TBMM Amasra Beyaz Zehir Kazası Araştırma Komisyonu toplandı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Umum Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, Amasra’daki eroin ocağında, sendika seçimlerinden ortalık gâh iyileştirmelerin yapılmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Amasra’bile meydana mevrut maden kazasının yekpare yönleriyle araştırılarak analog kazaların önlenmesine müteveccih tedbirlerin belirlenmesi için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, AK Öğür Kayseri Milletvekili Taner Talih başkanlığında toplandı.

Şans, 21 komite üyesinden 19’unun katılımıyla 3-4 Ocak’ta Bartın ve Zonguldak’ta vadi incelemelerinde bulunduklarını anımsattı. Taner Baht, kazanın meydana geldiği TTK Amasra Müessesesi’nde yangının sürmesi ve barajların merbut olması zımnında ocağa inemediklerini fakat vadi üzerinde, kuyu ihraç sisteminde, şiddetli ambarında, tahlisiye istasyonunda ve faaliyet atölyelerinde incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Komisyon üyelerinden oluşan 6 ayrı heyetle beyaz zehir şehitlerinin ailelerini, taburcu olan yaralıları ve hastanede tedavileri süren madencilerin ailelerini görüşme ettiklerini aktaran Kader, “Ziyaretlerde ailelerin yaşanan dokunaklı kaymakamlık ve madendeki iş düzeniyle ait değerlendirmeleri ve komisyonumuza aktarma etmek istedikleri değişik müstakil mesail, heyetlere eşlik eden uzmanlarımız aracılığıyla üstelik aşama edildi. bahis konusu hususların komisyonumuzun çalışmalarına ışık tutacağı kanaatindeyiz. Diğer özgür sorunlarla ilgili bile yarkurul başkanlığımızca lüzumlu girişimlerde bulunulmaktadır.” diyerek konuştu.

Talih, elan bilahare düz incelemesini değerlendirmeleri üzere milletvekillerine kortej verdi.

CHP İzmir Saylav Kani Beko, Amasra’daki kazada hayatını kaybeden madencilerin aileleriyle yaptıkları görüşmeleri anlatarak, “Bazı iştirakçi kardeşlerimizin, epey sanki yaşanacak olan bazı cinayetleri hissediyormuş kabil ifadeleri beni aşağılık üzdü.” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Antalya Milletvekili Kültürlü Özer, madenlerdeki bu zümre kazaların önüne geçilmesi üzere seçimden geçmiş acil olarak yeni ayrımsız maden yasası çıkarılması gerektiğini savundu.

CHP Zonguldak Mebus Deniz Yavuzyılmaz, komisyonun bir maaş seçenek alması gerektiğini belirterek, “Amasra’daki kazanın yaşandığı beyaz zehir ocağına de inmemiz gerektiğini düşünüyorum. Oraya de inerek tez, karşı sav, sentez üretmeliyiz. Tezler amacıyla antitez üretmezsek sorunlar bitmeme mesabe. Antrparantez TTK’dan bibi karşılık alamadığımız konular var. Eksikliklerin giderilmesi gerekiyor.” diyerek konuştu.

“Hız önünde hesabını verecekler”

MHP İstanbul Mebus Cemal Ağırbaşlı, cuşuhuruş bittikten sonra madene inince kazanın töz nedenini öğrenebileceklerine ve daha açık sonuçlar elde edeceklerine inandığını söyledi. Alçak, sendikanın seçimleri nedeniyle eroin ocağında yapılacak bazen yenileme ve iyileştirmelerin ertelendiği yönündeki iddiaların doğruluğunun araştırılması gerektiğini belirtti.

Komisyon Başkanvekili ve DÜRÜST Öğür Trabzon Mebus Muhammet Balta, çıktı eş acıların yaşanmamasını istediklerini kaydederek, “Orada vebal özne, ihmali olanları arıyoruz. Onlar hâkimiyet önünde hesabını verecekler, cezalarını çekecekler. Bizler bile ulus namına bunun takipçisi olacağız.” dedi.

“Ilçe olmasaydı, o haftaların içerisinde montajı yapılacaktı”

Milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından TTK Umum Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz soruları yanıtladı.

Beyaz Zehir ocaklarında çalışanlar arasındaki telsiz görüşmelerinin üstelik bundan sonra anahtar altına alınacağını bildiren Kiraz, “Sadece telefon görüşmeleri araç altına alınıyordu, telsizler alınmıyordu. Bunu eksiklik namına görüp, şipşak mevcut telsizlerin bile taşıt alacak şekilde düzenlemesini yaptık. Bir Nice yerde şu an telsiz görüşmelerini araç altına algı şekilde düzenledik.” ifadelerini kullandı.

Kiraz, Amasra’daki beyaz zehir ocağında, sendikanın seçimlerinden periferi bazen iyileştirmelerin yapılmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Kâin emmeç mevzuatı karşılamadığı için havayı terse döndürecek şekilde alınan kullanılmamış emmeç kurulduktan ahir süreçte çalışanlar izine çıkarılacaktı. Firma, kazadan esbak hafta pazartesi haset, malzemenin hazır olduğunu bize bildirdi. Heyetimiz, hafta sonunda gitti ve aspiratörün durumunda tespitini yaptı, şartları sağladığını gördü. Haddizatında, kaza olmasaydı, o haftaların içerisinde montajı yapılacaktı. Kurulacak yıpranmamış parçalar, hazırdı ve adına konulmasını bekliyordu. Sendika seçimleriyle ilgili tıpkı süreç değil.”

Madendeki yangının hangi ahit söneceğiyle ait de bilgi veren Kiraz, “En Üst yaptığımız ölçümlerde değerler, az daha istenen seviyeye geldi. Takiplerimiz devam ediyor.” dedi.

TTK Amasra Maden Müessesesi yöneticilerinden Rıdvan Kapuağası dahi yangınla ilgilendiren, “Karbonmonoksit ve oksijen seviyesinde düşüş sağladık. Bunları tamamen sıfırladıktan bilahare o kısmı 4 hafta soğutma sürecine ayrılma edeceğiz.” bilgisini verdi.

Share: