UMKE gönüllüsü doğmak isteyen sağlıkçılara 2 bin 800 rakımda dayanıklı terbiye

Hakkari’birlikte, kazalarda araçlarda sıkışan, hararet, çığ, yer sarsıntısı ve başka afetlerde çevrilmiş kalanların imdadına koşan Millî Iyileştiren Kurtarma Ekibinde (UMKE) düz kabul etmek talip gönüllü afiyet çalışanları mukavim eğitimlerden geçiyor.

Kentte, bildirme bodur sürede vakalara engelleme edilmesi, acul ve tehlikesiz şekilde hastalanmış-çorlu naklinin sağlanması ve nakil sonrasında müstacel tedavi hizmetinin gerçekleştirme edilmesi üzere amaçlarla bakım veren UMKE’ye katılmaları amacıyla kullanılmamış gönüllüler yetiştiriliyor.

Bu kapsamda, insanlara afiyet hizmeti aksettirmek için fedakarca fariza işleyen hemşire, lavta, ivedi tıp teknisyeni ve paramediklerden oluşan 25 gönüllüye, Asıl Parça Eğitimi kapsamında 2,5 aktarılma kuramsal eğitim bilimi verildi.

Ardından 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Ski Merkezi’nde kampa alınan sağlıkçılar, UMKE Van Mıntıka Koordinatörlüğü himayesinde 3 ahit boyunca dayanıklılık ve sıkı düzen testlerine tabi tutuldu.

Burada gerçeğini aratmayan tatbikatlar gerçekleştiren, zoru arazi şartlarında etkin, şeb karanlıkta yanık evet bile kaybolma kişileri arayan gönüllüler, AFAD İl Müdürlüğü görevlilerince üstelik facia ve farkındalık üstüne bilgilendirildi.

“Sağlıkçılarımız daha donanımlı ve profesyonel arkaç geliyorlar”

İl Keyif Müdürlüğü Afetlerde Afiyet Hizmetleri Birim Sorumlusu Muhammet Mualla Gör, AA muhabirine, metanetli arazi ve abuhava şartlarında fiziki ve ruhsal zorluklarla uğraş ederek herif hayatını kurtarabilecek personel yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu eğitimlerle personelin muhtemel kıran durumlarında çabuk reaksiyon göstererek vakalara müdahale ika refleksini yetiştirmek istediklerini anlatan Gör şöyle bitmeme etti:

“Eğitimimiz 2,5 dönme nazari, 2,5 bölüm kılgı olacak şekilde planlanıyor. Eğitimlerimizde enkazlar, çoklu gidiş geliş kazaları, donma vakaları, tayyare kazaları gibi olaylarla ilişkin kurgulanmış tatbikatlar üstüne oluyor. Enkazın altında bire bir sökel elbet kurtarılabilir, buna müteveccih müdahale elbet olmalıdır diye mücahede yürütüyoruz. Sağlıkçılarımız bu eğitimlerle henüz donanımlı ve profesyonel arkaç geliyorlar. Eğitimlerimizi UMKE Van Nahiye Koordinatörlüğü bünyesinde yapıyoruz. İlimizde dahi 20’ye mail eğitmenimiz mevcut. Onlar da eğitimde saha alıyor. Dinlenme Kampı üzere 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Ski Merkezi’hangi geldik. Personel üzere bir tane yabanlık çadırlar kurduk. Olasılı vaka durumları üzere hızlı toplantı alanımız var. Rüfeka burada toplanıp duruma bakarak akıntı ediyor.”

Eğitimlerin başarıyla tamamlanmasıyla kentteki UMKE personeli sayısının 129’a çıkacağını dile getiren Gör, “Bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Afetlerin hangi ant geleceğini bilemeyiz. Ulaşabileceğimiz en son sağlıkçıya kadar yetişek vermeye bitmeme edeceğiz. Amacımız karanlığın başladığı yerde aydınlığı ve umudu getiren kahramanlar yetiştirmektir. ” dedi.

“Pir kazanımlar sağlıyoruz”

Kumanda kontrol merkezinde vazifeli paramedik Esra Kayaç üstelik eğitimin okkalı tempoda geçtiğini dile getirdi.

Eğitimlerle bilgilerini tazelediklerini, bereketli kazanımlar elde ettiklerini aktaran Kayaç, “Tatbikatlar sıkıcı amma bizim için hayır oluyor. Bire Bir olayda yapabileceğimiz müdahaleleri fena hâlde ve canlı şekilde öğreniyoruz. İnsanın sakınım canı namevcut. Tığ birlikte yaralılarımıza, hastalarımıza bu anlayışla engelleme ediyoruz. Eğitim Bilimi çokça zorluydu, haddinden fazla yorulduk ama tatlı anılar edindik.” diyerek konuştu.



Share: