6’ncı Geleneksel İsmet Süvari Karakucak Güreşleri’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Türk Güreş Vakfı Adana Bölüm Başkanı Mustafa Dönmez, besili güreşlerin Türk güreşine çok katkısı olmadığını belirterek, Karakucak güreşlerinin olimpiyat şampiyonları çıkardığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi, Kozan Kaymakamlığı, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, Cahillik ve Spor İl Müdürlüğü, Koza Belediyesi ve Türk Güreş Vakfı Adana Ofis Başkanlığı yoluyla 24 Eylül’de düzenlenecek 6’ncı Geleneksel İsmet Süvari Karakucak Güreşleri’nin lansman toplantısı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Komite Derinti Salonu’nda yapılan toplantıya, Adana Büyükşehir Şehremini Zeydan Karalar, Türk Güreş Vakfı Adana Büro Başkanı Mustafa Dönmez, uray bürokratları ve dizgi komitesi üyeleri ile sakat güreşçiler katıldı.

Toplantıda mütekellim Belediye Reisi Zeydan Karalar, dünya ve olimpiyat şampiyonu Adanalı pehlivan İsmet Süvari’nın, kariyeri süresince yüce başarılar elde ettiğini ve şanlı ayrımsız halk ozanı olduğunu söyledi. Güreşler hakkında bilgi veren Karalar, “Sabık yıl 588 güreşçinin savaşım ettiği organizasyonumuza bu sene bin civarında güreşçi katılacak. Toplamda 270 bin 500 TL armağan dağıtacağız. Etkin yayınlanacak organizasyonumuza katılan minik sporcularımızın ise tamamına 200 TL ihsan vereceğiz” dedi.”YAĞLI GÜREŞÇİLER ÇOKÇA MALİYETLİ”Türk Güreş Vakfı Adana Yazıhane Başkanı Mustafa Dönmez ise Çukurova bölgesinde yıllardan beri yapılan Karakucak güreşlerinin, minder güreşine en andıran güreş olduğunu kaydetti. Besili güreşlerin daha pop olduğunu fakat sportif başarılar bakımından Karakucak güreşlerinin henüz müfit olduğunu aktardı. Dönmez, güreşlere kalburüstü sporcuları nida ettiklerini ancak semirtilmiş güreşlerdeki pop isimleri faziletkâr maliyetler nedeniyle davet etmediklerini vurguladı.”TÜRK SPORUNA ÇOK FAYDASI GAYRIMÜMKÜN”Semirtilmiş güreş ile Karakucak güreşini kıyaslayan Dönmez, “Tabi semiz güreşlerde farklı ayrımsız popülerlik var. Buna etken yayınların bile etkisi oldu amma Karakucak güreşlerinde kamuoyunun çokça bildiği sporcular bulunmayan. Yağlıların maliyeti az buçuk yüksek. Kaynağımızı amacına akla yatkın kullanmamız geçişsiz. Yağlı güreşçi, çok şişman, ünlü sporculara bütçemizi vermenin gereği yok zira Türk sporuna çokça faydası gayrimümkün. Önceki yıllarda, 1990’dan önce özellikle iğ hasadından sonradan köylerde son baharlarda Karakucak güreşleri olurdu. Çevre illerden izlemeye gelirlerdi amma besili güreşteki gibi Ankara’dan, haricen gelen çokça yoktu. İnşallah Karakucak güreşleri bile pop evet çünkü semiz güreşin Türk güreşine çokça katkısı yok” diye niteleyerek konuştu.”YAĞLI GÜREŞTEN OLİMPİYAT ŞAMPİYONU BULUNMAYAN”

Sporda her branşta olimpiyat şampiyonu çıkarmanın yüce olduğunu vurgulayan Dönmez, “Olimpiyat şampiyonu tart noktasında semiz güreşte tıpkısı husus bulunmayan. Bilcümle Karakucak’tan çıkmıştır. Karadeniz’dahi, Samsun’üstelik, Kahramanmaraş’ta Karakucak güreşleri birçok böke çıkarmıştır ama bunların içerisinde da minder güreşine genişlik yakını Çukurova karakucağıdır. Oralar köprüsüz Karakucak’tır. Tıpkısı yağlıdaki kadar ‘Göbeği havayı gördü’ derler, ‘Yıldız gördü’ derler. O devir münhezim sayılır ama Çukurova karakucağında aynı minderdeki kadar tuş olana büyüklüğünde bitmeme kıymetiharbiye” dedi.

Share: