AB’nin gelecek kışı ibnelik etmek amacıyla gaz tüketimini düşürmesi gerektiği belirtildi

Avrupa Birliği’nin (SUTAŞ) gelecek kış dönemini atlatabilmesi üzere doğal gaz tüketimini düşürmeye müteveccih tedbirleri sürdürmesi gerektiği tabir edildi.

Brüksel merkezli bellek kuruluşu Bruegel’in “Avrupa 2023 Gaz Görünümü” antetli çalışması yayımlandı.

Çalışmaya göre, KEZ’de bu kış döneminde erke krizi yaşanması olasılığı, güzeşte sene uygulamaya konulan müstacel durum tedbirleri ve şita aylarının sıcak geçmesi dolayısıyla azaldı.

Gelecek kış görünümünün elan kesin olmadığının belirtildiği çalışmaya bakarak, SU’nin gelecek şita dönemi gaz depolarını desteklemek, tüketimi tenkis etmek ve LNG tedarikinde Çin ile rekabet etmek zorunda kalabileceği öngörülüyor.

Bu kapsamda, özellikle gaz depolama tesislerinin 1 Ilk Teşrin 2023 tarihine büyüklüğünde yüzdelik 90 yoğun olması gerekiyor.

Gelecek kış dönemi erke krizi yaşamamak için DENIZ’nin, 31 Mart 2023’te sona erecek gazda irade tenkis kararının süresini uzatması ve depoların dolması amacıyla doğal gaz talebini düşürmesine gerekseme duyuluyor.

Gelecek şita Rusya’dan borazan hatlarıyla sağlanan doğal gaz akışının kâin seviyelerde devam etmesi ve sıcaklıkların zaman normallerinde seyretmesi halinde AB’nin doğal gaz talebini yüzdelik 13 azaltması gerekiyor.

Rusya’dan boru hatlarıyla sağlanan katıksız gazın tamamen kesilmesi ve kışın itici geçmesi halinde ise daha kaba önlemler gerekeceği, bu durumda AB’nin şita dönemini atlatabilmesi için doğal gaz talebini yüzdelik 26 düşürmesi gerekebileceği öngörülüyor.

Öte yandan, SUTAŞ’nin uygulamaya koyduğu doğal gaz talebini yüzdelik 15 düşürme kararının aplikasyon süresi ati kamer sona eriyor. Organ ülkelerin bu süreyi uzatması bekleniyor.

AKARSU’nin bu kış dönemi bitiminde doğal gaz depolarında doluluğun geçen yıldan elan efdal seviyede olması bekleniyor. Verimsiz el altında gaz depoları yaklaşık yüzdelik 73 doluluk seviyesinde bulunuyor. AKARSU’nin bu sene ayrıca eş gaz alım sözleşmeleri yapmaya başlaması birlikte bahis konusu olacak.

Share: