CHP’li Öztrak: Enflasyonu azdıran bir nema oldu

CHP Umumi Başkan Yardımcısı Yüksek Öztrak, “Büyümede artım deniliyor, istatistiksel hatalar olduğu kanaatindeyim. Para Şişkinliği bugün yüzde 80. Bu benzeri zamanda enflasyonu azdıran benzeri nema oldu. Bu tahaccüm bire bir zamanda dış dengeyi bile bozuyor” dedi.

Faik Öztrak başkanlığında çalışmalarını sürdüren CHP Ekonomi Masası Heyeti, Kocaeli’nin Başiskele ilçesindeki tıpkısı otelde iş insanlarıyla benzeri araya geldi. Azerbaycan’da martir olan askerlere yağmur dileyerek konuşmasına başlayan Öztrak, “Şu anne kadar 42 ili görüşme ettik. 61 bin kilometre misil yapmışız. Bu ziyaretlerimiz sırasında ülkemizin yaşadığı buhranı daha yakından izlemek ve yaşamlarını sürdürmeye etkin hisse senedi insanlarından yakından dinleme imkanı bulduk. İçinde bulunduğumuz sıkıntının nedenine temas etmek istiyorum; Türkiye tıpkısı anda iki krizi ani yaşıyor. Bire Bir tanesi tıkanan nema modeli ve bunun illet olduğu soylu erki akse. Başkası bile ülkede kurulan ucube; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Yegâne koca rejimi ve devlette neden olduğu akse, büyüme modeli. ÇAKER Format Bankası’nın 2013 yılında ‘Artık eskisi kadar mal basmayacağım’ demesiyle birlikte Türkiye’nin izlemekte olduğu ısıdam paraya dayanan nema modeli dahi tökezlemeye başladı. Tek insan rejiminin gelmesiyle gelişigüzel ülkede kaide kalmadı, krallar ortaya bundan sonra. Kurumsal kapasitemiz aşındı. Türkiye’nin dışarıda güvenilmez olduğu kuma izlenimi güçlenmeye başladı. Toptan fırsatları kaçırma riskimiz arttı” dedi.

‘BÜYÜME FİNCANCI KATIRI GİBİ KIRIP, DÖKÜYOR’

Büyüme modelinin tıkandığını söyleyen Öztrak, “10 yıldır gayrı berrak hasıla değişmiyor, yerimizde sayıyoruz. Büyümede artış deniliyor, istatistiki hatalar olduğu kanaatindeyim. Büyümenin kalitesinde korkulu arıza var. Birincisi, büyümeden ücretlilerin aldığı nasip; 2016’dan itibaren düşmeye, 2018 tarihinden itibaren dahi çakılıyor. Ücretlilerin büyümeden yüzdelik 31’lerden 10 puan düşüp, yüzde 21’lere geriliyor. Bütün dünya, sürdürülebilir olması üzere büyümenin kapsayıcı olmasından söz ediyor. Tıpkı apayrı ülkü büyümeyle alay malay şişkinlik azdı. Para Şişkinliği zaman yüzdelik 80. Bu bir zamanda enflasyonu azdıran benzeri tahaccüm oldu. Bu nema aynı zamanda aut dengeyi üstelik bozuyor. ‘Akan belirgin düzelecek, haricen dövizler gelecek, rezervler artacak şişkinlik düşecek’ deniliyordu amma bunların hiçbiri olmuyor. Akan engelsiz rekor konusunda rekor kırarak, gidiyor. Bu büyümeyi tanımlarsak, bu tahaccüm aynıyla cıncık dükkanına giren fincancı katırı üzere kırıp, döküyor. Böylelikle hangi oluyor? Zaman olduğumuz yere geliyoruz” diye konuştu.

– Başiskelekocaeli

Share: