Kuduruk köpeğin ısırdığı çocuğun yaşadığı köyde başıboş köpekler ocumak saçıyor

Akur köpeğin ısırdığı çocuğun yaşadığı köyde avare köpekler utanmak saçıyor

BİTLİS – Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde sokak köpeklerinin ısırması sonucu akur olduğu kesinleşen 1 çocuğun ciddi bakımda tedavisi sürerken çocukların yaşadığı köydeki çıkmaz köpekleri ise köy halkının bunaltıcı rüyası oluyor.

Adilcevaz ilçesine vabeste Göldüzü köyünde yaklaşık 10 çağ önceki sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan P.E. ve M.E. yaralanmıştı. Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesine gönderme edilen 2 çocuğa yapılan tetkikler sonucu M.E.’dahi kudurmuş teşhisine rastlanmazken, kuduz belirtileri gösteren 10 yaşındaki P.E.’nin ise ilk iki testinin menfi çıktığı fakat üçüncü testte virüse rastlandığı bildirildi. P.E.’nin durumuna ilgilendiren Hacettepe Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Ulvi Bülent Cengiz’in izah yapmıştı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’hangi ilişkin baytar hekimler, şehremaneti personelleri ile kaymakamlık merkezi ve köyde bulunan çıkmaz hayvanlarına kuduruk aşısı yapılırken Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü ekipleri marifetiyle da bölgede denetleme yapıldı. Olayın ardından 600 haneli Göldüzü köyünde evsiz barksız gezen çıkmaz köpekleri, karye halkının bunaltıcı rüyası olmaya bitmeme ediyor. Sokaklara dökülen çöplerde kayıt arayan işsiz köpekler ise okul çevrelerinde gezerek karye halkına ve çocuklara tırsmak saçıyor. Başıboş gezen köpeklerden korkan bazen aileler çocuklarını okula göndermezken bazen aileler ise ekol servisleri ile çocuklarını okula gönderiyor. Köy halkı konu ile ilgili yetkililerden arkalama isterken torunlar ise korkudan okula gidemediklerini söyledi.

“Torunlar köpeklerin korkusunda okula gidemiyorlar”

Çocukların korkudan okula gidemediğini dile getiren Göldüzü köyü muhtarı Salt Uruçlu, köydeki meslek servislerinin sayısının arttırılması gerektiğine özen çekerek, “Bu olaydan sonra Kaymakam ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden ekipler gelerek sokak köpeklerine aşılama yaptılar. Herkesin kendine mukayyet olması gerekiyor. Elazığ’dan gelene ekiplere bile bu olayı anlattık. Yaralanan çocukların durumunu anlattık. Çevredeki köpekler haddinden fazla fazla. Köyde bazı yersiz evler var. Bu evlerde birlikte köpek komple. Sokak köpekleri köyde yegâne ayrımsız tavuk bırakmadılar. Dallar köpeklerin korkusunda okula gelip gitmiyorlar. Köyümüz 600 haneli ve bizim karye dahi çok uyumsuz. Evler arasında 2 kilometre vuzuh var. Bundan kontekst ayrıntılar köpeklerin korkusundan gelip gidemiyorlar. Haddinden Fazla serbest aynı köydür. Ekol amacıyla servislerinin üstelik arttırılması gerekiyor kim herkes okula gitsin” diye niteleyerek konuştu.

“Bizim ciğerimiz yandı başkasının ciğeri yanmasın”

M.E.’nin dedesi Yılmayan Erçetin, ümitli bir şekilde torununun sağlığına kavuşmasını dilek ederek, “Torunumu 20 dolaşma geçmiş köpek ısırmıştı ve bize söylemedi. Bizim aile ile torunumu köpeğin ısırdığı meydan beyninde 2 buçuk kilometre açıklık var. Orada dallar ile baziçe oynamışlar. Artık kapik kuşkusuz ısırmışsa onu bilmiyoruz bize söylemedi. Aradan galiba biraz geçtikten bilahare bana gelip ‘dede kolum kaşınıyor’ dedi. Bir Lahzada o akşam acile götürdüm. Eve geldik bir henüz kolum kaşınıyor deyince bu sefer bala doktoruna götürdüm. Yavru doktoru baktı dedi ‘bunu Hacettepe’ye kaldıracağız. Çabucak cankurtaran istedi. Ambulansla torunum Ankara’ya kaldırıldı. Şu anda durumu Allah’a artmış, Allah’tan düş kesilmez. İnşallah ongun evet. Sınırlı dışından tılsım getirilmiş. Dünden beri o ilacı veriyorlar. Yetkililerden yalnız bu köy için servis istiyoruz. Köyde şu dakika 3 parça meslek servisi var. 3 şerha servis toplamda 45 öğrenciyi alıyor. Ama servis ne büyüklüğünde çok olursa o büyüklüğünde güvenli evet. Bizim ciğerimiz yandı başkasının ciğeri yanmasın” şeklinde konuştu.

Çevre köylerde de tehlikenin sürdüğünü tamlayan P.E.’nin dedesi Cemal Orak ise, “Bizim çocuklar köpeklerin korkusundan okula gidemiyorlar. Bizim sürekli mazot almaya imkanımız bulunmayan. Arabayla götürüp getiremiyoruz. Celal buna aynı ahali atsın. Benim iki pare köpeğim var aşısız. Torunum zaman geliyor ama durumu karşı bizim benzeri bilgimiz namevcut. Ama değişik çocuğun durumu şiddetli. Ululuk bize bir müzaheret etsin” ifadelerini kullandı.

“Köpekler bizi kovalıyor”

Köpeklerden haddinden fazla korktuğunu ve yetkililerden arkalama istediklerini rapor fail Menderes Uruçlu ünlü bala bile, “Arkadaşlarımızdan âlem çok üzgünüz. Köyde servis yok. Yeterince servis olmadığından hava köye servis istiyoruz. Yaralanan tıpkı çocuk benim amcamın oğlu onu ikisinin durumu dolgunca birisinin durumu çokça üzücü, haddinden fazla korkuyorum yani köpekler çok. Toplanmasını istiyoruz sayın valimizden. Okula gelemiyoruz. Çünkü bunlar köpekler bizi kovalıyorlar” diye niteleyerek konuştu.

Share: