Hdp’li Gergerlioğlu’dan TBMM Başkanı Şentop’a: “Kendisi ile Hangi İstişaresi Yapayım?”

HDP Kocaeli Mebus Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un HDP Diyarbakır Mebus Semra Pir ile ait verdiği istifham önergesini “ferdî rey doğacak sürüldüğü ve yegâne amacı istişare sağlamaktan ibaret konu” olduğu gerekçesiyle iade ettiğini belirterek, “Ben kendisi ile hangi istişaresi yapayım? Yani Meclis’in haklarını, milletvekillerinin haklarını aldırmaz başkanla neyin istişaresini yaparım?” dedi.

HDP Kocaeli Mebus Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği istifham önergesinde, HDP’li Semra Fena Hâlde’in gözaltına alındığı süreçte “üzücü muameleye yapıldığını” ileri sürerek, “DÜRÜST Öğür, MHP ve BBP vekilleri dışında değme milletvekiline cebin başkanlığınızda kendinizi sorumlu hissediyor musunuz?” diye niteleyerek sormuştu.

TBMM Başkanı Şentop, Gergerlioğlu’nun istifham önergesini TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 97. maddelerine marjinal olduğu gerekçesiyle iadeli etti. Şentop, yanıtında şu ifadeleri kullandı:

“TBMM İçtüzüğü’nün ‘kayıtlı soru’ antetli 96’ıncı maddesinde ‘yazılmış istifham,… şahsi fikir ileri sürülmeksizin;… bir önerge ile yazılı adına cevaplanmak için milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılmış kendisine istifham sormalarından ibarettir’ kuralına meydan mevdu olup; bu husus göre yazılmış soru önergesi metninde takrir sahibi milletvekillerinin zatî görüşlerine yer verilmemesi gerekmektedir. TBMM İçtüzüğü’nün ‘Sorulamayacak konular’ başlıklı 97’inci maddesi ‘Aşağıdaki sorular Başkanlıkça akseptans edilmez: …b) Yegâne amacı meşveret sağlamaktan ibaret konular’ hükmünü içermektedir. Bu maddede yazılmış soru önergelerinde takkadak muhtemelen aynı bahis üzerine istişari amaçla sorulan soruların Başkanlıkça kabul edilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede ilgide kayıtlı önergeniz incelenmiş ve önergenizin TBMM İçtüzüğü’nün yukarıda aktarılan 96 ve 97’inci maddeleri hükümlerine ihtilaf taşıdığı değerlendirilmiştir.”

Şentop’un yanıtını değerlendiren Gergerlioğlu, şunları ifade etti:

“Tüm sorularımızı ferdî rey ve müzakere amaçlı rey diye niteleyerek reddetmiş. Tığ bedihi gerçeklikleri sormuştuk. Cevaplaması gereken sorular canını sıkmış mahsus. Sorularımızı iade etmiş. ‘Semra Sunturlu’e yapılan dokunaklı muameleye açıklama yapacak mısınız?’ diye sorduk. Cevapsız.

Burada bir enformasyon değil. Ego kendisi ile ne istişaresi yapayım? Yani Sedir’in haklarını, milletvekillerinin haklarını umursamayan başkanla neyin istişaresini yaparım? Namına soru sorarım budun namına, budun yerine birlikte yanlışsız cevaplamasını isterim. Şu ağıl bakın. Cevaplamamak üzere kırk dereden akarsu getiriyor.

Bu üç parti dışındaki vekillere müteveccih muamelelerde, hiç sesini çıkarmıyor Sedir Başkanı. Tığ üstelik bu soruyu soracağız.

Benim Meclis’ten lep paça çıkarılmam konusunda sustunuz, Mustafa Yeneroğlu’na taşlama ve küfürler eden polis güçleri memuru sırasında sustunuz, Ayşe Acara Başaran’a tehditler ve hakaretler ciddi tıpkısı şekilde yapıldı sustunuz. Semra Güzel kafası eğdirilmek, saçı çekilmek kanalıyla götürüldü, sustunuz. Siz hangi ahit konuşacaksınız?”

Share: