Rusya, Ukrayna’yı hipersonik füzelerle vurdu

Rusya’nın Ukrayna genelinde gerçekleştirdiği saldırılarda arz beş altı dokuz güç hayatını kaybetti. Moskova yönetimi saldırılarda hipersonik füzeler dahi kullandı.

Saldırılar zımnında Avrupa’nın sunma büyüğü konumunda olan Zaporijya Nükler Santrali’nin elektriği de kesildi. Ancak daha sonradan bu ülkü giderildi.

Rusya Defans Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Perşembe haset yaptığı açıklamada, “Kinzhal hipersonik füze sistemi üstelik karışma koyulmak üzere açıktan, denizden ve karadan detaylı menzilli silahlarla Ukrayna’nın askeri altyapısının anne unsurlarını vurduk” dedi.

Söz konusu yaylım ateş, Karı ayının sonundan bu yana gerçekleştirilen yer büyük Acımasız saldırısı namına kayıtlara geçti.

Ukrayna ordusu, 34 tempo füzesinin ve dört birlikte İran yapımı insansız gelgel aracının düşürüldüğünü sav etti. Ancak yetkililer, Kinzhal balistik füzeleri, Kh-22 gemisavar füzeleri ve S-300 uçaksavar füzelerini ise imha edemediklerini de aktardı.

Reuters’a konuşan Ukrayna çekicilik kuvvetleri sözcüsü, “Bu iri tıpkı saldırıydı ve ilk kez bu kadar çok değişik türde füze kullanıldı. Böyle tıpkısı husus henüz ilk hiç olmamıştı” dedi.

Rusya Izzet Başkanı Vladimir Putin ise ülkesinin gürültülü hızının beş katından elan acul debi edebilen balistik hipersonik füzelere yaptığı yatırımı vurguladı.

Nükler enerji operatörü Energoatom, Zaporijya’daki neşelilik kesintisinin Ukrayna ruh sistemi ile yapılış arasındaki bağlantıyı bulunmayan ettiğini duyurdu.

Tesisteki enerji kesintisi henüz sonraları çözüldü. Fakat çözüm sağlanana kadar ise santral dizel jeneratörlerle çalıştırıldı.

Santraldeki ışın etkin maddelerin soğutulması için elektriğe ihtiyaç duyuluyor.

Arsıulusal Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, “Bugün enerji kaybının, Zaporijya Nükleer Santrali için durumun hangi kadar kırılgan ve alçak olduğunu tıpkı nöbet elan gösterdi” dedi.

Grossi, Perşembe günü sabah saatlerinde tesisin korunması amacıyla arsıulusal bir üstenme verilmesini istemişti.

“Değme seferinde tıpkı car atıyoruz” diyen Grossi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun yüz kere devam etmesine müsaade vermemiz durumunda, bir aktarılma şansımız tükenecek.”

Başkent Kiev’birlikte ise şehrin mağrip ve cenup bölgelerinde patlamalar meydana geldi. Müstacel servisler bu noktalara müdahalelerde bulundu.

Odesa valisi Maksim Marçenko, liman kentindeki ayrımsız enerji tesisine füze huruç ettiğini ve bu nedenle ruh kesintilerinin yaşandığını söyledi. Bölgede yerleşim yerleri dahi vurulurken, herhangi bir duygusal kaybının olmadığı bildirildi.

Share: