Ankara Valiliği Kesk’in Tandoğan Mitingine İzin Vermedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Âdem Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, 17 Aralık’ta Ankara Tandoğan’bile yapmayı planladıkları mitinge Ankara Valiliği’nin müsaade vermediğini açıkladı. Kendilerine miting yeri yerine ilişkin saatlerde Anıtpark’ın gösterildiğini kaydeden Kablan Yeşil, “Hem hareket yerlerinden topladığımız bütçe taleplerimizi içeren imzaları Sedir’e artırmak amacıyla hem birlikte bu antidemokratik dideban zihniyeti ayıplamak, bununla ilgili tepkimizi dile deklare etmek amacıyla ferda saat 12.30’bile Meclis Çankaya kapısı uğrunda olacağız” dedi.

KESK, 17 Aralık’ta Ankara Tandoğan’da yapmayı planladıkları “Seçim bütçesi değil, itilaf bütçesi istiyoruz” mitingine Ankara Valiliği’nin cevaz vermediğini duyurdu. Valiliğin, miting için Anıtpark’ı gösterdiğini belirten KESK Âdem Umumi Başkanı Gönül Borcu Kablan Yeşil, konuyla ilişkin düzenlediği basın toplantısında şunları dile getirdi:

“MAATTEESSÜF ÜLKEMİZ, KEYFİYET VE HUKUKSUZLUK ÜLKESİ HALİNE GELMİŞTİR”

“Ülkemizin mevrut olduğu dideban daha çok yönetiminden adının üstelik değişeceği yasakçı gelmiş olduğu. Maatteessüf ülkemiz, hesap ve hukuksuzluk ülkesi haline gelmiştir. Beş Altı zaman evvel grevleri yasaklamakla övünen Reisicumhur kararnamesi ile Birleşik Eroin İş ve Öziplik İş’in grev kararını kararname ile yasaklayan bire bir nokta mezhep geçmişten bugüne hukuksuzluklarını bitmeme ettirmiştir. Bir Gezi’deki hukuksuzluğa imza atıldığı kadar maalesef siyasi iktidarın vesayeti altına girmiş hüküm İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hem politika yasağını kapsayan hem birlikte 2 yıl 15 devir ukubet kapsayan karara imza attı. Hukuksuzluklar silsilesi böyle bitmedi. Bizim KESK kendisine tafsilatlı süredir çalışmasını yürüttüğümüz ve şu anda Sedir Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam fail 2023 bütçesine dayalı taleplerimizi dile getireceğimiz bire bir başvurumuz vardı 17 Aralık’ta. Tandoğan Meydanı’nda bilcümle Türkiye’den gelecek emekçilerin, işçilerin, işsizlerin taleplerini dile getireceği, “Artık yeter geçinemiyoruz. Emekten, halktan yana ayrımsız bütçe amacıyla seçim bütçesi değil inikat bütçesi” şiarı ile gerçekleştireceğimiz miting başvurumuz vardı.

“OHAL RESMİ OLARAK KALKSA DAHI FİİLİ UYGULAMALARI İLE DEVAM EDİYOR”

Hele 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında Türkiye’de ayrımsız OHAL car edildi. OHAL resmi kendisine kalksa da fiili uygulamaları ile beş altı dönem esbak yasa hükmünde kararnamelerle grev yasaklarından hem birlikte Türkiye’nin bir nice ilinde sunu demokratik hakların dile getirilmesi kapsamında basın açıklamalarının, eylemlerin yapılmasına cevaz verilmemesinden, manşet kuvvetlerinin yavaş yol ile karşılanmasından yasaklamalardan görüyoruz. Ayrımsız yasaklamaya de zaman Ankara Valiliği yoluyla karşı karşıya kaldık. Miting başvurumuzu 28 Kasım’birlikte gerçekleştirmiş olmamıza, kamuoyuna bunu duyurmamıza, kül Türkiye’bile örgütlenme ve hazırlık çalışmalarını yapmış olmamıza karşın Valilik sabık müddet içerisinde bize seçkin cevap vermemiştir. Tığ birçok yolla kanuni hakkımızı kullanıp bilgi almaya çalıştığımız halde bu bilgi bize ulaşmamıştır.

“BU YASAKÇI VE ANTİDEMOKRATİK ZİHNİYETİ KINAMAK İÇİN YARIN SAAT 12.30’ÜSTELIK MECLİS ÇANKAYA KAPISI ÖNÜNDE OLACAĞIZ”

Zaman, çokça gücük aynı müddet geçmiş mitingle ilgilendiren bize benzeri bilgilendirme yapılmıştır. Tandoğan Meydanı olarak başvurumuzun akseptans edilmediği, Anıtpark’ta yapılması, ayrıca miting saatleri ile ilişik birlikte ayrımsız sınırlama getirilmiş. Özellikle ırak yerlerden katılımın olacağı ayn uğrunda bulundurularak saat 10 ile 14 arasında bir sınırlama koyan kararın bize bildiri edilmesi fiili aynı yasaklamadır. Ankara Valiliği’nin bu keyfi ve hukuksuz kararını kınıyoruz. Bununla ilgilendiren hukuksal süreci bile başlatacağız. Avukatlarımız süreçle ilişik çalışmalara başladılar. Bu hukuksuzluklar silsilesinin tıpkısı yerde son bulacağına tığ tabiatıyla inanıyoruz. Bu yasaklayıcı ve engellemeler bizlere köylü aşama attırmamıştır. İş yerlerinden topladığımız bütçe taleplerimizi içeren imzalarımız vardı hem bu imzaları Divan’e bırakmak üzere hem dahi bu antidemokratik dideban zihniyeti ayıplamak, bununla ilişkin tepkimizi dile getirmek amacıyla yarın saat 12.30’bile Meclis Çankaya kapısı önünde olacağız. 2023 bütçesinin yoksulluğa, işsizliğe, savaşa alın bire bir bütçe yerine bu ülkede dinamik milyonların taleplerini ayn önünde bulunduracak seçme bütçesi değil sözleşme bütçesi talebini yükseltmeye ve haykırmaya bitmeme edeceğiz.”

Kablan Yeşil, Anıtpark’ta mitingin yapılıp yapılmayacağı ve Tandoğan Meydanı’nda ısrarcı olunup olunmayacağına dayalı sorulara da şu yanıtları verdi:

“GÖSTERİLEN DÜZ DEMEK DOĞRU DEĞİL BİZE MİTİNGİ YAPMAYIN GITMEK ANLAMINA GELİYOR”

“Yürüyüşün yapılmasına olanak tanımayan, hep Türkiye’den 10 binlerce insanın sığabileceği tıpkı düz sıfır, gösterilen alan emreylemek çokça akla yatkin değil bize mitingi yapmayın emreylemek anlamına geliyor. Biz bu keyfi ve hukuksuz dayatmayı akseptans etmiyoruz. Yerellerde diri KESK’in öncülüğünde bütün himmet ve demokrasi güçleri ile tığ Sedir önünde olurken yerellerde dahi bütçe taleplerini ve bu keyfiyeti ihtarname edeceğimiz gösteri etkinlikler gerçekleştireceğiz.”

Share: