‘UYGUNSUZ KOŞULDA ÜRETİLEN REÇEL VE MARMELAT TÜMÖRE NEDEN OLABİLİR’

GIDA Mühendisleri Odası İzmir Idarehane Başkanı Uğur Yerey, çirkin koşullarda üretilen reçel ve marmelatlarda mikrobiyolojik ve HMF denilen hidroksimetil furfural sıkıntılarla karşılaşılabildiğine dikkati çekip, Etraflı süre ağzı ayan ayrımsız şekilde mahsus sıcaklıkta kalan reçelde oluşan HMF dediğimiz bileşik, ur üstelik oluşturabiliyor. Antrparantez deride ve gözde kimi yaralara bozukluk olabiliyor dedi.

Şita mevsiminin gelmesiyle portakal, mandalina, altıntop, sulu zırtlak, kumkuat, bergamot ve narenç kabilinden bir nice turunçgiller ürünü tarladan sofralara geldi. Narenciye üretimiyle alay malay bunlardan elde edilen reçel ve marmelat kadar ürünlerin üstelik üretimi hem evlerde hem işletmelerde arttı. Fakat yakışıksız koşullarda yapılan reçel ve marmelatlar, birçok afiyet sorununa sebep olabiliyor.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Bölüm Başkanı Murat Yer, Şita döneminde hele portakal olmak üzere turunçgil türevlerinden reçel ve marmelat yapılıyor. Ters üretimde 2 sorunla karşılaşabiliyoruz. Birincisi mikrobiyolojik sıkıntılardır. Gayr ise HMF dediğimiz hidroksimetil furfural’dır. Mikrobiyolojik problemler pas ve mücevher oluşumudur. Tafsilatlı müddet ağzı yıldızlı aynı şekilde belli sıcaklıkta kalınca oluşan HMF dediğimiz mürekkep ise ur birlikte oluşturabiliyor. Antrparantez deride ve gözde birtakım yaralara illet olabiliyor. O nedenle bunların oluşmamasına dikkat gösterilmesi gerekiyor dedi.

KÜFLÜ NIŞANE YENMEMELİ

Bu tür reçellerin çokça aşkın tüketilmesi halinde ur, dağ veya gıda zehirlenmelerine misil açabileceğine dikkati calip Yerey, Hele reçel üretiminde ekipmanların, kavanozun ve ortamın temiz olmasına ehemmiyet gösterilmeli. Yunak dolum yaparken süratle kavanozun kapağını kapatmamak gerekiyor. Çünkü oluşacak akarsu damlacıkları küflenmenin yeryüzü majör nedenlerinden biri olacaktır. Ürünleri devir alan bir yerde tutmamak gerekiyor. Zira HMF’nin oluşumuna etmen olabiliyor. Hele içimli ürünlerin, şekerini çok çok kaynatmamak gerekiyor. Yani karamelize olmamasını icat etmek oylumlu. Reçeli yaparken üstelik acul bire bir şekilde ürünü boşaltmak gerekiyor diye konuştu.

Reçelde küf oluşması halinde özen edilmesi gerekenleri ise Yer, Çağ Dışı kısmı atıp, kafasız kalanı kaplamak yanlış. O küfün yoğunluğuna bakarak afiyet problemlerine posta çevirgeç. Beklenir besin zehirlenmelerine etken bölmek üzere çağ dışı gördüğümüz ürünleri tüketmeyip, imha etmek gerekiyor ifadelerini kullandı.

Share: