Vekil Amaç Gelgel: Icabında mamure planlarında fark yapıp mezuniyet sayılarını düşüreceğiz

Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci ile Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Çalım depremin vurduğu Osmaniye’ye geldi. İl Uyanık Komutanlığında kurulan Facia Koordinasyon ve Kriz Merkezi’nde hava yetkililerinden hikmet alan iki nazır peşi sıra açıklamalarda bulundu.

” HERHANGI BIR YAPIYI TİTİZLİKLE İNCELİYORUZ”

Depremin etkilediği 11 ilde hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü rapor fail Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Gaye Kurum, “Demincek hızlıca hasar tespitlerimizi, 7 bin 328 eksper personelimizle 11 ilimizin seçme noktasında, temas yapıyı inceden inceye inceleyerek sürdürüyoruz. Hareket bölgesindeki illerimizde toplanmış 3 milyon 9 bin 563 müstakil bölümden oluşan 684 bin 778 binayı inceledik. 332 bin 947 bağımsız bölümden oluşan 84 bin 726 binayı bitkin, ivedi yıkılacak ve pahal hasarlı namına tayin ettik. Osmaniye’mizde ise 3 bin 157 binada 11 bin 300 mutlak bölümü perişan, evgin yıkılacak ve sakil hasarlı yerine tayin ettik” dedi.

“ÇABUCAK KONUT YAPMAYACAĞIZ”

Mart ayında 30 bin konutun temellerini atacaklarını tabir eden Icra Vekili Kurum, “Biz bugüne kadar, milletimizin sağlığı ve mutluluğu üzere; TOKİ’miz eliyle, 1 milyon 180 bin depreme dayanabilen göz yapmış, 20 yılda 3.3 milyon konutu dönüştürmüş benzeri milletiz. 24 milyon insanımızı bozuk yapılardan kurtardık. Özel sektörümüzün yaptığı yüz binlerce bölük ve hareketli çatı teftiş sistemimizle bu süreci kararlılıkla yürüttük. Deminden benzeri hassasiyetle 11 ilimizde eş anlı olarak Cumhuriyet tarihimizin sunma büyük kıyamet konutu seferberliğini gerçekleştireceğiz. beher afetzede kardeşimize, bakir, tehlikesiz, mutlu hayatının önceki anahtarını vereceğiz. İnşallah Mart ayında, 30 bin konutun temellerini atacağız. Bölgede elden konut yapmayacağız. Bu dönüşümle birlikte şehirlerimizin geleceğini, 100 yılını planlayacak. Kasaba düzenlemesiyle, parklarıyla, bahçeleriyle, camileriyle, okullarıyla, kültür, sanat, spor salonlarıyla, içtimai donatı alanlarıyla vatandaşlarımıza yıpranmamış dirim alanları sunacak ve bunu 1 sene zarfında teyit edeceğiz” şeklinde konuştu.

“GEREKİRSE KAT SAYILARINI DÜŞÜRECEĞİZ”

İnşa sürecinde eskimemiş ve çarkıt yerleşim alanlarının depremsellik haritasını çıkarttıklarını ve teferruatlı dayanaklık etmek etütlerinin yapıldığını ifade fail Vekil Kurum, “Maharet yerine ancak-bölgeleme denilen çalışmayı yürütüyoruz. Biz bugüne büyüklüğünde ihtişam namına, TOKİ namına yaptığımız cümle düz yazı faaliyetlerinde yetersiz-bölgelemeyi gerçekleştirdik. Zaman milyonlarca kardeşimiz bu emniyetli alanlarda sahn sürüyor. Yine asrın felaketini yaşadığımız bilcümle illerimizde zelzele sonrası eskimemiş fay kırıkları oluştuğu üzere halihazırdaki mahdut-bölgeleme tetebbu raporlarını baştan aşağı yine inceliyoruz. Tamam bu incelemelerin ardından çıkma sonuçlara göre; icabında mamure planlarında başkalık yapacağız ve mezuniyet sayılarını düşüreceğiz, yapılaşma yoğunluğunu azaltacağız, yerleşime yasak alanları belirleyeceğiz. Evlerimizi inşa edene büyüklüğünde hiçbir vatandaşımızı kıygın etmeyeceğiz. Pırtı, hicret, icar yardımı kabil parçalanmamış yardımları yapacağız. Konteyner kentlerde eğlenmek talip vatandaşlarımız için birlikte enfrastrüktür çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Milletimiz müsterih olsun. Maddi-manevi vatandaşımızın kamu ihtiyaçlarını devletimizin tüm imkanlarıyla karşılayacağız” şeklinde konuştu.

Share: