MANTARDAN 23 KİŞİ ZEHİRLENDİ, UYARI YAPILDI

DÜZCE’de, son aynı ayda ormandan topladıkları mantarları yiyen 23 birey zehirlendi. İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmayan mantarlarda bulunan toksin maddelerin karaciğer hasarları ya birlikte ölümcül sonuçlara bozukluk olduğunu belirterek, “Doğada yetişen doğal mantarları ben bunları biliyorum diyerek toplayıp bezdirmek oldukça tehlikeli. Firez mantarlarını, pakette olan mantarları bezdirmek gerekiyor. Birkaç bire bir miktarda de olsa ağılı yalan yiyeceğin içine karıştığında ölümsek sonuçlarla karşılaşabiliyoruz” dedi.

Kentte yağmur yağışlarının arkası sıra doğada yetişen mantarları tüketen vatandaşların sayısında çoğalma yaşandı. Ekim ayında ormandan topladıkları mantarlardan yiyici 23 dirilik zehirlendi. en üst Beyciler Mahallesi’nde diri Medine Sarp (32), yalan zehirlenmesi dolayısıyla kaldırıldığı Düzce Atatürk Şevket Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, bu konuda uyarılarda bulundu. Doğada yetişen mantarların tüketilmesi durumunda ölümsek sonuçların ortaya çıkabileceğini tabir eden Yılmaz, “Mantar Hastalığı zehirlenmelerine cebin özen etmemiz gerekiyor. Doğada yetişen tabii mantarları, ‘Ben bunları biliyorum’ diyerek toplayıp tüketmek az çok ağır. Firez mantarlarını, pakette olan mantarları bezdirmek gerekiyor. Birkaç aynı miktarda birlikte olsa zehirli mantardan yiyeceğin içine karıştığında ölümcül sonuçlarla karşılaşabiliyoruz” dedi.

Sonbaharla gelişigüzel mantarların doğada çıkmaya başladığını belirterek uyarıda kâin Yılmaz, şöyle konuştu:

“Temas mantarın değişik zehirlenme belirtileri var. Bunun dışında bulantı ve kusma kabil zehirlenme belirtileri gösteriyorsak katiyen Millî Dağ Istişare hattı ya bile 112’yi aramamız gerekiyor. Doğada yetişen katıksız mantarlar baran yağmasıyla birlikte bağ bozumu evet de bahar aylarında çıkmaya başlıyor. Bunların ortamında değişik toksin maddeler düzlük alıyor. Bu toksin maddeler neticesinde uykuluk hasarları evet bile ölümsek sonuçlar ortaya çıkıyor. Kabil olduğu kadar uzak durmak gerekiyor.”

Share: