600 gramlık “pus çağa” emanet tutundu

Sazak’de, 22 haftalıkken 600 gram ağırlığında “prematüre” kendisine dünyaya gözlerini açan Eylül çağa, 134 günce tedavisinin arkası sıra taburcu edildi.

Toroslar ilçesinde tüvana Sidar (29) ve Faruk Akay (54) çifti, iri tıpkı heyecanla ikinci çocuklarını kucaklarına alacakları haset beklerken hamileliğinin 22. haftasında kanama ve sancıları başlayan anne, Mersin Ağacı Site Terbiye ve Araştırma Hastanesine başvurdu.

Sancıları şiddetlenen anne Sidar Akay, hemen doğuma alındı.

Akay çifti, normal doğumla 600 gram ve 32 santimetre uzunluğunda dünyaya gözlerini açan kızlarına Eylül adını verdi.

Ilkgüz bebek, organları gelişmediği ve solunum yetmezliği çektiği üzere kuvözde otama altına alındı.

Doktor ve hemşirelerin şefkatli ellerinde hayata tutunan çağa, 134 dönem bilahare 1980 gram ve 40 santimetre uzunluğa ulaşarak dokuz canlı hayat mücadelesini kazandı.

Tedavi sürecinin tamamlanmasıyla iri neşe hayatiyetli Akay çifti, kızları Eylül’e kavuştu. Ailesine doğrulama edilen süt kuzusu, afiyet çalışanlarının alkışlarıyla hastaneden taburcu edildi.

“Yaşam şansı yüzde 1’in bile altındaydı”

Yenidoğan Bati Bakım Ünitesi Vahit Sorumlusu Eksper Dr. Mustafa Akçalı, AA muhabirine, hamileliğin 24. haftasından ilk dünyaya mevrut bebeklerde hayat şansının haddinden fazla bir iki olduğunu söyledi.

Ilkgüz’ün 22. haftada doğduğunu aktaran Akçalı, şöyle bitmeme etti:

“Sadece Türkiye değil dünya genelini üstelik düşündüğümüzde yaşam şansı çokça azdı, yüzdelik 1’in üstelik altındaydı. Kalbi atan seçkin bebeğe sonuna kadar engelleme ederiz. Tığ şansı veririz, kullanır ya da kullanamaz… Bu ağız ağıza ona sınırlı olan aynı şeydi. Ilkgüz bebeğimize elimizden geldiği kadar şansı sonuna büyüklüğünde verdik. Haddinden Fazla şükür o dahi bu şansı haddinden fazla iyi kullandı. Annesinin karnında durduğu müddet büyüklüğünde üstelik biz baktık ona.”

Akçalı, erkendoğan dünyaya mevrut Eylül’ün otama takibini, Yenidoğan Uzmanı Dr. Hüseyin Şimşek ile alay malay yaptıklarını ve onu hayata döndürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

“134 devir haddinden fazla incitici geçti”

Ana Sidar Akay da sağlam süreci atlatmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

Hayatı boyunca bu günleri unutamayacağını anlatan Akay, “Geceli Gündüzlü korktum, ağladım. Yaşayacağına inanmadım. Tamam doktor ve hemşirelerden Allah razı olsun. Şu zaman haddinden fazla mutluyum. 134 çevrim haddinden fazla çığlık geçti. Temas telefon çaldığında ‘kızın öldü’ diyecekler sanıyordum. Temas gün aklımdaydı. Çok baskı geçti.” diyerek konuştu.

Ata Faruk Akay üstelik afiyet çalışanlarının emekleri sebebiyle tarifi olmayan tıpkı his yaşadıklarını vurgulayarak, bebeklerine kavuştukları amacıyla çokça bahtiyar olduklarını sözlerine ekledi.

Share: