Taneyle satılan tescilli Çağlayancerit cevizinde bu yıl rekolte artışı bekleniyor

Kahramanmaraş’ta yetiştirilen ve taneyle satılan tescilli “Çağlayancerit cevizi”nde hasat başladı.

Çağlayancerit ilçesinin eke dirimsel kaynakları arasında vadi alan cevizde bu sene 10 bin titrem yapıt elde edilmesi hedefleniyor.

İlçede 30 bin dekar arazide üretilen ve herhangi bir güzeşte dönem istihsal alanı kalan cevizde geçen yıla bakarak tahminî yüzdelik 35’lik rekolte artışı bekleniyor.

Geleneksel yöntemlerle toplanan cevizler, hasat döneminin ardından kabuklarından ayrıştırılarak kurumaya bırakılıyor.

İlçe ekonomisine okkalı katkı sunan cevizler, kurutma işlemlerinin tamamlanmasıyla alıcısıyla buluşacak.

İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü İbrahim Barak, AA muhabirine, taneyle satılan Çağlayancerit cevizine gösterilen ilginin muştulu olduğunu söyledi.

Geçen sene kestirmece 7 bin 500 titrem yayın aldıklarını tamlayan Barak, 2022 yılı için kestirmece 10 bin ton rekolte beklediklerini tabir ederek, rastgele geçen sene koz bahçelerinin arttığını belirtti.

Barak, Çağlayancerit cevizinin, tadı, aroması ve yağ itibarıyla farklı cevizlerden değişik olduğunu tabir ederek, “Pastalık, böreklik değil dahi sofralık yerine tüketilir. Kilo hesabı değil üstelik nüsha namına satılır.” dedi.

5 yalınlık otellerin tercihi

Çağlayancerit Ekincilik Odası Başkanı Ömer Çedene da Çağlayancerit cevizinin çok kızıl olduğunu belirtti.

Ürünün özge türlerinden çok farklı olduğunu ve genellikle 5 kategorik oteller yoluyla tercih edildiğini anlatan Çedene, şunları kaydetti:

“Doymuş yağ oranı ve doymamış yağ oranları itibarıyla özge cevizlerden haddinden fazla değişik. Sofralık tıpkısı cevizdir. Avrupa ülkelerine de dış satım yapıyoruz. Tedarikçi firmalar marifetiyle BENDE, İngiltere, Almanya, Romanya, KKTC ve Fransa’ya ihracat yapıyoruz. Avrupa ülkelerine im ihracatı yapıyoruz. Kaliteli olmasının sunma kebir sebeplerinden birisi abuhava.”

“İlçenin arz balaban uyuşma kaynağı”

Yetiştirici Salman Balıketi de ilçenin sunma mefret dirimsel kaynağının ceviz olduğunu rapor ederek, “Burada vatandaşlarımızın yüzde 90’ının ceviz işiyle uğraştığını söyleyebiliriz. Zira ilçenin geliri ceviz üstüne. Bundan kıran vatandaşlarımız, cevize temas sabık ahit elan aşkın yöneliyor.” dedi.

Ömer Çetinkaya ise kestirmece 20 yıldır ceviz üreticiliği yaptığını tabir ederek, bu yıl ekstrem hamam geçtiğini, buna rağmen cevizlerin değme zamanki kabil kaliteli olduğunu dile getirdi.

Ceviz bahçelerinde günlük 20-25 yevmiyecinin cem işlemi yaptığını anlatan Çetinkaya, şöyle devam etti:

“Verimler ongun, fiyattan de memnunuz. Çağlayancerit cevizi birinci sınıf olduğu için sürekli istek bile görüyor. Elan şu anda meydan açılmadı amma inşallah iyi olacağını düşünüyoruz. Kuruduktan sonra satacağız. Rica çok.”



Share: