“Rahim ağzı kanseri rastgele 2 dakikada benzeri duygusal alıyor”

Dünyada gelişigüzel 2 dakikada 1 kadının rahim ağzı kanseri zımnında hayatını kaybettiğini tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Ihtisas Işıl Gencer “Ülkemizde her dolaşma 4 kadına acıma ağzı kanseri teşhisi konulmaktadır. Rahim ağzı kanseri er dönemde ilinek vermeyebilir. Hastalık 20’li yaşlarda belli belirsiz hücresel displazi ile başlayıp 40’lı yaşlardan sonra kanser aşamasına dirimsel. Bu kanserin önlenmesindeki en etkili birincil siper HPV aşısıdır” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tevellüt Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi His Işıl Gencer, Sülale Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında uyarılarda bulundu.

“CİNSEL YOLLA GEÇICI BİR VİRÜSTÜR”

Acıma ağzı kanserinin Türkiye’bile 3’üncü sıklıkta görülen jinekolojik amansız hastalık olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Gencer, “Rahim ağzı (serviks) kanserinin nedeni Human Papilloma Virüs (HPV) denilen cinsel yolla bulaşici bire bir virüstür. HPV enfeksiyonlarının çokları muafiyet sistemi vasıtasıyla temizlenir. Ama özellikle HPV Çeşit 16-18 özellikle almak amacıyla faziletkâr riskli onkojenik HPV tiplerinin rahim ağzındaki hücrelerde hastalık olduğu displastik lezyonlar erken kişileştirme edilip otama edilmezse servikal kansere ilerler. HPV cinsel yolla bulaştıktan bilahare acıma ağzına yerleşerek buradaki hücrelerde CIN1, CIN2, CIN3 denilen amansız hastalık öncüsü lezyonlara sebep peki. HPV’nin kalem 6-11 olan bazı türleri ise genital siğillere neden peki. Serviks kanseri; Türkiye’dahi 3’üncü sıklıkta görülen jinekolojik amansız hastalık iken tüm amansız hastalık türleri beyninde 7’inci tam kayran alır” diye konuştu.

“HASTALIK 20’Lİ YAŞLARDA BAŞLAR”

Rahim ağzı kanserinin dünyada rastgele 2 dakikada 1 kadının ölümüne hastalık olduğuna özen çeken Dr. Öğr. Üyesi Gencer, “Rahim ağzı kanseri tertip namına meme ve kolorektal kanserden sonraları 3’üncü olarak bildirme kalın görülen kanserler arasındadır. Ülkemizde gelişigüzel dönem 4 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulurken 2 kadın bile merhamet ağzı kanserinden hayatını kaybetmektedir. Bu kanser türü amacıyla kocaman riziko faktörleri özellikle HPV enfeksiyonu olmakla birlikte özellikle erken yaşta cinsel aksata (20 yaştan geçmiş), çokça sayıda cinsel adam, eşin poligam olması (erkeğin eksantrik eşlerinin olması), tevellüt sayısının fazla olması, keder hıfzıssıhha, düşük sosyoekonomik seviye, sigara kullanımı, hele vitamin C ve A, beta karoten ve folat eksikliği kabilinden sınırlı tagaddi, klamidya kadar seksüel yolla geçici gayrı enfeksiyonlardır. Serviks kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir. Çor 20’li yaşlarda belli belirsiz hücresel displazi ile başlayıp 40’lı yaşlardan sonradan kanser aşamasına gelir. Bu yüzden kanser aşamasına gelmeden geçmiş lezyonları sezmek için rutin jinekolojik araştırı sırasında alınan PAP smear ile kanser taramasına er yaşlarda kaldırmak gereklidir” diyerek konuştu.

DÜZENLİ TARAMALARLA ÖNLEM ALMAK KABIL

Dr. Öğr. Üyesi Gencer, rahim ağzı kanserinde erken tanının önemine değinerek rutin kontrollerin aksatılmamasını vurgulayarak şunları ekledi:

“PAP smear, vajinal yolla dertsiz benzeri şekilde rahim ağzındaki akıntıdan bire bir fırça sebebiyle toplanan hücrelerin mikroskop altında patoloji aracılığıyla incelenmesidir. Gine benzer şekilde alınan HPV DNA testi ile birleştirildiğinde kanser tanısı koparmak açısından berenarı güvenilirdir. Ülkemizde ulusal amansız hastalık tarama standartlarına bakarak geçmiş tensel ilişkiden 3 sene bilahare yahut 21 yaşına gelindiğinde, 20-30 yaş arası 3 yılda bire bir; 30 gözyaşı ve üzerinde yılda bir ve ardışık 3 sene aksi çıkması durumunda 3 yıl aralıklarla PAP smear testi yapılmasını öneriyor. 30-65 yaş grubundaki değme avrat PAP smear ile birlikte nasıl HPV testi yaptırmalı ve fazlalık sâdır olgular ahenkli aralıklarla PAP smear ile yeniden değerlendirilmelidir. Ölçülü derecede müterakki yahut kanser aşamasına mevrut lezyonlar henüz sıklıkla araz verir. Bu âraz; düzgüsüz vajinal nezif kalkmak için aksata sonrası nezif, mens zamanı değilken düzensiz kanama yahut lekelenme, kırıcı ıtırlı hareket, kilo kaybı, halsizlik, iş sırasında veca, kasık ağrısı, bacağa vuran ağrı, hacet yaparken dert ve kanama, dışkılamada ağrıdır. Kesin teşhis biyopsi ile konulur.

TEDAVİ, HASTALIĞIN EVRESİ VE YAVRU İSTEĞİNE BAKARAK DEĞİŞİR

Acıma ağzı kanserinin tedavisinde genişlik oylumlu faktörün hastalığın evresi olduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Gencer, şu bilgileri verdi:

“Tedaviyi planlarken sair eke sebep ise hastanın bala sahibi gelmek isteyip istemediğidir. Şayet amansız hastalık öncesi aşamada yahut kanser er evrede saptandı ise gelecekte yavru istemi var ise akıllıca hastalarda LEEP, konizasyon veya merhamet ve yumurtalıkları koruyarak cezrî trakelektomi (dernekevi merhamet ağzının çıkarılması) ameliyatı seçilir. Kanser ati evrede iken tanı konuldu ise cezrî histerektomi denilen rahim ve acıma ağzını kanserin yayımlanma riski olan mekân dokular ve lenf bezleri ile gelişigüzel serbest bire bir şekilde çıkarılır. Işın Tedavisi veya kemoterapi dahi tedaviye eklenir.”

HASTALIKTAN KORUNMANIN YERYÜZÜ ETKİLİ YOLU HPV AŞISI

Dr. Öğr. Üyesi His Işıl Gencer, bu kanserin önlenmesindeki sunu faal asli korumanın HPV aşısı olduğunu söyleyerek “Avrat ve eş cinslik gözetmeksizin banko seçme fert 11 yaşından itibaren HPV aşısı vurulursa yüzdelik 100 kanserden koruduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Imdi ülkemizde de mevcut ve 9 cins HPV içeren aşıyı, 15 yaş şeş çocuklarımız 2 doz; 15 yaş üstü çocuklarımız ve cinsel faal olan seçme yaştaki birey 3 düze namına vurulduğunda merhamet ağzı kanserinden korunması mümkündür. Rahim ağzı kanserinin, PAP smear ve HPV DNA testleri ile tarama ve er canlandırma ile cümle tedavisi mümkündür. Erken kişileştirme edilmesi için eğlenceli jinekolojik kontroller ihmal edilmemelidir. Kanserden sakınmak üzere HPV aşısının yanında muafiyet sistemini güçlendirecek şekilde uyumlu spor tahsis etmek ve dimdik nemalanmak, sigara kullanmamak, cinsî yolla bulaşici enfeksiyonlara karşı korunmak açısından bilinçli kalkmak önemlidir” ifadelerini kullandı.

Share: