Akıbet dakika haberleri | Bakan Aristokrat: “2016’dan bugüne ülkemizdeki terör olayı sayısı yüzdelik 95 oranında azaldı”

Vekil Aristokrat: “2016’dan bugüne ülkemizdeki yıldırı olayı sayısı yüzdelik 95 oranında azaldı”

İZMİR – İzmir’üstelik Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik Yılı Açım Töreninde mütekellim İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, “2016’dan bugüne ülkemizdeki terör olayı sayısı yüzde 95 oranında azaldı. Yıldırı örgütüne katılma, geçmişteki 5 binli sayılardan 2021 bakımından 51’e düştü, zaman ise 41 seviyesindedir. 2016’dan bugüne mecmu 2 bin 204 terörist doğrulama oldu, bunların dahi bin 168’i ikna yöntemiyle gerçekleşti” dedi.

Dokuz Ilkgüz Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik Yılı Küşat Töreni, Sabancı Kültür Sarayında gerçekleştirildi. Törene İzmir protokolünün yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat birlikte katıldı.

Türkiye’nin yetişkin eğitim bilimi kurumlarından biri olan Dokuz Ilkgüz Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik Yılı Açım Törenine katılmaktan kıran mutlu olduğunu tabir eden Aristokrat, “Dokuz Ilkgüz Üniversitesi, bugün tekmil de bizim kültürümüzde olgunluk yaşı akseptans edilen yaşta, yani 40 yaşında. Adamakıllı tıpkısı tesadüf ki, tekmil da bu tutarlılık yaşındayken haddinden fazla hususi tıpkı akademik yıla, güzel cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başlangıcına girişim atıyor. Yüz yılların karakteri önemlidir. Nasıl tanım ettiğimiz, lacerem anladığımız, zahir davrandığımız önemlidir. Ülkelerin yüzyılı amacıyla dahi, dünya yüzyılı için üstelik bu böyledir. Bizden öncekiler, büyük tıpkı fedakarlıkla aynı milleti namevcut olma eşiğinden kurtarıp, iri bire bir tarihi mirasın üstüne benzeri cumhuriyet altını kurup bize can ettiler. Teşbihte sorumluluk imkânsız; bizim bir numara yüzyılımız belki doğum ve yaşam yüzyılıydı. Cenab-ı Hak, o mücadeleyi verip bize bu emaneti teslim fail, Kurtuluş Savaşının eksiksiz şehit ve gazilerine ilkin Gazi Mustafa Kemal Atatürk girmek üzere iyi ongun yağmur eylesin. ve tığ bugün onu ikinci yüzyıla taşıyoruz. ve bunu, dokunaklı toptan sorunları olan, abra timsali mütekâmil ülkelerin bile denge sorunları yaşadığı 21. yüzyılda yapıyoruz. ve gine bu başlangıcı ayrımsız dengesizlik coğrafyasına komşuyken yapıyoruz” dedi.

“Yanı başımızdaki iki sınır komşumuzda büyüklük otoritesi bulunmayan” diyen Aristokrat, “Güneyimizde MEMLUK destekli benzeri yıldırı koridoru ve tıpkı terör devleti böbürlenmek isteniyor. Karadeniz’in kuzeyinde, global besin zincirini zılgıt fail benzeri arbede var. Ortadoğu’dan, Afrika’dan batıya makul ve bizim üzerimizden sabık, 11 yıldır yönettiğimiz tıpkı barhana dalgası var. Terör var, siber sorunlar var, toptan eroin problemi var. Antrparantez iklim sorunları ve yükselen afetsellik var. Şimdi böyle bir toptan yüzyılda, bu şartlar altında, güzel cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını pekâlâ bire bir kavramla tanım etmeliyiz. Umutsuz bir kavram mı kullanmalıyız? Tedbirli ayrımsız anlam mı kullanmalıyız? Yoksa bire bir kanıt mı ortaya koymalıyız? İşte bu tanımın kodları, yani cumhuriyetin ikinci asrına önemli kendisine hangi isim vereceğimiz, esas bakımından 21. yüzyılın esasen itibaren ortaya koyduklarımızla ilgilidir. 20. yüzyılın sonunu emekli maaşlarını ödemekte zorlanan, hastanelerinde rehin kalınan benzeri halde kapatan tıpkı mutluluk, şayet zaman dünyanın bildirme çağcıl site hastanelerine sahipse, insansız hava aracı ve helikopter üretip satıyorsa, bahsettiğim bu dengesizlik coğrafyasında ayrımsız muvazene adası namına ayakta durabiliyorsa, 20. Yüzyılda yurtdışına takanak isteme heyetleri gönderen, yurtdışından da alacaklı kurumların muhasebecilerinin geldiği talih, zaman küresel hububat krizini çözebiliyorsa, acun liderlerini benzeri araya toplayabiliyor, Amerika’da açtığı Türk Evinde yegâne biricik ağırlayabiliyorsa, üretimini daim büyütebiliyorsa, aha o ahit bu ülkenin ati yüzyılı amacıyla yüksek ve iddialı hedefler tanımlamak durumundayız. İşte ‘Türkiye Yüzyılı’ kavramının yokuş noktası hakeza aynı düşüncedir” diye niteleyerek konuştu.

“Acı gördüğümüz durumlarda ekiplerimiz çabucak müdahale ediyor”

15 Temmuz sonrası süreci ‘Türkiye Yüzyılı’na girişin son hazırlıkları yerine niteleyen Aristokrat, “İçişleri Bakanlığı namına bu dönemde kendimize ilişik de bir asır tarifi yaptık ve bunun zeminini hazırladık. Seçme şeyden geçmiş, ati için güvenlik anlayışımızı ‘olaya müdahale, faili yakalama’ odaklı değil, ‘engelleyici olmak ve engel oluşmadan engelleme’ odaklı kurguladık. ve kâin güvenlik başlıklarımızla mücadelede bu yaklaşıma uygun adımlar attık. Temsil terörle mücadele tarihimizde ilk kez silahlı mücadelenin yanına terörizmle mücadeleyi ekledik. Yani terörü besleyici kaynakları kurutmaya yöneldik. Gençleri dağa yönlendiren, keder kadrolarına lojistik sağlayıcı, yıldırı iltisaklı belediyelere yasa çerçevesinde görevlendirme yaptık. ve o bölgelerde istihdam projeleri gerçekleştirdik, toplumsal projeler yaptık, gençlere ve kadınlara özel merkezler açtık, spor salonları, yüzme havuzları, ski merkezleri açtık. Öte yandan, yeniden önleyicilik yerine terör faaliyetler mantığımızı değiştirdik. Vaktiyle tıpkısı olay olurdu, o olayın faillerine dönük olay sonrası operasyon yapılırdı. Özellikle 15 Temmuz sonrası bakir dönemde, örgütün tamamına çevrik okunabilen cerrahi müdahale mantığına geçtik ve daima namına tarama faaliyetindeyiz. Öte yandan, sayısal sistemlerimizi üstelik önleyicilik temelinde kurguladık. Ezcümle KGYS dediğimiz Site Düzenlilik Hile Sistemi alıcı sayımızı yüzdelik 200 oranda arttırdık. Elan de önemlisi, şehirlerdeki güvenlikle ait ayrıksı düzenlilik altyapılarını, PTS ve EDS’leri bütünleşmiş ettik. ve bildirme tepede, merkezde, kısa adı GAMER olan Düzenlilik Müstacel Kapsam Koordinasyon Merkezinde umum Türkiye üstünde merkezi bire bir izleme, fenomen analizi ve önleyicilik kapasitesine erbap olduk. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla çarşı ve mahalle bekçiliğinin canlandırılması adımımızla gelişigüzel, bu önleyiciliği konvansiyonel olarak dahi ortaya koyduk. Benzeri mantıkla kadına müteveccih şiddeti engel olmak amacıyla Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi kurduk. Mahkemelerin verdiği kararla elektronik kelepçeler takılıyor ve ayrımsız anda bin 500 vakayı izleyebilme kapasiteli merkezimizden bunları etken namına takip ediyoruz. Tehlike gördüğümüz durumlarda ekiplerimiz serian müdahale ediyor. Gene bire bir konuda ürettiğimiz KADES uygulamamız var. Çabucak kadınlar kullanabiliyor, evgin durumda aynı ürkü butonu işlevi görüyor ve istisnasız her çağrıya kadro yönlendiriyoruz. Bu konuda bir de bilinçlendirme çalışması yapıyoruz. ‘Kadına El Kalkamaz’ ünlü aynı proje başlattık, erkeklere bu konuda eğitim bilimi vermeyi hedefledik ve şu ana büyüklüğünde eğitim bilimi verilen ayvaz sayısı 4 milyon 583 bine ulaştı” dedi.

“Yemeden Içmeden cezaları arttırıp serencam beklemedik”

Tahril düzenlilik duvarlarıyla ait de yüce bire bir önleyicilik adımı attıklarını kaydeden Soylu, “Siktirici vahim benzeri yatırım ve fevkalbeşer ayrımsız emeğin ürünüdür. Duvarların yapıldığı coğrafyayı görenleriniz bana adalet verecektir, görmeyenleriniz varsa internetin imkanlarıyla gelişmemiş tıpkısı araştırma yapmalarını tavsiye ederim. Sadece benzeri duvar değil, entegre bire bir eksen düzenlilik sistemidir. Asayiş duvarı var, çit var, duvarın hızla birlikte karakol atılabilmesi amacıyla asayiş yolu var, termal kameralar var, aydınlatmalar var, elektrooptik kuleler var. Tıpkı mantıkla, yani engelleyici düzenlilik mantığıyla siber taksirat alanında projeler ürettik. Özellikle Siberay projesi, toplumun siber sahadaki tuzaklar hakkında bilinçlenmesi üzere haddinden fazla makro aynı etki oluşturdu” diye niteleyerek konuştu.

4.5 milyon kişiye ulaşıldığını ifade eden Aristokrat, “Analog tıpkı bilinçlendirme projesini uyuşturucuyla mücadelede gerçekleştirdik. ‘En gür uyuşturucu polisi anne’ projesiyle şu esas büyüklüğünde 1 milyon 76 bin anneye ulaştık ve brifing faaliyetinde bulunduk. Analog şekilde esrar ihbarları yapabilmek üzere ‘Uyuma’ ünlü tıpkısı program ürettik, bugüne kadar 541 bin gönül indirdi, 47 bin ihbar aldık. Metal suçlarında görüngü olmadan tahminleme yapıp önleme imkanı veren, ‘Asena’ ünlü benzeri program geliştirdik ve bugüne büyüklüğünde bu tümce sebebiyle 5 bin 473 yakalama gerçekleştirdik. Gine ayrımsız mantıkla yani önleyicilik yaklaşımıyla kullanılmayan binalarla ilişik yoğun ayrımsız mücahede yürüttük ve bugüne kadar tayin edilen 119 bin metruk binanın 86 bin tanesinin yıkımını sağladık, 18 bini onarıldı, diğerlerinin işlemi devam ediyor. Trafikte üstelik inhibitör ayrımsız yaklaşım sergiledik. Vakit Kaybetmeden cezaları arttırıp akıbet beklemedik. Gidiş Geliş ekiplerinin görünürlüğünü arttırdık, kullanılmamış teftiş yöntemleri geliştirdik, söz gelimi aldangıç içgüdü yerine sayı farkı çabukluk koridoru uygulaması getirdik. Hassaten afet yönetiminde dahi tıpkı yaklaşımı benimsedik. Afet yadigâr müdahalenin yanı sıra kıyamet öncesine odaklandık. 2021 yılını ‘Facia Eğitim Bilimi Yılı’ ve 2022 yılını birlikte ‘Tatbikat Yılı’ ilan ettik. Kıyamet öncesi tedarik amacıyla 81 el riziko tenkis planları hazırladık. Bu birlikte degaje ayrımsız akademik mesai ürünüydü ve bunları birleştirip Türkiye afet riziko azaltma planını oluşturduk. Birlik bunların yanı sıra büyük ayrımsız özellik, yönettiğimiz anında dakikasında tüm düzenlilik başlığında benzeri stratejik cazibe ve uygulama planı ürettik. Kafile, düzenlilik, trafik, facia kadar zorlu çok konuda takip belgemiz var ve bu belgeler adım adım uygulanıyor” dedi.

“Bu netice, bize gelecekteki Türkiye’nin işaretini vermektedir”

Yüce olanın sonuca yankılanmak olduğunu savunan Soylu, “Şayet olumlu tıpkı sonuca ulaşıyorsanız, makul yoldasınız demektir. 2016’dan bugüne ülkemizdeki terör olayı sayısı yüzde 95 oranında azaldı. Yıldırı örgütüne katılım, geçmişteki 5 binli sayılardan 2021 bakımından 51’e düştü, bugün ise 41 seviyesindedir. 2016’dan bugüne mecmu 2 bin 204 terörist tasdik oldu, bunların da bin 168’i inandırma yöntemiyle gerçekleşti. Vaktiyle bin 500-2 bin kişiyle dinlenme kampı fail yıldırı örgütünün bugün Türkiye sınırları içindeki bilcümle aktif terörist mevcudu 120’nin altını görmüştür. Tamam uyuşturucuda ne oldu? Her şeyden önce, kurduğumuz düz baskısıyla beyaz rotasını değiştirdik. Konu bağlantılı ölümler 2017’dahi 941’e ulaşmıştı, geçen yılsonu itibarıyla bu benzer 270’e düştü, bu sene bile güzeşte yılın tıpkısı dönemine bakarak yüzdelik 25’lik benzeri azalış küçümseme konusudur. Uyuşturucu imal tecim suçuna ilk defa bulaşanların sayısı 2019-2021 ortada 18 bin 806’dan yüzde 20 azalışla 15 bin seviyesine geldi. Bu sene üstelik halen 12 bin seviyesindedir. Yani azalış bitmeme etmektedir. Hele çizgi asayiş sistemlerimiz tamamlandıkça hem kaçak muhacir girişlerinde, hem mızrap girişlerinde hem bile terörist girişlerinde mehabetli azalışlar meydana geldi. 2016’birlikte mecmu beyaz zehir yakalamalarımızın yüzde 24’ü Balkı, Van ve Hakkari illerinde gerçekleşirdi. 2021 yılında bu mehabet yüzdelik 76’ya çıktı. Kadına yönelik hızlı mücadelede KADES üzerinden 534 bin ihbar aldık, bunların yüzde 59’u kökenli ihbarlardı. Tamam ihbarlara müdahale ettik. Elektronik kelepçe izlem merkezimizde halen etkili kendisine 723 vakayı strateji etmeye devam ediyoruz. Gidiş Geliş kazalarında 2017’dahi yılda 7 bin 427 birey kaybı yaşamıştık. Çevirici sayısı ve insan artmasına rağmen 2020 yılında 4 bin 866 sayısına düştük. Salgın sonrası güdücü davranışlarının etkisiyle bilcümle dünyada olduğu üzere bir çoğalma yaşandı, 5 bin 362 oldu. Benzer şekilde evden hırsızlık olaylarında üstelik günce ortalamayı 281 seviyesinden 153 bandına çekmeyi nail olduk. Bu bulgu, bize gelecekteki Türkiye’nin işaretini vermektedir” ifadelerini kullandı.

“Tababet ve esenlik alanlarında iri hedefler ortaya koyduk”

“Türkiye’nin yükseköğretimdeki etkili markalarından birisi olan üniversitemiz, ilklerin ve yeniliklerin öncüsü olan ayrımsız heybet kurumudur” diyen Dokuz Ilkgüz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise, “İlke ve değerlerine ilişkin kurumumuzun millî ve arsıulusal alandaki başarıları ise mensuplarının akademik çalışmalarından ve kuma akıntı etme duygusundan istikbal gelmektedir. Buradaki uyumu sağlamak ise Rektörlüğümüzün vazifeleri arasında düzlük almaktadır. Aynı kaza nüfusuna sahip kurumumuzda doğru adımları kovmak, öngörüde bulunmayı; degaje ve belirgin olmayı gerektirmektedir. Bu yılki YKS sonuçlarına göre; 11 binden çok öğrencimiz aramıza katılmıştır. Vakit Kaybetmeden bu miktar birlikte, sorumluluklarımızın ciddiyetine bel etmektedir. Zımnında böyle ayrımsız ortamda Rektörlük makamında yer kabul etmek, kişisel fedakarlıkta bulunmayı ve haddinden fazla çalışmayı gerektirmektedir. Alelhusus fehamet üniversitelerinde bu görevi tahammül etmek, amme adına envestisman yapma fırsatını dahi eksiltmek demektir. Bu üstelik, büyük ayrımsız onurdur” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin geçmiş kadın rektörü olduğunu hatırlatan Hotar, “Yatırımlara ve projelere imza kovmak benim üzere kurum dokuma etmektedir. Tabii bu proses, tıpkı zamanda ekip işidir. Bu noktada, ak yazılı olduğumu üstelik hele izhar etmek isterim. Şahsıma salıverme edilen bu fariza aynı zamanda, kadınlarımıza mahsus güvenin de somut göstergesidir. Bu vesileyle bizleri daim destekleyen muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı arz etmek istiyorum. Her akademik yıl, umutları ve başlangıçları yanı sıra getirmektedir. Global güneş tacı virüs pandemisinin arkası sıra üniversite yerine eskimemiş benzeri husus elan açtık. Bu süreçte engin eğitime ve iletişim teknolojilerine envestisman yaptık, akademik faaliyetlerimizi gözden geçirdik. Kamu hizmetlerimizin standartlarını elan birlikte yükselttik. Tababet ve sağlık alanlarında büyük hedefler ortaya koyduk. Tabiatıyla bu süreçte, yaşananlardan da çok madde öğrendik. Olaylara ve olgulara, zamana ve mekana bakışımız değişti. Içtimai duyarlılığımız daha üstelik arttı. Geldiğiniz noktada ülkemizin ulusal hedeflerine henüz aşkın ulama sağlayacağımız aynı döneme ulaştık” diye niteleyerek konuştu.

Türkiye’nin yükselişinden huzursuz olan tıpkı bando güçlerin bulunduğunu rapor eden Hotar, “Bu yüzden dikkatli davranmamız önem taşıyor. Bu noktada eren milletimizin ve devletimizin beklentilerinin farkındayız. Üniversite namına, ülkemizin zenginlik ve kalkınma odaklı yükseköğretim politikalarını destekliyoruz. Ilmî çalışmalara, Ar-Ge faaliyetlerine, girişime ve girişimcilere ehemmiyet veriyoruz. Kadınların, çocukların, özel gereksinimi olan bireylerin ve yaşlıların adalet ve menfaatlerini koruyacak içtimai projeler geliştiriyoruz. Nedeniyle ülkemizin hedefleriyle zat misyonumuzu, ayrımsız düzlemde ele alıyoruz. Bu yaklaşıma akla yatkın yerine; görev süremiz boyunca ülkemize bir nice yatırımı kazandırmaya ilgi gösterdik” diyerek üniversiteye kazandırdıkları projelerden bahsetti.

Konuşmaların peşi sıra Rektör Hotar, Icra Vekili Aristokrat’ya bazı hediyeler sunma etti.

Share: