TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Başörtüsüne karşı olmak aslında başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın içtimai hayattaki görünürlüğüne cebin…

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Başörtüsüne karşı olmak gerçekte başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın sosyal hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır”

ÇANKIRI – Çankırı’de, baştan gündeme gelen başörtüsü tartışmaları ile ilgili konuşan Türkiye Nazik Budun Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Başörtüsü dini hayatın görünür bire bir simgesi, sembolüdür. Başörtüsüne karşıt olmak esasen başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın toplumsal hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır. Buradaki tartışmaların üst planına baktığınızda budur” dedi.

Türkiye Şişman Ulus Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde düzenenen 2022-2023 Akademik Yılı Açım Törenine katıldı. Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörlük konuşma salonunda gerçekleşen törende Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, milletvekilleri, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yüce Cengiz Köseoğlu, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Ekinci, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

‘Akademide okul olmayı hedefliyoruz’

Törenin açılış konuşmasını işleyen Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Harun Ekinci, yüksekokul alanında okul olmayı hedeflediklerini belirterek, “2007 yılında kurulmuş olan Üniversitemiz halen 10 medrese, 5 enstitü, 1 akademi, 6 patika yüksekokul, 14 araştırma ve aplikasyon merkezi, akredite çalışmaları başlamış olan Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Teknoloji Nakil Ofisi ve ÇAKÜ-Teknokenti bünyesinde barındırmaktadır. Önlisans-lisans izlence sayımız 173, lisansüstü izlence sayımız 79, toplam mektepli sayımız ise zaman itibariyle 19 bin 933’dür. Üniversitemizden bugüne büyüklüğünde Mezun olan Mektepli Sayısı ise 26 bin 412’dir. 742 akademik personelimiz ve 650 yönetimsel personelimizle bakım vermeye devam etmekteyiz. 22 Erasmus projesi, 520 HUSUS projesi, 41 TÜBİTAK Projesi iftiharla rapor edeceğimiz nicel değerlerdir. Üniversitemizde 51 değişik ülkeden 3 bin 280 arsıulusal öğrenci bulunmaktadır. Üniversitemizin kurumsal kendisine gelişmesi ve bunun sürdürülebilirliği açısından serencam aşama ehemmiyet verdiğimiz Kalite çalışmaları kapsamında, çalışmalarımızı olabildiğince profesyonel düzeyde yürüttüğümüzün bilinmesi lazımdır. Erişilebilirlik çalışmaları, Liyakatsiz Atılan Belgesi, ‘yeşil kampüs’ ve akreditasyon süreçlerine çetin yerine enerji harcamaktayız. Spor kompleksimiz, bowling, alıştırma, çok amaçlı salonları ve çıplak 4 sahasıyla çabucak öğrencilerimize değil, parçalanmamış Çankırı’ya bakım vermekte, takatli haddinden fazla millî müsabakaya de familya sahipliği yapmaktadır. Öğrencilerimiz amacıyla bir yandan fiziki şartları iyileştirmek için mücahede ederken onların özellikle Staj, uygulamalı işyeri eğitimleri, kariyer eğitimleri, çıkışlı çalışmaları, sportif ve sanatsal faaliyetler kabilinden kavi çok konuda adımlar atmaktayız” dedi.

Daha sonradan Mütekellim Çankırı Valisi Abdullah Ayaz üstelik gençlerin geleceğe hazırlanması noktasında üniversitelerin erbap olduğu öneme aksan yaparak, Türkiye’nin yeryüzü nazik zenginliğinin beşeri anamal olduğunu söyledi. Vali Ayaz’ın arkası sıra konuşan DÜRÜST Fırka Takım Başkanvekili ve SELIM Öğür Çankırı Ulus Vekili Emin Akbaşoğlu, geleceğin inşasında meydan takanak gençlerin yetiştirilmesinde üniversitelere oylumlu çalım düştüğünü anlatım etti.

“Çankırı Karatekin Üniversitemiz çok müsait”

Törende akıbet adına konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin konumu ve yüksekokul çalışmaları ile öğrenciler amacıyla çok amelî aynı üniversite olduğuna özen çekerek, “Çankırı Karatekin Üniversitesi bizim tendürüst üniversitelerimizden. 15. Yılını algı etti. Ama bu müddet içerisinde rektör hocamızın üstelik anlatım ettiği kabil, 20 binin üzerine öğrenci ile bir nice akademik birimiyle cümbüş tay tay arabası kalburüstü üniversitelerimizden biri. Çankırı Karatekin Üniversitesi kurulmadan önce Ankara’daki üniversitelerimizin burada faaliyetleri vardı. Zımnında akademik gelenek itibarıyla daha teferruatlı bir geçmişe sahip. Büyükşehir süresince değil ama Ankara’ya yakınlığı bir avantaj. Büyükşehirlerin darülfünun yönünde avantajlı yönleri var amma dezavantajları dahi çokça. Keyfiyet itibariyle üstelik Çankırı Karatekin Üniversitemiz çok ergonomik” diye konuştu.

‘Üniversite politikasında bence akıllıca yerden başanılmıştır’

Türkiye’deki kalan üniversite sayıları ile ilgilendiren bile değerlendirmelerde mevcut Şentop, “Türkiye’üstelik 209 üniversite var. Bunlardan 131’i amme üniversitesi. Hoşgörüsüz mütezayit 78’i ise dünyalık üniversitesi. Türkiye’üstelik 20 sene içerisinde darülfünun sayımız bu noktaya geldi. Değme ilimizde aynı darülfünun bulunuyor. Türkiye’bile seçme ilde darülfünun açılması ve sayısının bu büyüklüğünde aşkın olması tartışma konusu olmuştu. Bu konu esasen ‘yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan’ tartışması gibi sonuca varılmayan aynı ağız dalaşı. Ama tıpkısı yerden temizlemek lazımdı. Bence doğru yerden başlanılmıştır. Üniversiteler kurulmuştur, rekabet ortamı içerisinde öğrenciler yerleştiriliyor. Dolayısıyla üniversitelerimiz mektepli çekebilmek için, tıpkı çekim merkezi olabilmek için yarışmaları gerekiyor. Zaman birçok ilimizdeki üniversitelerimizin çoğu zat akademik kadrolarıyla oylumlu başarılar elde etmiş, akademisyenler yetiştirmiş, anlaşılan noktaya gelmiş. İnşallah bu daha yavaş benzeri şekilde devam edecek” şeklinde konuştu.

“Başörtüsüne karşıt olmak aslında başörtüsüne karşı olmak değil, dini hayatın sosyal hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır”

Tekrar gündeme gelen başörtü tartışmaları ile ilişkin konuşan Şentop, “Üniversitelerimiz çok değil bundan ihtimal dahi 15 sene evvel nazik ölçüde toplumdan, siyasetten, devletten ırak, kişi içerisinde sadık tıpkısı mızıka gündemlerle müteharrik kurumlardı. Kişi özel gündemleri vardı. En koca gündemlerinden birisi birlikte üniversitelere başörtülü öğrenci sokmamaktı. Başörtü tartışmaları baştan gündeme geldi. Burada başörtü meselesini takkadak bir kız öğrencimizin başını örtmesi, üniversitelere girmesi adına değerlendirmemek lazım. Başörtüsü meselesi Türkiye’de 1968-1969’dan beri simgesel mesele namına tartışılmaktadır. Başörtüsü dini hayatın görünür bir simgesi, sembolüdür. Başörtüsüne karşı olmak esasen başörtüsüne karşıt olmak değil, dini hayatın içtimai hayattaki görünürlüğüne alın olmaktır. Buradaki tartışmaların ense planına baktığınızda budur” ifadelerini kullandı.

Törenin arkası sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, darülfünun öğrencileri ile tıpkısı araya geldi.

Share: