Ailesinin 250 yıldır sürdürdüğü ten ustalığını 5 metrekarelik dükkanda yaşatıyor

Ailesinin 250 yıldır sürdürdüğü cilt ustalığını 5 metrekarelik dükkanda yaşatıyor

5 yaşında şakirt namına başladı, babasından öğrendiği mesleği 60 yıldır ilk günkü aşkla yapıyor

KASTAMONU – Kastamonu’da, 65 yaşındaki ten ustası, ailesi marifetiyle 250 yıldır kuşaktan kuşağa dökme cilt ustalığını 5 metrekarelik dükkanında yaşatıyor.

Kastamonu’de hayatiyetli 65 yaşındaki kap ustası Niyazi Conkar, 5 yaşında babasının dükkanında şakirt yerine fiilen öğrendiği deri işçiliğini yıllardır bitmeme ettiriyor. Mesleğin ailedeki dördüncü batın temsilcisi olan Conkar, 5 metrekarelik dükkanında hem ayakkabı üretiyor hem dahi eskiyen cilt ayakkabıları tamirat ediyor. 60 yıldır ailesinden bırakıt kalan mesleği ilk günkü aşkla yaşatan Conkar, deriden üretilen muhtelif ürünleri de tamirat ediyor. Deri ustası Niyazi Conkar, 5 yaşında çırak yerine başladığı mesleğini yaşatmaya çalıştığını söyledi.

“Bu mesleğe 60 yıldır bitmeme ediyorum”

Mesleği namına babasının öğrettiğini ifade eden Conkar, “Bu mesleğe 5 yaşında başladım, dördüncü batın kendisine bitmeme ettirmeye çalışıyorum. Dedem, babam ayakkabıcıydı 25-30 sunum çırak çalışırdı. Tabi o zamanlar küçüktüm. ‘Şunu şuraya bırak, şunu alda gel’ derlerdi. Atölyeler vardı. Başkalarının birlikte çalışıp üstelik büyükbabamdan aksiyon isteyenler olurdu. Bozulmamış ve düzgün aksiyon yapanların paralarını üstlerine adam yazıp torbalara hazırlardı. Aklık iş yapmayana ‘İş namevcut’ derdi, vermezdi. Babamın Gedikpaşa’birlikte atölyesi vardı. Daha sonraları amcam ‘Kastamonu’üstelik bu arada yapalım’ dedi. Kastamonu’ya gelince şişman ayrımsız kamyon aldı. Tıpkı henüz da İstanbul’a dönmedi. Sair ustalar bilemedikleri işleri babama sorarlardı. Arkası Sıra değerlendirmeye alınıp kuma benzeri karara varırlardı. Bu mesleğe 60 yıldır devam ediyorum” dedi.

“Kendi ayakkabılarımı kendim yaparım”

250 senedir pabuççuluk mesleğini icra ettiklerini tamlayan Conkar, “Dedelerimle bu arada hesaplarsak 250 senedir bu işi yürütme ediyoruz. Babamın beraberinde zihayat yaşta işi öğrendiğim amacıyla bu meslekte bire bir zor görmedim. Tamam ustalarım, ‘Sen gani ustaların elinde büyüdün’ diyorlar. Kastamonu’üstelik pabuççuluk öldü. Şu anda benden bambaşka imalat yapabilen ve sıfırdan başmak dikebilen birisi yok. Zat ayakkabılarımı kendim yaparım. Ayakkabıcılar da filhakika bana pabuç satmıyor, ‘sattıklarımızı beğenmezsin sen git kendin yap’ diyorlar. İnşallah bu mesleği ölene kadar varagelmek istiyorum” diye konuştu.

Share: