Yaşlılıkta ‘sarkopeni’ tehlikesine özen

Yaşlandıkça kemik erimesinin yanı sıra sarkopeni tehlikesinin birlikte arttığına dikkati calip Prof. Dr. Bağlılaşım Aras, “Kemiklerin desteği olan kasların miktarının ve kuvvetinin azalması ile kendini gösteren sarkopeni, tıpkısı zamanda yaşlıda hayatı yıldırma eden düşmelerin tıpkı nedenidir. Bu nedenle proteinden zengin dengeli beslenilmeli, D vitamini eksikliğinden kaçınılmalı, mümkünse kuvvetlendirici egzersizler düzenli yapılmalıdır. Yer önemlisi bunları gençlik çağlarından antrparantez çocukluktan itibaren hayatımızın tıpkı parçası olmasına dikkat etmeliyiz” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dahiliye ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Merbutiyet Aras, yaşlanmayla birlikte vücutta sadece kemiklerin değil kasların dahi eridiğine dikkati çekerek heybetli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Aras, “Gelişigüzel bireyde başlama yaşı ve hızı tıpkısı olmamakla gelişigüzel yaşlanmaya mecbur ihtiraz ve fonksiyonlarda azalma ile giden normal tıpkı süreç vardır. Kas kadit sisteminde da bu ebat saraka konusudur. Mızrap kütlesinin azalması ile revan ahali ortada mızrap erimesi tababet alanında osteoporoz diyerek tabir ettiğimiz klinik boyut tümce eliyle bilinirken, kemiklerin desteği olan kasların miktarının ve kuvvetinin azalması ile kendini gösteren sarkopeni haddinden fazla konuşulmamaktadır. Meğerse birey kaslarında bitkinlik hissettiğinde kendini buğulanmış hissetmeye başlar” diyerek konuştu.

“D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDEN KAÇININ, EGZERSİZ YAPIN”

Ihtiyarlama ile alışılagelen kas dokusunun yerini yağ dokusunun aldığını tamlayan Prof. Dr. Aras, şöyle devam etti:

“Bu yüzden buğulu bireyin adale kuvveti ve yürüme hızı gençliğine göre azalmaktadır. Bu ebat yaşlı bireyin günce aktivitelerinin azalmasına, başkalarına bağımlı olmasına ve sonunda yaşam kalitesinin azalmasına hastalık olmaktadır. Sarkopeni tıpkısı zamanda yaşlıda hayatı tehdit eden sonuçları olan düşmelerin bire bir nedenidir. Adale cirim ve kuvvetinin azalmaması üzere hele proteinden ensesi kalın stabil beslenmek, D vitaminini gerekseme kadar, eğlenceli ahzetmek ve mümkünse aerobik egzersizlerle birlikte kuvvetlendirici egzersizleri ahenktar düzenlemek çokça önemlidir. Ayrımsız zamanda yüksek gerginlik, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi damarsal riziko faktörlerinin ve bazı hormon bozukluklarının erken tanısı, kontrolü ve tedavisi sarkopenin yönetimi için çokça önemlidir. En önemlisi bu önerilerin yetersizlik diye ifade ettiğimiz dönemin haddinden fazla öncesinde gençlik çağlarından ayrıca çocukluktan itibaren hayatımızın tıpkı parçası olmasına dikkat etmeliyiz.”

Share: