Tescilli “Yalova aronyası”nın üretimini tasarruf etmek üzere hasat şenliği yapıldı

Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde, İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğünce aronya üretiminin artırılması için hasat şenliği düzenlendi.

İlyasköy mevkisindeki bahçede gerçekleştirilen şenlikte, Türk Patent ve Bellik Enstitüsünce “Yalova aronyası” adıyla coğrafi bel tescil belgesi sunulan sonuç, hasadının ardından katılımcılara izzetüikram edildi.

DÜRÜST Tümen Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, programda yaptığı konuşmada, Yalova aronyasına coğrafi bel alınmasının kendileri üzere ciddi öneme cemaat olduğunu söyledi.

Güzeşte yıl bunu başararak ürünün markalaşmasını gerçekleştirme edecek büyük tıpkısı girişim attıklarını tamlayan Büyükgümüş, “Demincek inşallah hedefimiz bu coğrafi belen kapsamında üretilen ürünleri piyasayla buluşturabilmek.” dedi.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Suat Parıldar ise Yalova’da önce aronya bahçesi bünye edilmesinin ardından 5 yıl geçtiğini dile getirdi.

Bugün toprak genelinde 140 çiftçinin 390 dekar alanda aronya ürettiği bilgisini veren Parıldar, şöyle konuştu:

“Yalova’nın tarım alanları beş altı amma değerlidir. İlimizin ekincilik parsellerinin yüzde 72,5’i 5 dekar ve altında büyüklüktedir. Bu sebeple ünite alandan ilişik değeri faziletkâr ürünlere evleviyet verilmektedir. Aronya üstelik bu ürünlerden biridir. Aronyanın ülkemizde ve ilimizdeki hikayesi 2012 yılında başlatılan uyarlama çalışmaları ile başlamış, dikici şartlarında denemelerine İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğümüz marifetiyle 2017 yılında İl Hususi İdaresinin destekleri ile kurulan önce gösteri ile tevessül verilmiştir. 2021 yılında dağıtılan fidanlarla 160 dekar yeni bostan üretim edilerek projeli olarak 289 dekara, toplamda ise kestirmece 390 dekara ulaşılmıştır. Geçen sene oluşturulan 160 dekar aronya bahçelerimiz elan meyve verecek hoşnutluk gelmemiş olup bunun haricindeki kısaca 230 dekar alanda nişane hasadına başladık. 2020 yılında 7-8 tonluk tıpkısı rekolte elde edilmişken bu istihsal rakamı 2021 yılında kestirmece 27 ton gerçekleşmiş olup, 2022 yılında 40 tonun üstünde rekolte beklemekteyiz. Bahçelerimiz tam verime geldiklerinde yaklaşık 400 titrem kitap alınabilecektir.”

Çiftçilere organik istihsal sertifikası dahi verilen şenliğe, Yalova Valisi Yaşamış Erol, gurur yöneticileri ve üreticiler katıldı.

???????

Share: