İşçileri sendikadan istifaya zorladığı tez edilen başkana yansıtma

Manisa’nın Kula kaymakamlık Belediye Başkanı Hüseyin Tosun karşı işçilerin sendika berceste özgürlüğünü engellediği ve Şehremaneti-İş Sendikasına üye olan 4 işçiyi bu sebeple işten çıkardığı iddiasıyla yanlışlık duyurusunda bulunuldu.

Manisa’nın Kula Belediyesi ve kapalı kuruluşu Kula Beşibiryerde A.Ş.’da örgütlenerek yeterli kanuncu çoğunluğa ulaşan Türk-İş’e sadık Belediye-İş sendikası, 1 April 2021 tarihinde ait bakanlıklardan aldığı yetkiyle toplu inikat süreci başlattı. Toplu inikat süreci sırasında Kula Şehremini Hüseyin Tosun’un işçilerin sendika seçilmiş özgürlüğünü engellediği ve işçileri istifaya zorlayarak istifa etmeyen 4 işçiyi da işten çıkardığı argüman edildi. Başkan Boğa hakkında Belediye-İş Sendikası vasıtasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Uray-İş Sendikası Manisa Idarehane Başkanı Gökay Sezgin ve beraberindeki sendika yetkilileri, Kula Belediyesi önünde matbuat açıklaması yaparak Kula Şehremini Hüseyin Tosun’a reaksiyon gösterdi. Yeterli çoğunluğa ulaştıklarını söyleyen Sezgin, “Manisa Kula Belediyesi Kula Beşibirarada A.Ş.’de örgütlenerek ehliyetli yasal çoğunluğa vasıl sendikamız Şehremaneti-İş, Bakanlık’tan aldığı yetkiyle 1Nisan 2021’birlikte şişko kesim süreci başlattı. Kula Belediye Reisi Hüseyin Kele dahi Temel ve kanun tanımaz aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti Iş ve Toplumsal Düzenlilik Bakanlığı’nın yetki belgesini tanımayarak ‘tüm işçileri kalın ve işten atma tehdidi’ ile sendikamız Şehremaneti-İş’ten ricat ettirip, cebren ferdî iş sözleşmesi imzalattı. Kula Beşibiryerde A.Ş emekçileri bu baskılar karşısında, Anayasal haklarını kullanarak Başbuğ Hüseyin Kele karşı savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Kula Belediyesi emekçilerine yapılan Temel, yasa tanımaz çalışmalar, işten atma tehdidi, yük karşında, yetkili ve etkililer ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum’ diyebilmektedir. Sendikamız Uray-İş, şişman sözleşme üzere yasalı süreci devam ettirip, verdiği kararlar kesin ve Anayasal benzeri alım olan Efdal Yargıcı Müesses’na başvurarak dolgun sözleşmenin bağıtlanmasını istemiştir. Serencam olarak Komutan Boğa hukuk tanımaz tıpkı şekilde Erdemli Yargıcı Yerleşmiş Kararını birlikte uygulamamaktadır” dedi.

“Anayasaya ve yasalara adapte olmak bildirme öncelikli göreviniz”

Türk Ceza Kanunun’da düzlük düz “Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” antetli maddeyi hatırlatan Sezgin, “Başbuğ Boğa yaptığı bu hukuksuzluklarla, Temel’nın sendika ve şişman ittifak hakkını ayaklar altına almış, emekçilerin sendikalaşma ve toplu kavil yapma hakkını peyda gasp etmiştir. Emekçilere bu zulmü yapanlar, görmeyenler, duymayanlar ağızsız kalanlar, akşam yeryüzü yakınlarının yüzlerine elbet bakabilmektedir? Kula uray emekçilerinin anayasal sendika ve şişman uyuşma hakkını gasp edenler, sükûnet mutluluk sahibi olsa üstelik eş olmaz. Hiç kimesne sizden hakkından fazlasını istemiyor. Bu Temel yürürlükte olduğu sürece, işçilerin Anayasal sendika haklarına, isteseniz da istemeseniz de uyacaksınız. Eğer uymazsanız, asker ya üstelik geç, bunun hesabını hüküm karşısında vereceksiniz. Ihtimal bugün arkanızdakilere, partinize istinaden adaleti ayaklar altına almış olabilirsiniz. Amma buna haddinden fazla güvenmeyin. Unutmayın, bundan 5-6 sene önceki, kendilerini bu ülkenin sahipleri zannına kapılıp, teşrinisani son teşrin gezinenler zaman evet hapiste ya üstelik yurtdışında kaçacak hapishane arıyorlar. Kula halkı sizi işçinin emekçinin ekmeğiyle oynayın diye seçmedi. Bu makamlar size babanızdan bırakıt kalmadı. Sizler bu makamların eğreti idarecilerisiniz. Rastgele Türk vatandaşı gibi Anayasaya ve yasalara uymak arz rüçhan göreviniz. Bütün haddini da, yerini da bilmelidir. Gine ediyoruz. Bize tıpkısı madde gayrimümkün, arkamız kuvvetli diyerek düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Türk Ceza Kanunu’nun ‘Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi’ başlıklı 118. Maddesi açıktır. ‘Bir kimseye alın tıpkısı sendikaya uzuv olmaya veya olmamaya zorlamak amacıyla, kuvvet veya yıldırma kullanan emanet, şeş aydan iki yıla kadar mahpushane cezası ile cezalandırılır'” diyerek konuştu.

“Sonuna büyüklüğünde mücadelemizi sürdüreceğiz”

Toplu sözleşmenin başlangıcından itibaren Belediye Reisi Hüseyin Tosun’un işçileri sendikadan istifaya zorladığını ve sendika temsilcisi kendisine bütün karşı çıktıklarını dile getiren Belediye-İş sendikası Kula Temsilcisi Mustafa Eksiksizlik Kaptan, Başkan Kele’un işçilerin yasal hakkını çiğneyip kendisini İş Kanunu’nun 25. maddesi, gayrı işten çıkarılan İlyas Görgülü, Ümit Topal ve Rüstem Başoğul’un ise İş Kanunu’nun 26. maddesi öne sürülerek aksiyon akitlerinin feshedildiğini söyledi. Bu buut karşısında işten çıkarılan değişik arkadaşları ile alay malay kanuncu yollara başvurduklarını ve karara uyan divan üyelerinden ünite amirlerine kadar şikayetçi olduklarını üstelik anlatan Yiğit, CİMER’e üstelik lüzumlu başvuruları yaparak haklarını savunacaklarını söyledi. Sıkı Kurul Kararı’nın alınmasına imza atan ünite amirleri ve Şehremini Hüseyin Tosun’a sevgili açtıklarının altını çizen Zeybek, aldatmak parası için ettikleri savaş sebebiyle kendilerini işten çıkaran Komutan Tosun’u seri kınadıklarını ve sonuna kadar bu mücadeleyi sürdürerek haklarını savunacaklarını söyledi. – MANİSA

Share: