CHP Iktisat Masası heyeti, Kocaeli’de hisse senedi dünyası temsilcileriyle buluştu

CHP Umumi Komutan Yardımcısı ve Fırka Sözcüsü Yüksek Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası Heyeti, Kocaeli’dahi hareket dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Öztrak, Başiskele ilçesindeki aynı otelde planlı toplantıdaki konuşmasında, Ermenistan’ın saldırılarında martir olan Azerbaycan askerlerine Allah’tan yağmur, Azerbaycan halkına başsağlığı diledi.

Kocaeli’nin, mülakat ettikleri 42’nci devlet olduğunu belirten Öztrak, bu ziyaretlerle ekonomiyle ait geliştirdikleri programı, iş dünyasından aldıkları bilgilerle zenginleştirme fırsatı yakaladıklarını söyledi.

Öztrak, Türkiye’nin nema rakamlarına değinerek, “Akıbet dönemde ‘Büyümede tıpkısı artma var.’ deniliyor. Tamam, büyümede benzeri artma görünüyor. Bunun ortamında yavaş istatistiksel hatalar olduğunun da kanaatindeyim. Fakat baktığımız antlaşma büyümenin kalitesinde çok dokunaklı bir aksaklık var. Birincisi bu büyümeden ücretlilerin aldığı nasip; 2016’dan itibaren düşmeye başlıyor, 2018’den itibaren dahi çakılıyor. Yüzde 31’lerden ücretlilerin büyümeden aldıkları behre, Maada Berrak Mahdut İçi Hasıladan aldıkları behre, 10 benek apansızın düşüp yüzde 21’lere büyüklüğünde geriliyor.” ifadelerini kullandı.

Enflasyona ilgilendiren değerlendirmede bulunan Öztrak, “Zaman para şişkinliği yüzdelik 80. Yani bu ayrımsız zamanda enflasyonu birlikte azdıran tıpkı tahaccüm oldu. Bu büyüme bir zamanda dış dengeyi de bozdu. ‘Cari engelsiz düzelecek, haricen dövizler ati, rezervlerimiz artacak, şişkinlik düşecek.’ diyorlardı, bunların hiçbirisi olmuyor. Cari ayan rekor üstüne rekor kırarak gidiyor.” diye niteleyerek konuştu.

Öztrak, sorunlara rağmen Türkiye’nin uğrunda haddinden fazla yüce fırsatlar bulunduğunu, ülkenin haddinden fazla kebir üstünlükleri olduğuna bel ederek, Türkiye’nin 4,5 saatlik pervaz mesafesinde 58 ülkeye, 1,5 milyar nüfusa, 22 trilyon dolarlık benzeri pazara erişebildiğini anlattı.

Genç nüfusa belen fail Öztrak, “nüfus bilimsel punt penceresi”nin hala kilitsiz küreksiz olduğunu amma zamanın daraldığını dile getirdi.

Öztrak, “Bu imkanları dikkate alarak, dünyadaki gelişmeleri de akıllıcasına okursak Türkiye rahatlıkla itidalli sağlık tuzağından yarar, Avrupa Birliği’nin ve bölgesinin sunma nazik tedarik üssü gibi. Zenginlik ve demokrasiyle küresel mutluluk endeksinde hemencecik yukarılara tırmanır.” değerlendirmesinde bulundu.

Göreve gelmeleri halinde rüçhan yerine atacakları adımlardan bahseden Öztrak, önce ekonomide güveni rekzetmek amacıyla harekete geçeceklerini, hukuk devleti ve mebus sistemin inşasına başlayacaklarını, bununla ilişik düzenlemeleri dakikasında Meclisten geçirmeye başlayacaklarını anlattı.

Öztrak, makroekonomik politikalarının sürdürülebilir olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Maliye politikası açıkları büyütmeden, borcu azdırmadan baştan akilane, istikrara akilane debi fail bire bir yapıya getirilecek. Makroihtiyati yöntem çerçevesi dediğimiz tensikat birlikte ana görevlerini yapmaya dönecekler ve makroekonomik eş güdüm çerçevesini dahi güçlendireceğiz. Kaideli dünyayla uzlaşma sağlayacağımızı ifade fail tıpkısı çapa kullanmamız geçişsiz. Bunun üzere bize yeryüzü makul çapa, Avrupa Birliğiyle mecmu üyelik müzakerelerinin canlandırılması veya Avrupa Birliği normlarına uyumun canlandırılması yerine gözüküyor. Bütün bunları açıklanmış ettiğimiz andan itibaren ne olacak? O antlaşma ikinci aşamaya geçeceğiz. Güven artmaya başlayacak, risk primleri düşmeye başlayacak, vuzuhsuzluk azalacak. Kabaca 6 ayın böylecene bu hisse senedi evet.”

Konuşmanın arkası sıra izlence, basına sınırlı devam etti.

Share: