Başbuğ Kılıç duyurdu: Buca baştan planlanıyor

Başkan Tığ duyurdu: Buca baştan planlanıyor

Buca Belediyesi, ilçenin bin 665 hektarını baştan planladı

Başkan Tığ’tan “borçsuz uray” vurgusu

Buca Belediye Reisi Erhan Kılıç:

“Buca Belediyesinin borcu bulunmayan denecek büyüklüğünde az”

“Geleceğe emniyetli adımlarla yürüyoruz”

İZMİR – Göreve geldiğinden bu yana güzeşte 4yıllık süreyi ve projelerini anlatan Buca Belediye Başkanı Erhan Tığ, Buca’nın bin 665 hektarını baştan planladıklarını duyurdu. Başkan Tığ ayrıca “Buca Belediyesinin borcu bulunmayan denecek büyüklüğünde az. Uray olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz” dedi.

Buca Belediye Başkanı Erhan Tığ, kentteki matbuat mensupları ile Buca Belediyesi Rabıt Evinde aynı araya gelerek 4 almanak görev süresini anlattı. Komutan Tığ, gerçekleşmesi planlanan projelerinden bile bahsetti. Belediyenin bütçe ve takanak durumunu aktaran ve borcunun namevcut denecek büyüklüğünde bir iki olduğunu vurgulayan Komutan Tığ, Buca’nın bin 665 hektarını baştan planladıklarını duyurdu.

“Yaşanabilir Buca hayali”

Buca’nın planlamasının haddinden fazla koca olduğunu belirten Başbuğ Tığ, “Tarihinde Buca’nın ayrımsız planı bulunmayan, bütün düzelti ümran planları bulunuyor. Site merkezi olan 25 kilometrekarenin kısaca bin 665 hektarını baştan planladık. Atatürk maskının olduğu alanın planlarını bitirdik. İzmir’in protokol yolu olan alanın bize ilgili olan kısmın planı bitti. Oradaki vatandaşlarımız depreme dayanıklı, Buca’ya uygun güzelce konutlarına geçenlerde kavuşacak. Eli Nimetli yeşil alanın, otoparkın olduğu bire bir proje ortaya daha çok. Meydanların, yeşil alanların, otoparkların olduğu planlar yapıyoruz. Stabil bölgesini tanıyamayacak durumda geleceksiniz. Seyhan Mahallesi Buca’nın kanayan yarası. Oranın planlarını birlikte bitirdik. Çaldıran ve Konsept Mahallesi planları üstelik meclisten geçecek. Yaşanabilir Buca hayali için yeryüzü mehabetli ölçüt ümran planlarıdır” diyerek konuştu.

“Borcu yok denecek büyüklüğünde bir iki”

Başbuğ Kılıç, belediyenin bütçe ve borçlarından bile bahsetti. Kendilerinden aynı önceki dönemin gerçekleşen bütçesinin 209-219 milyon arası olduğunu hatırlatan Komutan Kılıç, “Gelecekteki projeleri öne çekmek amacıyla belediyeler borçlanır. 209-219 milyonluk bütçeye bedel iki katına mümasil borç yükümüz vardı. 2022 yılının gerçekleşen bütçesi kestirmece 900 milyon liralık civarı olacak. Şu anki borcumuz 370-380 milyon civarında. Yani çalışmamızı engelleyecek kapsam sıfırlanmış durumda. Buca Belediyesinin borcu bulunmayan denecek kadar bir iki. Buca Belediyesinin borcu bütçesinin iki allahsız fazlayken, şu anda 4’te 1’lerde. Bire Bir belediyenin finansal yapısını sağlamadan ortaya ürün yararlanmak çok edisyon. Uray kendisine geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Projeleri yaparken bütün sonuçlarını düşünerek yapmaya çalışıyoruz ve birer ayrımsız hepsini tutturuyoruz. Buca’daki güneş insan 800-900 binlere yaklaşıyor. Bu yüzde bütçe haddinden fazla kebir. Buca Belediyesinin bu yükü kaldırması için bereketli bire bir mali disiplinde olması gerekiyordu” dedi.

“Yüzdelik 80’i hasar görecek binalarla komple”

Göreve geldikten sonra hiç şok şekilde pandemi ile karşılaştıklarını hatırlatan ve bu durumun eksiksiz amme kurumları açısından çokça tahakküm olduğunu vurgulayan Başbuğ Tığ, “Bu dönemi mebzul benzeri şekilde atlatmaya çalıştık. Içtimai yardımlarımız, pandemiden etkilenen esnafa yaklaşımımız biliniyor. Arkası Sıra tıpkı yer sarsıntısı yaşadık ve bu zelzele bize, Buca’daki çarpık kentleşmeyi hatırlattı. Buca’nın yüzdelik 80’inin depremde hasar görecek binalarla meşgul olduğunu gördük. Buca’nın tamamında düzelti ümran planları ile yürümüşler” ifadelerini kullandı.

“Tarımdan para kazanıyorlar”

Toplantının Bura Buca Belediyesi Rabıt Evinde yapılmasının muhtemelen tıpkısı nedeni olduğunu kaydeden Başbuğ Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buca’nın 170 kilometrekarelik alanının 25 kilometrekaresi site merkezinin olduğu düz. Kent merkezi dışındaki hizip üzüm bağları ile doluymuş. Sonrasında çarpık kentleşme ile bu kuzuluk gelmişiz ama elimizde hala bire bir alternatif var. 155 kilometrekarelik alanımız var. Yani 16 bin hektara mümasil kayran hobi bahçeleri yerine natür katliamına evirilmiş durumda. Burada tarımla vatandaşımızın mülk kazanabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Çiftçimize destek olmaya çalışıyoruz. Kırıklar ve Doğancılar köyünde köylülerimize ürününü temin ediyoruz. Beraber çalışıyoruz ve çalım güvenceli düzentileme yapıyoruz. Çokça gür sonuçlar elde ettik. Buca Belediyesi yerine tıpkısı sorumluluğumuz var. Bu toprakları şehremaneti vasıtasıyla sahiplenip vatandaşa tarımdan dünyalık kazanabileceklerini tavzih etmek istiyoruz.”

“Solgun Masa ile 7 ayda kısaca 18 bin 165 kişiye ulaşıldı”

Buca’nın sosyo-konuşu açıdan İzmir’in itidalli ve ortanın şeş dirimsel seviyesine topluluk en şişman kenti olduğunu tabir fail Başkan Kılıç, şöyle bitmeme etti: “Sosyal müzaheret konusunda Buca kendini aştı. Ulaşamadığımız vatandaş dakikasında derakap kalmadı. Birçok öğrenciye kurs verdik, 3 bin öğrenciye daha geçenlerde ulaşacağız. Taziyet evi ihtiyacı çoktu. Buca’mıza taziyet evleri yaptık. Buca’üstelik 253 parkımız var. Beş Altı tanesi hariç hiçbirinin enfrastrüktür sistemi yoktu. Şu anda yüzdelik 80’inin altyapısı yapıldı. 3 tematik parkımızın yapımı bitmeme ediyor. Bunlardan birini engelli merkezi namına düşünüyoruz. Depremden bilahare kontrol kurtarma ekiplerinin ne büyüklüğünde cesim olduğunu gördük. BUCAKUT, Türkiye’nin bildirme ferah taharri istirdat ekipleri arasına girdi. Hep çalışmalarımızı Soluk Masa Hal Merkezine göre götürüyoruz. Gelen şikayetleri mahalle mahalle, laf laf görebiliyoruz. Sunma çok istek edilen konuları görüyoruz, vatandaşa aktarılma yapıyoruz. Memnuniyet oranımız ise yüzdelik 80’lerde. 7 ayda kestirmece 18 bin 165 kişiye ulaşmışız.”

“Hiçbir bey yapmadan borçları ödedik”

Buca Belediyesinin borçları ödemek için paydaşlı tapular aut tek mir yapmadığını belirten Başbuğ Kılıç, “Edimsel değeri 250 milyon olan kamulaştırma yaptık. Bozuk Şeb Pazarı’nı kamulaştırdık ve oraya uygun aynı proje yapmayı düşünüyoruz. Buca’dahi Belediyesi başkan adaylığı sürecinde vaatlerin yer önemlisi cezaevinin kaldırılmasıydı. ‘Hizmetin siyaseti olmaz’ şiarıyla yola çıktık. Müstacelen derakap 4 bin 500’e andıran tutuklu ve hükümlüden bahsediyoruz. Yıpranmamış tıpkı mapushane yapmadan bu cezaevinin kalkması haddinden fazla zordu ama sonucunda mapus Buca’nın göbeğinden kalktı. Buca’evet tek yakışmayan tıpkı kütleydi. Buca’nın bildirme iri sorunu gidiş geliş. Adnan Kahveci Caddesi, Menderes caddesinin paraleli konumunda. Bu yolun önemini yakında anlayacağız. Metro çalışmasında, şehremaneti durağı Menderes Caddesi zarfında olacak. Menderes Caddesi, 7-8 kamer trafiğe kapatılacak. O antlaşma yolun değeri anlaşılacak. Burada tıpkı alım satım bile kuruluyor. Ora amacıyla tıpkısı tutkun ahzüita yapıyoruz ve defa küşade olacak” dedi.

“Berlin Duvarı” gidiş yolu olacak

Başkan Tığ, tarihi demiryolu hattı ve çarkıt istasyonun olduğu bölgeye ilişkin da şöyle konuştu: “Buca’nı merkezine uzanan benzeri Berlin Duvarı’mız var, kullanılmıyor. Cızık halinde Buca’yı ikiye ayırıyor. Bu da yıllardır Buca’ya kazandırılmaya çalışılıyor. Bu bile şu temel büyüklüğünde olmadı. Burayı birlikte aldık, Buca’ya yakışır tıpkı gidiş yolu yapmayı düşünüyoruz. İstasyonun olduğu noktayı bile kültür faaliyetlerinin yapılacağı ayrımsız düz olacak. Projelendirilmesi bitti, yakın zamanda yapılacak. Buca’nın bire bir meydanı yok. 13 dönümlük stadın alımını yapınca orayı Buca’ya meydan namına kazandıracağız. Buca Çarşı’nın olduğu yere 700 kişilik tıpkısı mağaza kazandıracağız. Politik partiler bundan sonra kongrelerini dernek salonunda yapmayacak. Firez konuşma etkinlikleri bundan sonra burada yapılacak.”

400 milyonluk bütçe bilgelik işlerine

2023 yılının dönüm noktası olacağını söyleyen Başkan Tığ, 400 milyon liralık bütçeyi marifet işlerine ayırdıklarını ve bu 400 milyonun tamamını da kullanacaklarını kaydetti. Yolların çıktı serme asfalt istediğini, 2023 yılında Buca’nın büyük kısmını bitirmeyi planladıklarını belirten Tığ, 50 milyonluk yatırımla Buca Belediyesinin şantiyesinin üstelik ortaya çıkacağını ifade etti.

“Dumlupınar Mahallesi, Türkiye’de adlı tıpkısı kayran olacak”

Buca’daki projelerden etraflı tıpkı şekilde bahseden Başbuğ Kılıç, şöyle devam etti: “Dumlupınar Mahallesi, 39 hektarlık bir kayran. Bura Türkiye’dahi adlı bire bir düzlük olacak. Tatlı Su Frengi evleri, meydanla birleştiğinde değişik aynı yere gelmiş olacaksınız. Ayrıca Forbes Köşkü’nü alıyoruz. Işılay Saygın’ın evini dahi Buca’mıza kazandıracağız.”

“Dam alanının yeşil düzlük olmasını istiyorum”

Komutan Kılıç, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıkılan Buca Delik alanı ile ilişkin soruya Başkan Tığ, “Cezaevinin kaldırılması süreci pres ve mecal bir çalışmaydı. Cezaevinin bulunduğu düzlük, kadastral tıpkısı parsel değil. Cezaevinin bulunduğu alanda, temas arsada olduğu kabilinden bire bir çekim yapılır. Buranın gayrimeskûn hazırda 2003 yılının 6 ya de 7. ayında mukannen bir ümran planı var. Bu mamure planında cezaevinin göbeğinde 25 bin metrekarelik alanda paralı tecim merkezi görülüyor. Böyle aynı mukannen planı var. Bu diplomasi ile çözülmeli. Burada bunun çalışmasını yapıyoruz. Yıpranmamış tıpkısı rezerv alanı kendisine kente yeşil kayran kazandırmayı düşünüyoruz. Burada yeni tıpkısı ayar ortaya yararlanmak gerekiyor” yanıtını verdi. Başbuğ Kılıç ayrıca, “Burada bir akıl fırtınası yapılıyor. İnsanoğlu tartışa tartışa site üzere genişlik gani sonuca ulaşır diye düşünüyorum” sözlerine kayran verdi. Başkan Tığ, bire bir başka gazetecinin Buca Kodes alanı planına ilgilendiren sorusuna ise “2003 yılında yapılan, o anki yasaya göre planlama yetkisi kaza ve büyükşehir belediyelerindeydi. O antlaşma bire bir plan işlenmiş ve bu kesinleşmiş. Sonrasında 2007-2008 yıllarında Belde ve Kentçilik Bakanlığına planlama yetkisi veriliyor. Nezaret burayla ait kullanılmamış tıpkı traksiyon hazırlayarak askıya çıkardı ama bu elan sonuçlanmış aşamada değil. Biz buna itirazımızı yaptık. Bakanlığın planı yüzdelik 99 mahkemeden dönecektir. Ego mapushane alanının yeşil kayran olmasını istiyorum” cevabını verdi.

Oy hedefi yanıtı

Başbuğ Kılıç, yerel seçimlerdeki oy oranı hedefinin hangi olduğu sorusuna ise “Bunu nakletmek üzere baştan aday adayı olup partimin beni aday olarak gösterip seçime girmem gerekiyor. Bu şekilde geliştiğini düşünürsek görüş hedefim, mevcut oyumun yüzde 30-40 henüz dahası tamam” dedi.

Share: