Bronz Soyer: “İddiamız Iri”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Bronz Soyer, Akdeniz Akademisi’nin kullanılmamış vizyon önerilerinin tartışıldığı toplantıya familya sahipliği yaptı. Başbuğ Soyer, “Bizim iddiamız balaban. Akdeniz uygarlıkları üzerine çalışan Akdeniz’deki kül enstitülerle, araştırma merkezleriyle iletişim bina etmek istiyoruz. Hem onlardan esin kabul etmek hem esin yöneltmek istiyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde canlılık gösteren İzmir Akdeniz Akademisi’nin akademik asamble toplantısına ev sahipliği yaptı. Ahmed Adnan Saygun Nutuk Merkezi’nde (AASSM) olgun insanları, uzmanlar, akademisyenler ve uray bürokratlarının katıldığı toplantıda, önceki buluşmada oluşturulan 10 kişilik emek grubunun hazırladığı eskimemiş sağgörü önerileri masaya yatırıldı. Başbuğ Tunç Soyer, çalışma grubunun taslak programını liyakatli bulduğunu söylerken, katılımcıların yetiştirmek istediği arzu ve önerileri not aldı.

“BU HOPPADAK BİR BAŞLANGIÇ”

Başkan Bronz Soyer, sözlerine “Akdeniz Akademisi kurucularına, o günlerden bugünlere getirenlere huzurlarınızda teşekkürname emreylemek istiyorum” diye başladı. Akdeniz Akademisi’nin serencam merhale kıymetli bir çalım olduğunu belirten Komutan Soyer, “Bilcümle bu hikayeyi yadırgatıcı benzeri vizyonla şok bire bir yere, çokça daha dinamik bir noktaya taşıyacak aynı mücahede bu büyüklüğünde yalın anlatılabilirdi. Tabii kim bu hemen bire bir mir. artık revizyonlar, rötuşlar, yeni kararlar, ilkeler kesinkes çıkacaktır. Amma ben yapılan çalışmanın esas için çokça tam ve kemiksiz olduğunu düşünüyorum. Kutlama ve teşekkürname ediyorum” diye niteleyerek konuştu.

“HAYIRLI, HAYIR OLSUN”

Yıpranmamış gün için kasıt ve beklentinin yüksek tutulduğunu rapor fail Başkan Soyer, “Bizim iddiamız şişman. Tığ Akdeniz uygarlıkları konusunda etkin Akdeniz’deki eksiksiz enstitülerle, araştırı merkezleriyle iletişim bina etmek istiyoruz. Eş çalışmalar yürütmek istiyoruz. Kuma çalışmalar dışında bakir bazı vizyonları onların önüne iletilmek istiyoruz. Hem onlardan ilham ahzetmek hem esin vermek istiyoruz” dedi.

Komutan Soyer, bu konuda çok coşkulu olduğunu de vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleceğe dayalı da çok iri bir imge biriktirdiğimi inandırmak istiyorum. Katkılarla kesin haddinden fazla henüz büyüyecek, genişleyecek, yayılacak ve çok henüz ayrıntılı hedeflere yürüyecek ayrımsız seyahat olmalı diye niteleyerek düşünüyorum. Bunun konusunda çokça etraflı bir yol bizi bekliyor. Hiçbirinizin desteğini esirgememesini istek ediyorum. Yalniz bu masanın etrafındakiler değil, haddinden fazla daha serbest benzeri çevreden birlikte beslenmek isteyeceğiz. Zira kanıt ve amaç çokça nazik. Yalabık uğurlu olsun.”

İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi marifetiyle İzmir’e iştiyak vermiş olgun, hanek ve firez insanlarının katılımıyla “Akdeniz’in Kültür, Sanat ve Tasarım Kenti İzmir” hedefinin sevimli geçirilmesine yardım koyması üzere 12 Mart 2012 tarihinde kurulmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in metin haddinden fazla millî ve arsıulusal toplantıda altını çizdiği Döngüsel Hars yaklaşımı ile gelişen “Döngüsel Işıklı Şehirler İttifakı” kavramına zevcelik edecek açılımlar, bu açılımların güncellenmesi ve Akdeniz Akademisi’nin üretimlerinin İzmir Büyükşehir Şehremaneti Başkanlığı stratejik planındaki hedeflerle uyuşması için kullanılmamış uyanıklık çalışmaları başlatılmıştı. Bu erek doğrultusunda Başbuğ Bronz Soyer’in da katıldığı 27 Meyan 2022’deki akademik asamble toplantısında bakir dönemdeki çalışmaların belirlenmesi amacıyla 10 nefis tıpkısı kol oluşturuldu. Gönüllülerden oluşan mesai grubunda İstanbul Bilgelik Üniversitesi Musahabe ve Ekin Yönetimi Kürsü Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada, Yaşar Üniversitesi Arsıulusal İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Aylin Güney, Araştırman-Yazar Siren Sağanak, mimarlar Mine Aşçı ile Nevzat Sayın, Editör Raşit Çavaş, Dokuz Ilkgüz Üniversitesi Tekaüt Kazı Bilimci Doç. Dr. Ahmet Uhri, Iye Üniversitesi Tekaüt Ekincilik Mühendisi Prof. Dr. Akıllıca Aksoy, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bahir bilimci Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, İzmir Iktisat Üniversitesi Dizayn Dr. Elif Kocabıyık Savasta ve ODTÜ mütekait tutum tarihçisi Prof. Dr. Eyüp Özveren yer aldı.

Share: