Çin’in ocak sahipliğinde Suudi Arabistan ile İran ortada tarihi uyuşma

Çin’in başkenti Pekin’de geçkin bir araya gelen Suudi Arabistan tümden İran heyeti, iki devlet arasında ilişkilerin normalleştirilmesi ile 7 sene aradan sonra Tahran ve Riyad’daki büyükelçiliklerin yeniden açılması üstüne inikat imzaladı.

Suudi Arabistan Çap Bakanı ve Ulusal Düzenlilik Danışmanı Musaad bin Mohammed Al-Aiban başkanlığındaki Suudi heyeti, geri Pekin’de, İran Millî Asayiş Faziletkâr Konseyi Sekreteri Amiral Mürtefi Shamkhani başkanlığındaki İran heyeti ile aynı araya geldi. Çin Kızılca Partisi (ÇKP) Gestalt Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’nin karı sahipliğinde toplantılar düzenleyen iki ülkenin heyetleri, 7 almanak bir aradan sonradan Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve Tahran ve Riyad’daki büyükelçiliklerin baştan açılması konusunda uyuşma imzaladı.

İmzalanan anlaşmaya göre iki büyüklük, 2 kamer içinde aykırı olarak elçilik ve diplomatik misyonlukları açacağı, birbirinin egemenliklerine içtinap etmek göstereceği ve içişlerine karışmayacaklarını doğrulama etti.İRAN KOMŞULUK POLİTİKASI GEREĞİ BÖLGEDE HENÜZ ÇOK ADIM ATACAK    İran Dışişleri Bakanı Hossein Emir-Abdollahian kesim konusunda, “İran İslam Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin baştan organizasyon edilmesi, iki ülkeye, bölgeye ve İslam dünyasına şişman imkanlar sağlayacaktır. Komşuluk politikası, 13. Hükümetin dış politikasının oylumlu aynı bileşeni yerine doğru yönde ruhlu benzeri şekilde ilerlemeye bitmeme edecek ve Dışişleri Bakanlığı bölgede faal adına henüz fazla hamle atmaya çalışacaktır” açıklamasını yaptı. İran Dışişleri Bakanı, anlaşmayla ilişik Katar’ın Başbakanından ve Dışişleri Bakanından, Ana Deniz ve Iraklı mevkidaşlarından tebrik kartı telefonları aldığını rapor etti.BÖLGEDEKİ ÜLKELERİN TEK BİR KADERİ VAR: BOLLUK VE İSTİKRARSuudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faisal bin Farhan Al-Saud anlaşmanın, tahminî 2 yıllık bir müzakerat böylelikle Suudi Arabistan’ın politik çözümleri ve diyaloğu tercih eden vizyonunun aynı sonucu olduğunu rapor etti. Nazır Faisal bin Farhan konuyla ilişkin “Toprak ülkelerinin tek tıpkı kaderi ve eş paydaları vardır, bu da halklarımızın yararlanabileceği tıpkı zenginlik ve istikrar modeli dayamak için tıpkısı araya gelmemizi lazım kılıyor” mesajını paylaştı.ÇİN LİDERİNE TEŞEKKÜRÇin, Suudi Arabistan ve İran heyetlerinin mazi itibariyle yayınladığı ortak bildiride müzakerelere karı sahipliği işleyen ve destekleyen Çin Kerem Başkanı Şi Cinping’e teşekkürname edildi. Bildiride ayrıca 2021-22 yılları beyninde iki mutluluk arasındaki müzakerelere karı sahipliği fail Irak ve Ana Deniz’a da minnet belirtildi.

Share: