Bafra ve Çarşamba ovalarında yetişen kapya biber tarlada azrail buluyor

Samsun’birlikte Bafra ve Çarşamba ovalarında yetiştirilen kapya biber, pazara inmeden tarlada alıcı buluyor.

Türkiye’nin yer verimli ovalarından Bafra Ovası’nda üreticiler, kapya biber hasadına başladı.

Salça, türap biber yapımında mergup, közlenerek tüketilen kapya biber, lezzeti ve hoşur yapısıyla istek görüyor.

Bafra Yeşilyazı Mahallesi’nde kapya biber üretimi özne Yoksulluk Acılı, günde 80 ile 100 titrem beyninde kapya hasadı yaparak Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiklerini söyledi.

Ürünün tarladayken azrail bulduğunu ifade fail Kederli, “Hem üretimini yapıyoruz hem birlikte köylülerimizden alıp satışını yapıyoruz. Bu şartlarda köylümüz mülk kazanıyor.” dedi.

Kapya biberin ihracatının bile yapılmasını istediklerini belirten Yanık, şunları kaydetti:

“Samsun’bile mecmu donanımlı analiz laboratuvarı olmadığı amacıyla ihracatçılar çekiniyor. Kapya biberimiz çokça nitelikli ve aroması aranılan nitelikte. İhracat yapıyoruz amma ürünümüz Mersin’e gidiyor, oradan ürünün kalın kafalı gelme riski var. Samsun’da bu laboratuvar olsa ihracatı cılız yapabiliriz. Hem ülkemiz hem de biz kazanabiliriz.”

Engin Albayrak üstelik 600 dekar alanda kapya biber yetiştirdiğini, hasadı yapılan ürünü Elazığ, Kütahya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya kabil illere gönderdiklerini aktardı.

“Bu sene verim çok sunturlu, bunun birlikte fiyatı de çok sunturlu”

Samsun İl Ekincilik ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra ve Çarşamba ovalarında makro miktarda göveri ve sonuç üretimi yapıldığını anlattı.

Bu iki ovada 150 bin dekar alanda 878 bin titrem göveri üretildiğini rapor eden Kuvvetli, kapya biber üretiminin yoğunluklu adına Bafra Ovası’nda yapıldığını belirtti.

Samsun’de, 2021 yılında 32 bin 250 dekar alanda 113 bin ton kapya biber üretimi yapıldığına belen fail Kuvvetli, “Bu sene hasat başladı, tahminlerimiz tahminî 33 bin dekar alanda 129 bin tona andıran rekolte bekliyoruz. Bafra Ovası’ndaki kapya biberin eti çokça balıketi. İsotu ile angın Şanlıurfa, Kahramanmaraş ile Çukurova’ya biz buradan kapya biber gönderiyoruz.” diyerek konuştu.

Kuvvetli, Bafra’de kapya biberin közlenmesi ile ilgilendiren aynı fabrika açıldığını belirterek şunları kaydetti:

“İnşallah bundan sonra dondurulmuş gıda olarak tüketilmesini de çıkarmak istiyoruz. Vakit Kaybetmeden kapya biber değil kamu sebzelerin alelhusus Avrupa Birliği’nde geçkin olan nüfusun beslenmesinde dondurulmuş sebze yemeği ile ilişkin Bafra’üstelik bir çalışmamız var. İnşallah onu birlikte yakın zamanda hayata geçireceğiz. O dahi yapılmaya başlandığında Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna kadar ülkelere göveri ihracatımız bitmeme edecektir. Bu yıl mahsul çokça adamakıllı, bunun yanında fiyatı birlikte çokça iyice. İnşallah hakeza devam ederse önümüzdeki yıl hem ekim alanlarını arttırmaya hem da kullanma alanlarını arttırmaya bitmeme edeceğiz.”



Share: