Alanya’da tropikal semere atemoyanın üretimi bile yaygınlaşacak

Antalya’nın Alanya ilçesinde tropikal ürün üreticilerinin bakir gözdesi atemoya meyvesi oldu.

İlçede, avokadodan mangoya, ejder meyvesinden passifloraya bir nice tropikal semere yetiştiren üreticiler, im çeşitliliğini çoğaltmak amacıyla ekonomik değeri erdemli ürünlere yöneliyor.

Muz ile başlayan tropikal kâr yetiştiriciliğinde avokado, ejderha meyvesi, passiflora, mango kabilinden soylu erki değeri yüksek tropik meyvelere atemoya birlikte eklendi.

İlçede yetiştirilen 42 tropik ürün beyninde yer alan atemoya, kullanılmamış ürünü temaşa etmek isteyen üreticileri, hesaplı değeri ve lezzetiyle kendine çekiyor.

Alanya Tarım Odası’nın tropikal eser yetiştirdiği bahçesinde adaptasyon çalışmaları tamamlanan menşei Şimal Amerika olan atemoyanın, ağaç üretimi da ilçede devam ediyor.

50 dekar alanda üretimi yapılıyor

Oda başkanı Tahir Göktepe, AA muhabirine, atemoyanın adaptasyonunu sağladıklarını söyledi. Bu bitkinin ilçede üretiminin kabil olduğunu aktaran Göktepe, “Dünyada tüketicinin bayıla bayıla, atlaya zıplaya ve tadından keyif alarak yiyeceği 2 veya 3’üncü işaret adına sayabiliriz. Yetiştirilmesi de çokça gösterişsiz. 60-70 metre rakımlarda ve degaje alanda dahi yetiştiriciliği yapılabiliyor.” dedi.

Üreticilere müzaheret etmek için amut üretimi yaptıklarını dile getiren Göktepe, şu dakika ilçede 50 dekar alanda atemoya üretiminin yapıldığının bilgisini verdi.

Bu ürünü yetiştirenlerin verimden kıvançlı olduğunu tabir eden Göktepe, “Şu anda kilosu 200 liradan müşteri buluyor. Çokça aşkın akarsu isteği yok. Geçirgen topraklarda bol yetişiyor. Dilsiz ve aroma müthiş. Türk damak tadına uygun ve vitamin mineral açısından ensesi kalın. Bunu katmak talip üreticilerimize fidan temininde ve beceri bindi vermeye hazırız.” diyerek konuştu.

Bitkinin bölgede 50 dekar alanda üretiminin yapıldığını kaydeden Göktepe, ürünün Avrupa’ya pazarlanması konusunda dahi ağırlık yaşanmayacağının altını çizdi.

Göktepe, bahçeye dikim mesafesinin avokadoyla tıpkı olduğunu belirterek, “Ayrıksı istihsal koşullarında tıpkı baskı bulunmayan. Avokadoya göre su isteği birkaç olan bitki, harnup ile kıyasladığımızda ise daha çok su istiyor. Diğer girdi maliyetleriyle kıyasladığımızda avokadodan nısıf yarıya az. De avokado tanesi 15 liralık iken bu ürünün kilosu üreticiden çıkışı 200 lira.” ifadelerini kullandı.

Share: