nedeniyle kaynaklanan trilyonlarca dolar değerindeki boşlukları kapatacağını söyledi.

Fosun International

Sadece 2015’te, İngiliz Premier Takım futbol takımı Wolverhampton Wanderers’ın bile sahibi olan Fosun International’un umumi heyet başkanı Guo Guangchang dahil en az beş ense düzey tutumlu ulaşılamaz oldu.

Guo, Mesafe ayında ortadan kayboldu. Yine ortaya çıkmasından sonradan şirketi onun soruşturmalara apotr olduğunu açıkladı.

İki sene sonradan Çinli-Kanadalı iş insanı Xiao Jianhua, Hong Kong’taki ötede bir otelden makbuz. Çin’in sunu varlıklı insanlarındandı ve geçtiğimiz sene yöntemsizlik suçlamasıyla dam cezasına çarptırıldı.

2020 yılının Mart ayında yurt kralı Ren Zhiqiang, Şi Jinping’e pandemiyi düzen biçimiyle ilişik “palyaço” dedikten bilahare ortadan kayboldu. Ahir yılsa tek günce aynı mahkemenin ardından Ren dahi yöntemsizlik suçlamasıyla 18 sene mahpushane cezasına çarptırıldı.

Alibaba

Ortadan kaybolan arz yaşayan birey Alibaba’nın kurucusu milyarder Jack Ma idi.

O zaman Çin’in bildirme ensesi kalın insanı olan Ma, 2020 sonlarında ülkenin finansal denetimlerini eleştirdikten sonraları ortadan kayboldu.

“Ahali refahı” fonuna 10 milyar dolar bağışlamasına karşın iki seneden aşkın zamandır Çin’üstelik görünmedi. her suçtan ukubet da almadı.

Geçtiğimiz aylarda Japonya, Tayland ve Avustralya’de görüldüğü bildirilse üstelik Ma’nın nerede olduğu bütün adına bilinmiyor.

Çinli yetkililer, ülkenin sunma ensesi kalın insanlarına müteveccih atılmış adımların tamamının yasal zeminlere eş olduğu konusunda ısrarcı. Yolsuzluğun kökünü kurutacaklarını birlikte sık sık dile getiriyorlar. Ama bu eylemler demincek dünyanın sunma balaban ekonomisi olan ülkenin liberalleşme iklimine de aykırı.

Söz konusu liberalleşme açılımı, muazzam servetleriyle hatırı sayılır benzeri güce ehil multi-milyarderler kuşağının yaratılmasına birlikte havari oldu.

Şi Cinping’in etkisi

Çin’i izlem fail uzmanlara göre Şi’nin yönetimi altındaki Çin Altın Partisi bu gücü ferasetsiz sarmak istiyor ve bu dahi çoğu ant aynı yaman perdesi altında mekanizma buluyor.

Teori şöyle: Şişman işletmeler, alelhusus da uygulayım bilimi endüstrisi, Şi’nin selefleri Jiang Dayanç ve Tanrı Jintao dönemlerinde güçlerine kilolu kattıklarını gördü.

Bunun öncesinde ise Pekin’mağara odaklandığı şeyler kalabalık, kısık endüstri ve domestik yönetimler üzere anadan görme yoğun merkezleriydi.

Şi, bu alanlarda mıhsıçtı denetimini sürdürürken, ekonomiyi daha bile fazla taharri altına kabul etmek için odağını de genişletti. Şi’nin Ortak Refah politikası, uygulayım bilimi endüstrisinin tafsilatlı incelemeye bağımlı olmasıyla alay malay stabil haddinden fazla endüstriyi dahi kıskaca aldı.

Economist dergisinin araştırma birimi Economist Intelligence Unit’te (EIU) görev özne Nick Marro, “Bu kalem olaylar, arada sırada özellikle muayyen bir sektöre yahut kazanç grubuna henüz açık ayrımsız kuvve gönderecek şekilde düzenleniyor” diyor.

Marro, Şi’nin dalavere tarzının kocaman tıpkısı özelliği yerine vurguladığı “ekonominin belirli tıpkı kısmı üstünde arama ve otoriteyi merkezileştirme girişiminin” yekpare bile bu meseleyi yansıttığını söylüyor.

Küresel benzeri danışmanlık firması olan Albright Stonebridge Group’ta Çin ve uygulayım bilimi politikası başkanı Paul Triolo ise, Pekin’mağara balaban teknoloji platformlarının, kişi markalarını ve etkilerini geliştirmemeleri yönünde geliştirdiği odağı sürdürdüğü görüşünde.

Ortak Bolluk

Kuma Zenginlik yaklaşımında hukukun üstünlüğü ve kuralların hem ensesi kalın hem dahi fakir için muteber olması gerektiği dahi kilit ayrımsız öneme cemaat.

Pekin, politikanın genişleyen para açığını daraltmayı amaçladığını savunuyor. Birçok hayat üstelik bunun, ele alınmadığı takdirde Komünist Parti’nin konumunu baltalayabilecek majör tıpkı sav olduğu üstüne hemfikir. Ülkede mütezayit bire bir müsavatsızlık bilgili. Şi’nin sosyalist köklere yaklaşmayı savunan cezrî solcuların baskısıyla yüz yüze olduğu da söyleniyor.

Milyarder insanların ortadan kayboluşları karşı Pekin’mağara iş dünyası yaklaşımına dayalı duyulan endişeler, majör eksantrik istenmeyen sonuçlara üstelik sebep olabilir.

Bazı Çin uzmanları, hükümetin doğabilecek gizil bol işletmelerin de önüne geçebileceğinden bahsediyor.

Triolo, “Pekin’mağara teknoloji milyarderlerini kasıt alması, Jack Ma gelmek isteyen girişimciler üstünde ağırbaşlılık yaratabilir” diyor.

Şi ise hisse senedi dünyasındaki bu duyarlılığın farkında üzere görünüyor. Kongre’birlikte bu hafta delegelere yaptığı konuşmasında hususi sektörün Çin üzere önemini vurguladı.

Ancak özel işletmeleri ve girişimcileri birlikte “zengin ve sorumluluk sahibi; zengin ve esaslı; zengin ve bağıntı kırcı” olmaya çağırdı.

İşletmeleri strateji edecek kullanılmamış kuruluşun duyurulmasının beraberinde, bankacılara dahi batılı meslektaşlarının “hedonist” yaklaşımlarına uymamaları yönünde uyartı yapıldı.

Analistlere göre bu, mali sistemin Şi’nin dümeninde olduğunun tıpkısı göstergesi.

Marro, bununla ilgili şunları söylüyor:

“Güzeşte aylarda Ortak Bolluk gündeminin, mümessil yöneticilerin aldığı bonuslar ve ödemelerde olduğu kadar yönetim kadrolarıyla çalışanlar arasındaki sevap farklılıklarında dahi finansal hizmetlere doğru kaydığını gördük.”

Milyarderlere yönelik baskısının, Şi’nin nüfuz üzerindeki kontrolünü arttırıp arttırmayacağı henüz anlaşılan değil.

Yine bile risk altında olan molekül, kesinlikle Çin’mağara finansal piyasalara, işletmelere ve sonunda benzeri hep namına ekonomiye olan güveni.

Share: