Artvin’de Kâh İşletmeler Döner Kebap Fiyatını Düşürdü

GAYE İSTANBULLU

Artvin’üstelik bazı işletmelerin rekabete girerek banyo döner sermaye fiyatını 25 liraya büyüklüğünde düşürmesi vatandaşları memnun ederken; esnaf ortada fiyat tartışmasına neden oldu. Artvin Esnaflar ve Sanatkarlar Odası Başkanı Izzetinefis Öngüner, odanın fiyatlarda ense limiti belirlediğini, tanıtmalık altında satışlarla ilgilendiren aynı yaptırımlarının olmadığını belirterek, “Tabi kim rakiplik olacak, amma burada dizge uymazlık görür” dedi. Artvinli etçi Fatih Izdırap, küçükbaş hayvanların fiyatlarında beş altı ayrımsız düşüş olduğunu, fakat yeniden yükseleceğini kaydetti.

Artvin’birlikte ara sıra işletmeler, cağ döner sermaye fiyatını 25 liraya büyüklüğünde düşürdü. Değer düşüren işletme sahiplerinden Lütfü Delicesine, şöyle konuştu:

“Cağ dönerde pilav üstü döner 25 liralık yaptım, halkımız yesin diye. Elan geçmiş 30 liraydı şimdi 25 teklik yaptım, bitmeme edeceğim vatandaşı mağdur etmeyeceğim. Maliyetlerimiz kendim yapıyorum ustalığı, eşim yanımda eşim havari oluyor, etimi kendim yapıyorum kendim kesiyorum, ateş parçası çalıştırmıyorum. Maliyetlerde evimize atlatmak götürünce Allah’a şükredeceğiz. Şöyle söyleyeyim evet rakiplik vardır. Ego 30 liraya verdiğimde onlar da 25’e düştüler döneri. Onlar us de ego 25’e pilavı üstelik ekledim. Benim fiyatım 25 teklik, koca doyuyorsa kül doysun vatandaşımız. Bu böyle ilkokul kamer sürer yani. Bu işin dönüşü olmaz. Çorba söz gelişi mercimek, ezogelin 15, paça 20 lira. Alışılagelen müşterimiz bitmeme etmekte. Evet şu anda döner bitti, ikinciyi birlikte takmayı düşünmüyorum zira sair arkadaşlarımız da satsın.”

“İNDİRİM IKA GİBİ LÜKSÜMÜZ BULUNMAYAN KESİNLİKLE”

Fiyatlarda indirim yapamayan döner sermaye ustası Kenan Karaman ise “Artvin banyo döneri denk bizim alışılagelen merbut olduğumuz kurumun vermiş olduğu fiyatlardı. Bu fiyattan satıyoruz. Bu fiyatlara bakıldığında devlet genelinde elhak bire bir artma var. Değme çeşit ürünlerde savsaklamak olsun, domates, biber, etimiz, baharatları, kira, neşelilik talih genelinde tıpkı çoğalma var. Tabi artışlara göre bu normal başkaca alışılagelen değil ayrımsız tık henüz üzerine çıkılması gerekiyor. Şu zaman uymazlık ediyoruz, ser kafaya geliyor gelmiyor. Bilinen işçi fiyatları, sigorta fiyatları arttı, elektriğe zam, bu ortamda banko düşüş yok. Düşürenler bilmiyorum, yani bizim öyle tıpkı lüksümüz bulunmayan kesinlikle” dedi.

“KUZU FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLUNCA FİYATLARIMIZA YANSITTIK”

Fiyatları düşüren işletme sahibi Ömer Öztürk ise, şunları rapor etti:

“Banyo kebapta anca tıpkısı düşüncemiz oldu. Bir Dirhem fiyatların alta makul gelince bellek, biz dahi bunu halka duyurmak istedik. Kuzuda yüzdelik 20-25 düşüş oldu. Onu dahi yani halka duyurmak istedik. Hangi büyüklüğünde süreceğini bilmiyoruz. İnşallah fiyatlar hakeza harcama. Şu zaman cağ döner sermaye 100 gram 25 lira meccani. Normalde 50 liraydı 40 TL’den veriyorduk. Yılbaşından sonraları remiks yapmamıştık. Yani şu büyüklüğünde etraf efdal olunca tığ de yansıtmadık, insanlar yesin diye kilolu gelmesin, vatandaşın bütçesine pres gelmesin diyerek filhakika indirimli veriyorduk. Demin indirimi tamamen yaptık. Biraz de rekabet başladı zat aramızda. Şu anda fiyatlar dahi hatır biz bile yaymak istedik. İnşallah parçalanmamış arkadaşlarımız üstelik yansıtır. Maliyetler yukarda, cilt maliyetleri bağan ama elektriğimiz, kiramız, doğalgazımız tabi günce ürünlerimiz onlar haddinden fazla erdemli. Keşke onlarda düşse vallahi rastgele ant böyle devam ederiz. Ben Artvin’dahi Hemşin kuzusu görüyorsunuz ulus yiyor ucuzlukta heves varmış. Hiç gelmeyen insanlar eksik kilo aynı kilogram almaya başladı. Âdeta kavim ete susamış diyelim, yani özlemiş. Biz birlikte hakeza benzeri vasıta olduk, inşallah devamını sürdürebilir hale getiririz. Bütün doya doya ten düz.”

“FİYATLARIN DÜŞMESİ BİZLERİ KIVANÇLI ETTİ”

Müşteri Ekrem Durmuş, “Fiyatlarda düşüş oldu. Lokantayı görüyorsunuz içerisi komple daha çok yurttaş yiyor yemeğini. Haşat olduğu amacıyla yiyor yemeğini. Istek birlikte çok, hep hakeza gitmesini bile istiyoruz yani. Çorba filhakika 25 liraydı, döner kebap oldu 25 lira haliyle ikinci dönerini vuruyorlar. Bütün lokantalar iskonto yapmış duyduğum kadarıyla gelişigüzel yerde böyleymiş Artvin’bile. Öğrenciler geldi mesela, öğrenciler atak etti döner sermaye yiyelim diyerek yani hep yiyebiliyor. Memnunuz yani bu durumdan. Bu kapsam daha çok sürerse elan iyi tamam, yani bu üç beş çevrim böyle olursa gereksiz, biraz ay devam ederse çokça ağırlık” dedi.

“TEN DÖNERLE TAVUK DÖNERİN BİR OLMASI İMKANSIZ”

Tavuk döner işletmecisi Alicenap Sarp şunları söyledi:

“Tavuk döner kebap yapıyorum fiyatlarımız şu anda zaten bizim da giden piyasanın verdiğinden dun düşürdük. 25 liradan veriyoruz şu anda 30-35 liradan gidiyor. Piyasada tığ 25’e veriyoruz, hem öğrenci kardeşlerimizin kullanılmamış geldiği üzere ülfet süreci hem bile ortalık durumu biliyor cümle rastgele şeyi uygun tutmaya çalışıyoruz, tabağımızı de o şekilde devam ediyoruz. Maliyetler bizi haddinden fazla zorluyor esbak gibi değil az buçuk daha düştük amma halkımız doysun. Kuzu dönerde o rekabet, tavukta onlarınki ayrı bizimki ayrı. Deri dönerle tavuk dönerin tıpkısı olması imkansız kabilinden aynı madde. 25 liraya vücut döneri vermeleri bile ne bileyim onlara kalmış rekabet, falsolu bire bir madde gerçekte el amacıyla gani. Amma etin alış fiyatıyla onu yapması kendi bileceği molekül, benim işim bu. Tavuk dönerin birlikte domates, kızartma, makarna veriyorum. Bunların fiyatları başa mir kurtarıyor öyle söyleyeyim size.”

“BU DÜŞÜŞ SUNİ BİR DÜŞÜŞ YAKINDA MAZBUT”

Artvinli etçi Fatih Çığlık ise fiyat indirimini şöyle değerlendirdi:

“Malumunuz ülkemizde çıkan bire bir şeyin düştüğü görülmemiştir. Fiyatlarda düşüş bulunmayan, fiyatlar bütün yükselişte gidiyor. Fakat şu anda müstear aynı düşüş var o bile şundan kaynaklanıyor; yayladan kötü inince çokça hakeza aynı minimal kadar küçükbaş hayvanların fiyatlarında beş altı tıpkısı relaks var. O da geçicidir. Yine yükselecektir. Kucak kuzu gurubunda haddinden fazla minimal düşüş var yani düşüş demeyelim dahi artış olmadığı amacıyla düşüş adına geçmektedir. Henüz aynı artış olmadı yüzde on civarı ufak tıpkısı düşüş var. Dönercilerin denk kırmasının bununla ilgili olacağını düşünmüyorum. Bu ağız ağıza rekabetle ilişkin ‘ego haddinden fazla sattım sen çokça sattın’, öyle düşünüyorum. Çünkü maliyet hesabı diye niteleyerek ayrımsız öz var. Sattığın madde takkadak vücut değil bunun birlikte koyduğun genişlik olağan benzeri paket peçete dahi 40 teklik ergin. Bunların kâffesi bire bir maliyet ve paradır. Bunların hepsini işletmeci hesaba vurduğunda 40 liraya de işin içinden çok print çıkarken, 25 liraya şüphesiz dünyalık kazanacak? Demin bende bir zamanda beyaz zehir deri grubu de var. Tavuk üstelik satıyoruz. Tavuğun fiyatı 50 liradan, bonfile geçen hafta 60 teklik oldu. Yani hoppadak tıpkı haftada yüzdelik yedi kadar remiks oldu. Demin tavuk hakeza benzeri şekilde olduğu ant al cilt bu kadar düşmesi alışılagelen tıpkısı fenomen değil, tamamen rakiplik için yapılan tıpkısı özdek fiyatların düşüşüyle ilgili değil. ya bunu yansıtmıyor kesinlikle nesep tıpkı öz değil. Bu protez benzeri öz rekabetten kaynaklı bir özdek.”

“BELİRLENEN FİYATIN ÜZERİNDE SATILIRSA MÜDAHELE EDEBLİRİZ”

Artvin Esnaflar ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şeref Öngüner ise şunları söyledi:

“Artvin’da 100 gramlık döner fiyatı, karşılık tarifesinde 40 TL’dir. Ama rekabet kurumu veya serbest piyasa diye niteleyerek devlet genelimizde azadelik diye benzeri gündem var. Tığ kayırıcı limiti belirleriz, tarifemiz odur amma altında karşılık satışında birlikte bizim tıpkısı yaptırımımız de bulunmayan. Uygulama noktasında dahi seçme uygulamamızda söz konusu değildir. Amma tabi kim da bu işlemler bereketli bir şeyler değil. Bağımlı ki rekabet olacak, ama burada sistem kötülük görür. Esnaf arkadaşlarımızı konuşma ettim. Falan kayran yapıyorsa ben bile bu fiyata çekiyorum diye konu söylediler. Ben erte yahut bu hafta süresince bu arkadaşları toplayacağız, bunlar Artvin’imize sağlık getirmez, esnafımıza engel getirir. Artvin Esnaf Odaları ve Birliğimizin gelişigüzel şekilde karşılık tenzil üstüne ayrımsız yaptırımımız yoktur böyle ayrımsız yetkimiz yoktur.”

Share: