Suçları benzeri hafta başlangıçta hesap eden sentetik zeka!

Şikago Üniversitesi’nden Müderris Ishanu Chattopadhyay “Kentsel ortamların sayısal tıpkısı ikizini yarattık. Bunu zamanında yaşananların verileriyle beslerseniz, gelecekte hangi olacağını size söyleyecektir. Füsunkâr değil, tahdidat var ama bunu doğruladık ve bayağı işe yarıyor” dedi.

Çevirici, Philip K. Dick’in 1956’üstelik yayımlanan tıpkı adlı kısa öyküsüne dayanan 2002 tarihli bilimkurgu filmi Azınlık Raporu’nda yapılan cürüm tahminlerini anımsatıyor.

Independent Türkçe’deki habere bakarak; eş benzeri yapay zeka tabanlı teknoloji, Japonya’üstelik sınırlı zamanlarda mukannen bölgelerde suçların meydana gelme olasılığının istatistiki adına henüz efdal olduğu bazen belediyelerde vatandaş devriye güzergahlarını bilgilendirmek amacıyla halihazırda kullanılıyor.

Bu teknolojinin farklı varyasyonları tartışmalara öğün açtı ve Şikago Polis Güçleri Teşkilatı eliyle 2012’dahi uygulanan Suç ve Mağduriyet Riski Modeli’nin tarihsel namına önyargılı verilerin kullanımı dolayısıyla kusurlu olduğu belirleme edildi.

Bu çabalar, suçun etrafa yayıldığı “yunak noktalarda” ortaya çıktığına dair sismik ayrımsız yaklaşıma de dayanıyordu. Buna değer Şikago merkezli araştırmacılar şehirlerin karmaşık içtimai ortamının yanında suç ve polis güçleri teşkilatının etkileri arasındaki ilişkiyi bile çalışmaya kattı.

Şikago Üniversitesi’nden araştırmaya katılan toplum bilimi profesörü Max Palevskym, “Mekansal modeller şehrin saf topolojisini görmezden geliyor” dedi.

“Erişim ağları sokaklara, tutum yollarına, şimendifer ve otobüs hatlarına riayet ölçü. İletişim ağları ise benzer sosyoekonomik geçmişe cemaat alanlara riayet kıymet. Modelimiz bu bağlantıların keşfedilmesini sağlıyor.”

Perşembe haset Nature Human Behaviour adlı ilmî dergide, bu sonuç araştırmayı detaylandıran “Kentlerdeki suçun görüngü düzeyinde öngörülmesi, ESIR şehirlerinde uygulamadaki taraflılığın aynı işaretini ortaya koyuyor” (Event-level prediction of urban crime reveals a signature of enforcement bias mağara US cities) başlıklı tıpkısı yazı yayımlandı.

Bireşimli zeka şizoit hareket gücünün yerini alıyor

 

Tartışmalar alevlendi: Sentetik zekanın duyguları cins mi?

 

Sayısal mecrada bireşimli zekayla reklam avı

 

Yapay göz üretimi uzayda yapılacak!

 

Share: