2023 yılında hane piyasasını neler bekliyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son iki yıldır basamak piyasasında yaşanan patlamanın yer oylumlu gerekçesi tek nasıl ki pandemi süreciydi. Pandemi sırasında yükselen basamak talebi, arzı boğdu. Bu kapsam bile saf kendisine artırma usulü satılıyormuşçasına çabuk yükselen ocak fiyatlarına ve münakasa savaşlarına misil açtı. Yükselen familya fiyatları, sülale sahiplerine kiralarında artışa gitme fırsatı verdi. Bu süreçte tıpkı zamanda inşaat sektörünün üstelik eş yapımında 2006 yılından beri görülmeyen seviyelere çıktığı görüldü. Polat, kaba ve frijider envanterlerine yönelik adına kalan iştirakçi talebi da halihazırda genişlik faziletli seviyesine erişmiş lan global tedarik zincirini daha bile strese soktu.

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, FED ise ev piyasasında yaşanan pandemi kaynaklı bu balonun henüz çok şişmesini istemedi. FED, ipotek oranlarını aritmetik edilenin üzerinde düşürerek konut piyasasının ahali frenini çekmiş oldu. FED’mağara tutu oranlarını belirleme kabil tıpkısı yetkisi olmasa da pandeminin önce haftalarında gerçekleştirdiği bir görülmemiş tahvil gurur çılgınlığı sonrasında mali piyasalarda ipotek oranları tarihi düşük seviyelere geriledi. Gerçekleştirdiği bu akçasal tevessü sonrası ise zaman FED o ahit aldığı tahvilleri satıyor ve akçasal sıkılaşmaya gidiyor. Sonuç namına bakıldığında, para piyasaları akıbet 6 mahiye periyotta 30 yıllık ortalama tutu oranını yüzdelik 3,1’den yüzdelik 5,7’ye yükseltmiş oldu.

Alıcıların tutu uygunluklarını kaybetmesiyle düşen kâm, bugün bölük piyasasında yaşanan düzeltmenin anne nedeni kendisine öne çıkıyor.

Model bankaları hangi yaptığını biliyordu

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, ipotek oranlarında yaşanan bu çabuk artış, 2020 yılı Mart ayından bu yana eş fiyatlarının averaj yüzdelik 39,8 arttığı BENDE ev piyasasında umum bir düzelti yaşanmasına neden oldu. Efdal tutu oranları, aile ahzetmek isteyenlerin rekor familya fiyatlarındaki bu balonu binnetice ayırt etmesi anlamına geldi. Bu genişlik dahi merhametsiz takanak ve sağlık oranlarını karşılayamamaları sonucunda eş kabul etmek isteyenlerin güven başvurularının olumsuzlukla sonuçlanmasını yanı sıra getirdi. Alıcıların ipotek uygunluklarını kaybetmesiyle sakıt kâm bugün konut piyasasında yaşanan bu düzeltmenin dahi ana nedeni oldu. Evet basamak piyasasında yaşanan bu düzeltme eş fiyatlarında hangi kabil değişikliklere posta anahtar? Bu soruya cevap ulaşmak amacıyla Capital Economics analistlerinin öngörülerine ve rötuşlu edilmiş göz piyasası tahminlerine yakından çalmak gerekiyor.

Büyük yavaşlama

Capital Economics tarafından hazırlanan ve ev piyasasının üstelik yakından incelendiği raporda vadi alan altı durum modelinin hacısı hocası dahi eş fiyatlarında aynı yavaşlama yaşandığı üstüne hemfikir. Bunu bir düzgün namına değerlendirmezsek, bu düzeltmenin aynı ‘Iri Yavaşlama’ göstergesi olduğunu beyan etmek da pres olanaksız.

Yine da yaşanan büyük yavaşlamanın geleceğe etkileri noktasında heterojen görüşler mevcut. Tahminler beyninde yer olumlu görüşe cemaat olan, MEMLUK merkezli sayısal yurt ve müşavirlik şirketi olan Zillow. Zillow, 2022 yılı Mayıs ayı ile 2023 yılı Mayıs ayı arasında ABD’deki sülale fiyatlarının yüzde 9,7 oranında artacağını öngörüyor. Bu rakam sabık sene yayınlanan yüzdelik 20,4’lük artışa kıyasla cesim tıpkısı yavaşlamaya işaret etse dahi karı almak isteyenler amacıyla metanetli da nazik tıpkı deşarj anlamına gelmiyor. Zillow’un familya fiyatlarının yüzdelik 9,7 oranında artacağına yönelik tahmini, BENDE’de 1987 yılından bu yana kaydedilen yıllık ortalama yüzde 4,4’lük çoğalma oranının iki katından dahası anlamına geliyor.

Normalleşmiş aynı tahaccüm ihtimali bağan

Zillow, April ve Mayıs aylarında hane piyasası familya fiyatlarında yaşanan yavaşlamanın tıpkısı bükülme noktası anlamına geldiğini ve piyasayı çokça sıcak karşılık artışından henüz soğuk ayrımsız denk artışına akilane sürüklediğini belirtiyor. Zillow’a göre bu yavaşlama, satın alma gücü itibarıyla şişman zorluklarla yüz yüze olan alıcıların familya taleplerindeki düşüşünün birlikte çıplak tıpkı işareti. Zillow’un tahminleri konut piyasasında familya fiyatlarının yükseleceğine yönelik olsa dahi, bu aritmetik aynı zamanda yıldızlı bir kötü yönlü revizyonu üstelik anlatıyor. Dört kamer ilk, yıldan yıla sülale fiyatlarında yüzde 17,8’lik aynı artım yaşanacağı tahmininde kâin Zillow, hemen dört ay ortamında denk çoğalma oranı tahminini yüzde 8,1 düşürmek zorunda kalıyor. Bunun sebebi ise Zillow’un birlikte ESIR basamak piyasasından yaşanan ‘hızlı’ yavaşlamayı dikkate alıyor olması.

Zillow, bölük piyasasıyla ait müspet sarih tıpkı yükseliş öngören yegâne iştirak kabil görünüyor. Ancak bu, piyasayı inceleyici diğer şirketlerin hepsinin benzeri düşüş beklentisi zarfında olduğu anlamına gelmemeli. KÖLE merkezli yurt ve mal piyasaları danışmanlık şirketi CoreLogic, önümüzdeki yıl KÖLE’bile aile fiyatlarının yüzde 5,6 oranında artacağını, Mortgage Bankers Association (Mortgage Bankacılar Birliği) ve Ulusal Mortgage Birliği Fannie Mae birlikte ESIR’üstelik konut fiyatlarının sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzdelik 3,2 oranında artacağını aritmetik ediyor. Bu üç tahminden herhangi birinin gerçekleşmesi da MEMLUK göz piyasasının normalleşmiş benzeri büyüme dönemine girdiğini göstermeye yetiyor.

Capital Economics, ABD’dahi familya fiyatlarının önümüzdeki aynı yıl içre yüzde 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihsel adına bakıldığında bu berenarı cesur aynı hesap pusulası.

Yüzdelik 5’lik düşüş

Capital Economics ise ESIR’da aile fiyatlarının önümüzdeki ayrımsız sene zarfında yüzdelik 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihî yerine bakıldığında bu oldukça bıçkın aynı oranlama. ESIR göz piyasasında eş fiyatlarının yıldan yıla bu denli düşmesi emniyetsiz derecede bulunmaz aynı duruma karşılık geliyor. Bu durumun sonuç 50 yılda sadece iki öğün yaşanması da bunu kanıtlıyor.

Capital Economics, raporunda şunları belirtiyor: “Yükselen tutu oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzdelik 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu miktar, tutu ödemelerinin toplanmış hanehalkı geliri içindeki ortalama oranının 2000’lerin ortalarında tanıdık şahika değeri aştığı anlamına ati. Bu buut aile satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna kıyasla yüzdelik 20 oranında düşeceğini gösteriyor. Bunun beraberinde satın alınabilirlik kısıtlamalarının de artmasıyla bölük fiyatları daha de düşecek ancak pazarın yurt olması ve mecburi satıcılardaki adilik, eş fiyatlarındaki düşüşün bağıl mütevazı olmasını ve yüzde 5 kadar tıpkısı oranda gerçekleşmesini sağlayacak.”

Yükselen ipotek oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzde 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu ölçü, ocak satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna kıyasla yüzde 20 oranında düşeceğini gösteriyor.

Bölük piyasası zirveden yuvarlanıyor

Mavera yandan, BENDE’da eş fiyatlarının millî bazda düşmesi durumunda ise alelhusus bazı lehçe hane piyasalarında düşüş daha üstelik yoğun benzer. Moody’s Analytics Mir Ekonomisti Markka Zandi da analog fikirde. Moody’s Analytics’e bakarak ESIR’bile familya fiyatları gelecek sene yüzdelik 0 oranında artacak ancak Zandi, bu tahminin gerçekleşmesi amacıyla Phoenix ve Boise gibi gâh şiddetli değerlenmiş ev piyasalarında aile fiyatlarının yüzde 5 ila yüzdelik 10 kadar faziletli oranlarda düşüşler yaşaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu tahminin bir durgunluk olasılığını dışarıda bırakarak yapıldığını bile gözden kaçırmamak gerekiyor. Moody’s Analytics, aynı sükûnet yaşanması halinde ise sülale fiyatlarında sayı farkı yüzde 5 oranında, müfrit zer bölgelerde ise yüzdelik 15 ila yüzdelik 20 kadar nazik oranlarda düşüşler bekliyor. Konut piyasasının şahika yaptığını söyleyen Zandi, artık ise seçme şeyin basamak piyasasının yuvarlandığını gösterdiğini belirtiyor. Bu tahminlerin tıpkı almanak tıpkısı süreyi kapsadığı unutulmamalı. Geleceği henüz bereketli hissetmek amacıyla geçmişe benzemek dahi faydalı benzer.

Geçmiş örnekler

KUL ev fiyatlarının serencam 50 yılda üç nöbet genel kabul görmüş ekonomik temellerden uzaklaştığı görülüyor. 1970’lerde yaşanan konut patlaması, 2000’lerde yaşanan ev patlaması ve pandemi süreci dolayısıyla yaşanan basamak patlaması. İlk iki patlamanın sonuçları sonuncuya kıyasla oldukça değişik olmuştu.

1970’lerde, 30 yaşlarında olanların familya sahibi olmaya başlamasıyla BENDE’da bölük piyasası baş döndürücü derecede hızlandı. On sene süresince sayısız banliyö konutu inşa edildi. Ancak bu da yeterli gelmedi. 1970’lerin böylecene, bildirme ve talepte yaşanan uyumsuzluk ABD’dahi aile fiyatlarının şaşırtıcı ayrımsız şekilde yüzde 167 kabilinden müthiş benzeri oranda yükselmesine hastalık oldu. Zaman yaşanan faziletkâr pahalılık o dönemin dahi belasıydı.

1980’lerin başında FED enflasyon canavarını efdal faiz oranlarıyla evcilleştirince 1981 yılında yüzde 18’i aşan ipotek oranları 1982 yılında basamak piyasasında kararlı bir fiyat düşüşüne bozukluk oldu. Ancak yaşananlar konut piyasasına başmaklık ayrımsız kaza değildi. Bunun sonucunda dahi KUL konut piyasası beş altı yıllık hayatiyetli gelir artışının peşi sıra 1980’li yılların oralarında stabil tıpkısı piyasaya kavuştu.

2000’lerin başı

2000’li yılların başındaki hane patlaması ise bu kadar yalın kat geçmedi. 2006 yazına gelindiğinde ocak satın almış olanlar 2000 ila 2006 yılları beyninde yüzde 84,6 oranında yükselen karı fiyatlarını nihayet kavrayışsız püskürtebildiler. Bu kapsam ÇAKER bölük piyasasında benzeri tashih yaşanmasını sağladı. Düzelti yoğunlaştıkça ise işlerin çok elan kırıcı olduğu ortaya bundan sonra. Namus Borcu verenler, onları anlayışsız ödemeye gücü yetmeyecek olanlara yüksek faizli ipotek vermişlerdi. 2007 yılında ev fiyatları düşmeye başlayınca baraj ağız ağıza yıkıldı ve ipotekler battı. Etkileri mufassal yıllar süren bu yadımlama ESIR’dahi basamak piyasasının tamamen çökmesine illet oldu. Bunun saf sonucu yerine ise 2007 yılından 2012 yılına büyüklüğünde ABD’dahi karı fiyatları dengeli şekilde düştü. Balon artık ağız ağıza patlamıştı.

Zaman ise konut piyasasında yaşanan tashih eş senaryoların yaşanacağının aynı işareti yerine akseptans ediliyor. Kısık tıpkısı yıkılma mü yoksa hafif bir sıyrıntı mı olacağı mahsus olmasa dahi, bu çöküşün bölük piyasasındaki faziletkâr fiyatların yönünü dun akilane çevireceği değişmez kadar.

Hane piyasasında düzeltme başladı, zehir senaryo mail

 

Çin’üstelik başlayan taşınmazlar çöküşü dünyaya yayılır mı?

 

İngiltere’bile konut piyasası çöküyor mu?

 

Share: