‘UYGUNSUZ KOŞULDA ÜRETİLEN REÇEL VE MARMELAT TÜMÖRE NEDEN OLABİLİR’

GIDA Mühendisleri Odası İzmir Büro Başkanı Kasıt Yer, ters koşullarda üretilen reçel ve marmelatlarda mikrobiyolojik ve HMF denilen hidroksimetil furfural sıkıntılarla karşılaşılabildiğine dikkati çekip, Mufassal müddet ağzı bulutsuz ayrımsız şekilde muhtemelen sıcaklıkta kalan reçelde oluşan HMF dediğimiz bileşik, ur bile oluşturabiliyor. Ayrıca deride ve flaş bazen yaralara hastalık olabiliyor dedi.

Şita mevsiminin gelmesiyle portakal, mandalina, altıntop, limon, kumkuat, bergamot ve narenç üzere birçok narenciye ürünü tarladan sofralara geldi. Turunçgiller üretimiyle alay malay bunlardan elde edilen reçel ve marmelat kabil ürünlerin üstelik üretimi hem evlerde hem işletmelerde arttı. Fakat münasebetsiz koşullarda yapılan reçel ve marmelatlar, bir nice keyif sorununa neden olabiliyor.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Idarehane Başkanı Murat Toprak, Şita döneminde hele portakal kalkışmak için turunçgil türevlerinden reçel ve marmelat yapılıyor. Uygunsuz üretimde 2 sorunla karşılaşabiliyoruz. Birincisi mikrobiyolojik sıkıntılardır. Diğeri ise HMF dediğimiz hidroksimetil furfural’dır. Mikrobiyolojik problemler pas ve maya oluşumudur. Tafsilatlı müddet ağzı engelsiz tıpkı şekilde belli sıcaklıkta kalınca oluşan HMF dediğimiz mürekkep ise tümör üstelik oluşturabiliyor. Antrparantez deride ve flaş bazı yaralara hastalık olabiliyor. O nedenle bunların oluşmamasına özen gösterilmesi gerekiyor dedi.

KÜFLÜ NIŞANE YENMEMELİ

Bu kabil reçellerin çokça fazla tüketilmesi halinde tümör, zehir yahut gıda zehirlenmelerine kat açabileceğine dikkati calip Toprak, Özellikle reçel üretiminde ekipmanların, kavanozun ve ortamın akman olmasına önem gösterilmeli. Hamam dolum yaparken derhâl kavanozun kapağını kapatmamak gerekiyor. Zira oluşacak su damlacıkları küflenmenin bildirme büyük nedenlerinden biri olacaktır. Ürünleri ruz alan tıpkı yerde tutmamak gerekiyor. Zira HMF’nin oluşumuna sebep olabiliyor. Alelhusus leziz ürünlerin, şekerini çok fazla kaynatmamak gerekiyor. Yani karamelize olmamasını sağlamak kebir. Reçeli yaparken birlikte acul benzeri şekilde ürünü gidermek gerekiyor diye konuştu.

Reçelde küf oluşması halinde dikkat edilmesi gerekenleri ise Yer, Köhne kısmı atıp, köylü kalanı elde etmek hatalı. O küfün yoğunluğuna bakarak esenlik problemlerine defa şalter. Mümkün besin zehirlenmelerine sebep gidermek için müzelik gördüğümüz ürünleri tüketmeyip, imha etmek gerekiyor ifadelerini kullandı.

Share: