Sivas haberleri: CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Sivas’ta “Uray Başkanları Çalıştayı”nda konuştu: (2)

CHP Umumi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Takanak alan egemenlik alır, deminden açık oturum iktidar ferman alan konuma gelmiştir. Türkiye amacıyla sunu şişman nâr budur. Bakın bütçelerimizi iktidar önerir, harcamaları eğlemek amacıyla o birlikte takanak alıyor.” dedi.

Kılıçdaroğlu, Sivas’ta bir dernek salonunda düzenlenen “Uray Başkanları Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, 11’i büyükşehir oluşmak için 248 CHP’li şehremaneti başkanıyla Türkiye nüfusunun yüzde 51,7’sine hizmet etiklerini belirtti.

CHP’li belediyelerin yaptığı toplumsal hizmetler karşı bilgi veren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Belediyelerimiz 3 yıl 7 maaş müddet içerisinde 4 milyon 800 bin haneye sosyal arkalama götürdü. Götürdükleri sosyal yardım miktarı 25 bilyon 700 milyon lira. Ne demektir bu, biliyor musunuz, Türkiye’yi bir felaketten, açlıktan, kırımdan çıkartmak demektir. Ekmeği olmayana savmak, sütü olmayana süt, parası olmayana mülk, kirasını ödeyemeyene kira, temas türlü yardım yapıldı. Esasen iktidarın oturup CHP’li belediyelere teşekkürname etmesi lazım. ‘Sizin sayenizde bu ülkede derin bire bir fakirlik haddinden fazla fazla hissedilmiyor’ demesi lazım. ‘Büyük fedakarlıklarla fariza yapıyorsunuz’ demesi lazım amma engelliyorlar. İstedikleri kadar engellesinler, her engeli, gelişigüzel CHP’li şehremini aşacaktır ve halkına hizmet edecektir, bundan kesinlikle eminim. 840 bin haneye istinas yardımı, 3 milyon 100 bin haneye besin yardımı, 745 bin haneye nakdi yardım, 3 milyon 200 bin kişiye 492 milyon liralık tutarında erişim yardımı yapıldı. Sosyal yardımların özü, sınıfladığımız ant bu. Ayrıca maske, dezenfektan, bunları saymıyorum, bunlar dahi antrparantez çokça sayıda yapıldı.”

Ülkede 20 yıldır ancak sorununun çözülemediğini öne süren Kılıçdaroğlu, CHP’li şehremaneti başkanlarının bu konuya da el attığını anlatım etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li belediye başkanlarının göreve geldiğinde 22 mektepli yurdu bulunduğunu aktararak, bu sayıyı 83’e yükselttiklerini söyledi.

Yurt kapasitesinin bile öğrenci sayısı namına yüzde 392 arttığını sözlerine ekleyen Kılıçdaroğlu, bunun devam edeceğini vurguladı.

“Şehremaneti başkanlarımız 162 olan kreş sayısını 380’e çıkarttı”

CHP’li şehremaneti başkanlarına çorak mahallelerden başlayarak çocuk yuvası açmaları talimatı verdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle bitmeme etti:

“O çorak kadın, evlatlarını getirip atılganlık içerisinde sizin kreşlerinize bıraksın, yavru orada sosyalleşsin, arkadaşları olsun, uyusun, beslensin. Temel cüret içerisinde akşam çocuğunu alıp evine götürsün. Bu ayrımsız zamanda kadının çocuğunu bıraktığı amacıyla pazara gitmesi, alışverişe, komşuya, taziyeye, düğüne gitmesi amacıyla da muhteşem bir okazyon. Ana da böylecene henüz şen bir ortamda ve atılganlık içerisinde ayrıksı işlerini ve ziyaretlerini yapabiliyor. Belediye başkanlarımız 162 olan kreş sayısını 380’e çıkarttı. Mektepli yavru sayısı dahi 12 binden 32 bine çıktı, bu de kafa namına bizim açımızdan haddinden fazla koca. Eğitim destekleri var, 575 bin ihtiyaç sahibi öğrenciye kırtasiye yardımı yapıldı, 65 bin öğrenciye faça yardımı yapıldı. 1 milyon 284 bin öğrenciye beslenme yardımı, 115 bin öğrenciye sınavlara hazırlık kursu ve okula yardım yetişek programları, bütün bunların tamamı yapıldı. Ayrıca kentlerde yaşamanın tıpkı ayrıksı kocaman noktası kentte yaşayanlar otopark görmek isterler, ağaç dercetmek, yeşil kayran eksiltmek isterler, o yeşil alanlarda oturup hoşbeş etmek isterler. Çocuklarının, torunlarının oynamasını isterler. Nedeniyle kenti doğadan ayıran değil, doğayla kentin iç içe olmasını isterler. Yeşil alan hizmetleri üzerine de belediye başkanlarımız aşağı haddinden fazla önemli adımlar attı. 2019’dan sonraları 3 bin 478 parkı hizmete açtılar, 22 milyon 820 metrekare bu, yani 3 bin 196 futbol sahası büyüklüğünde, bulundukları kentlere yeşil alan kazandırdılar.”

Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin yenilenebilir enerji konusunda birlikte yaptığı çalışmaları anlatarak, 57 belediyenin bu projeyi hayata geçirdiğini ve erke elde ettiğini, 19 belediyenin birlikte atıklardan enerji ürettiğini aktardı.

CHP’li belediyelerde karı tutumlu sayısının 1317’den 2010’a yükseldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, eş tutumlu sayısında yüzde 52 artma olduğunu dile getirdi.

“211 kilometrelik raylı herkes hayata geçirilecek”

Eksiksizlik Kılıçdaroğlu, raylı sistemler konusunda de bütün engellemelere rağmen 11 raylı sistemin hayata geçtiğini aktararak, “Toplanmış uzunluğu 80 kilometre. İnşaatı bitmeme eden 23 hat var, antrparantez bunlar birlikte bittiği devir 211 kilometrelik aynı raylı cümle hayata geçirilecek.” ifadesini kullandı.

Kentten kırsala soy aktarılarak kırsalda ruhlu insanların mutlu olması gerektiğini tamlayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediyelerimiz yoluyla 39 bin 572 üreticiye 4 bin 100 titrem dinsiz, nakit basılmış desteğinde bulunuldu. İktidarın yapamadığını yapıyoruz, iktidarın beceremediğini beceriyoruz. Çiftçiyi perişan ettiler, çiftçiyi darmadağın etmekten kurtarıyoruz. Bizim belediyelerimizin olduğu yerlerde 21 bin 130 üreticiye 30 bin titrem hayvan yemi verildi. Bizim belediyelerimizin olmadığı yerlerde insanlar berbat, hayvanlarını kesime gönderdiler. Kooperatiflerle da iş birliği yapılıyor, kooperatiflere 2 bin 200 ekincilik aracı mevhibe edildi. Traktör, pulluk, benzen tankı, budama makinesi kabilinden. 97 milyon fidan, ürün, göveri fidesi ücretsiz dağıtıldı. 93 bin 800 çiftçiye basma desteği verildi, iktidarın yapamadıklarını yapıyoruz. O nedenle bizim belediyelerimizin olduğu yerlerde insanlar haddinden fazla talihsiz değiller. Sunma azından benzeri şeylerin yapıldığını görüyorlar. Esnafı, çiftçisi, üreticisi birlikte mutlu. 17 bin 700 üreticiye 2 bin 450 küçükbaş ve büyükbaş efsanevi mevhibe edildi. 101 bin kümes hayvanı, 410 saf kovanı gene ücretsiz dağıtıldı. Şehremaneti başkanlarımız çalışıyor, nazik başarılara imza atıyor, baştan bire bir tarih yazıyorlar.”

“Bire Bir ihmaller zinciri var”

Bartın’de yaşanan eroin kazasında 41 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Aynı ihmaller zinciri var, öyle gözüküyor. Tek kimse görevden alınmadı, olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını biliyoruz. Herhangi Bir ne kadar açıklama yapıyorlarsa dahi bütün ihmalleri araştırın diyorlarsa de zaman amacıyla bunu söylüyorlar ama yarın bunun üstünün kapatılacağını biliyoruz.” görüşünü paylaştı.

Kılıçdaroğlu, Soma’birlikte yaşanan beyaz zehir kazasında da 301 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“Uluslararası Himmet Örgütü’nün üyesiyiz, örgütün Ankara’dahi tıpkı temsilciliği var, uzmanlar komitesi var. Madenlerle ilgilendiren bir tabir yayımladılar. Arsıulusal Çalışma Örgütü Türkiye Ofisi’nin yayımladığı raporda, iş güvenliği ve sağlığı konusunda tehlikeli sorunlara değiniyorlar. ‘Türkiye’birlikte hareket sağlığı ve güvenliği üstüne yoğun sorunlar var’ diyor. Biz 2015 yılında 176 Sayılı madenlerde düzenlilik ve sağlık mevzulu kesim sözleşmesini imzalamışız ama bu sözleşmenin gerektirdiği tek şeyi yapmamışız. Şimdi arsıulusal yarkurul, ‘Bana hangi üzere hikmet vermiyorsun’ diyor. Bilgelik verilmemiş, ‘Altına imza attın, bunun gereğini illet namına getirmiyorsun’ diyor. ‘Ölümcül kazalar dışında avarız olunca bana bilgi vereceksin’ diyor. ‘Neden bugüne büyüklüğünde bana bilgelik vermedin’ diyor. ‘Bana vukuf vermeyi tekrar sana hatırlatıyorum’ diyor. Rapor yazıyor, bunlar anlatım yazmasalar biz de bilmeyeceğiz. Biz da sanacağız kim Uluslararası Çalışma Örgütünün öngördüğü, bizim bile imzaladığımız sözleşmelere uygun yerine değme çeşit bilgiyi veriyor. Haydi bize verilmesin, keşki bizi dışarıya cebin ayıp duruma düşürmeyin. İşçi ve çalıştıran örgütleriyle sonsuz toplantılar yapın ve bu toplantılarda ortaya çıkan verileri bize bildirin. Bugüne büyüklüğünde hiç verilmedi diyor. Henüz buna benzer tıpkısı sürü molekül var.”

“Türkiye, Cumhuriyet tarihinde bu kadar bati aynı namus borcu yükü altına sokulmamıştı”

Türkiye’nin içeride ve dışarda bati sorunlarla yüz yüze olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, Anadolu’yu gezdiğini ve nereye dokunsa elem hissedildiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, insanların “açız, ürettik, karşılığını alamıyoruz” dediğini ne sürerek, “Mazi Tokat’ta söyledim, bugün bile Sivas’ta söyleyeyim, 85 milyon yurttaşımız var, 85 milyona sesleniyorum, Tanrı aşkına son 20 yılda DÜRÜST Tümen hükümetinin yaptığı aynı tek üretimlik söylesinler. İster şeker hastalığı fabrikası, lüzum çimento fabrikası, icap korse, lüzumlu su fabrikası, hangi istiyorlarsa. DÜRÜST Fırka iktidarının yani azamet aracılığıyla mamul ayrımsız bir tane üretimevi göstersinler, ayrımsız üretimevi üstelik namevcut.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin büyümediğini tamlayan Kılıçdaroğlu, şu görüşleri paylaştı:

“Türkiye’yi şüphesiz büyüteceksin? Yapamıyorlar, beceremiyorlar. Türkiye’yi yekpare tıpkısı çıkmaza ve tam aynı borç batağına soktular. Türkiye, Cumhuriyet tarihinde bu büyüklüğünde kırıcı bir borç yükü altına sokulmamıştı. Bu büyüklüğünde aheste namus borcu yükünün getirdiği sorun nedir? Panel iradenin giderek dışarıya ipotek edilebilir konuma gelmiş olmasıdır. Hükümran güçlerin talimatını koşulsuz hesabına getiren ayrımsız politik iradenin ortaya çıkması demektir. Bunu özellikle Sivas’ta söylüyorum, Milli Kurtuluş hareketinin olduğu, kararların alındığı yerde söylüyorum. Namus Borcu düzlük buyruk alır, demin açık oturum iktidar emir düz konuma gelmiştir. Türkiye üzere sunma şişman od budur. Bakın bütçelerimizi iktidar önerir, harcamaları eğlemek için o de vecibe alıyor. 2017’den 2023’e büyüklüğünde düyun ne kadar arttı, bütçenin yüzdelik 100, yüzdelik 300, yüzdelik 500, yüzde 1000. Müfit efendim, tamı tamamına yüzde 1292 kat arttı. Bu vecibe yükünü bu budun ne kadar çekecek? ‘Açım’ diyor avrat, illet açılış diyor? Maraba ‘hayvanımı besleyemiyorum’ diyor, münasebet besleyemiyor? 85 milyon vergi veriyor, nereye gitti bu vergiler? Nereye harcadınız bu vergileri? İnsanlar siftinlik vaziyette. Kemiksiz ve kemiksiz söylüyorum, Sivaslı kardeşlerim üstelik duysun, senin ödediğin vergilerin şişman bire bir kısmı içerideki ve dışarıdaki tefecilere gidiyor. Bakmayın anca ‘faize karşıyız’ demelerine. Bunlar faizi yiyenin ağababası, faizcilere çalışıyor. Bu kadar borcun karşılığı hangi olacak? Ürem ödeyeceksiniz, yüzde 1200’leri aşan vecibe. Bakın her ay bütçeden 2 bilyon 222 milyon 873 bin dolar repo ödüyoruz. Saate bölersek saat başına ödediğimiz repo 3 milyon 45 bin 348 dolar. Cenabıhak aşkına bu dara çekilir mi? Türkiye’yi bu batağa ki soktu? Utanmasalar ‘Bay Eksiksizlik yaptı’ diyecekler, iftira atacaklar. Beyin algı husus değil.”

“Bir apaz insana 85 milyar lira getiri ödediler”

Türkiye’nin, Cumhuriyet Altını tarihi boyunca bu kadar yoğun bire bir namus borcu yükünün altına girmediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bunlar yetmedi, aşmak üzere demincek düzey korumalı tevdiat getirdiler. Mart ayından ilkgüz ayına kadar tıpkı apaz insana 85 bilyon liralık nema ödediler. Bunların döviz garantisi, faiz garantisi, kazanç ödememe garantisi var.” dedi.

Kılıçdaroğlu, vatandaşın atlatmak alırken algı ödeyeceğini, kur korumalı tevdiat sahibinin milyarlar yatırarak dirimsel elde edeceğini ve 5 kuruş alacak ödemeyeceğini anlatarak, şu düşünceleri dile getirdi:

“Benim da demincek Sivaslı kardeşime, esnafına, çiftçisine, üreticisine istifsar hakkım var. Sen idrak ödüyorsun, ödemediğin ahit ceza, ürem geliyor. Dükkanı kapat, aldığın çekicilik parasını götür, düzem korumaları tevdiat namına evliya, hem dirimlik elde ediyorsun, hem döviz garantin var, hem alacak vermiyorsun, üretmiyorsun, hem karşı teri dökmüyorsun. Haram değil mi bu? Haramzadelerin iktidarı dediğim zaman kızıyorlar. Onların iktidarı onlara bakım ediyor. Bankaların aile, geçmiş 8 ayda yüzde 420 artıyor. Bana sorsunlar ya da ben sorayım Sivaslı kardeşlerime, esnafın, emeklinin, işçinin arttı mı? İşçinin, sanayicinin sülale 8 ayda yüzdelik 420 arttı mı? Kimin arttı, bankaların arttı. Bankalar hangi yapar? Parayı faizle verir. Bitti, o büyüklüğünde. Demincek diyorlar kim dijital altyapımız elverişsiz, fiber optikçi kablolar yetersiz. Bu Türk Telekom’u ki peşkeş çekti? Sivaslı kardeşlerime söyleyin, köylerde genel ağ bulunmayan. Bu kollar ne olacak? Pekâlâ yetişecek bu füru? Elan buna analog çok sorunlarımız var.”

“6 reis bile Türkiye’nin gerçeklerini biliyor”

Hep bunlara rağmen umutsuzluğa düşülmemesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Ayrımsız iktidarın kâbus gibi çöktüğünü birlikte biliyorum, vatandaşın nazik ölçüde daraldığını üstelik biliyorum amma tığ bunları aşacağız, Budun İttifakı yerine tığ adayız, 6 şef kendisine bire bir aradayız. 6 önder de Türkiye’nin gerçeklerini biliyor, 6 şef da iş birliği yaparak Türkiye’yi bu karabasandan çıkaracağız.” diyerek konuştu.

Halka hizmet etmenin Hakk’a işlemek kadar bol benzeri olay olduğunu bildiklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Nedeniyle bizlerin bölüt rüya vermesi gerekiyor. Sizler yaptığınız hizmetlerle bu umudu büyütüyorsunuz. Açgözlü insanı doyuruyor, çantası, kalemi, defteri sıfır çocuklara bunları alıyorsunuz. Torunuyla parka geçmek isteyen dedeye, nineye otopark yapıyorsunuz. Evladı ferah yetişsin diye çocuğunu kreşe alışmak isteyen ama imkansızlıklar dolayısıyla gönderemeyen aileye yetiştirme yurdu yapıyorsunuz, çocuğunu oraya gönderiyor. Çiftçiye fidesinden gübresine büyüklüğünde yardım yapıyorsunuz, seçkin makule ihtiyacını karşılıyorsunuz. Zımnında sizin yaptıklarınız, Türkiye genelinde bizim yapacaklarımızı gösteriyor. O nedenle biz, Türkiye’nin yönetimine talibiz, o nedenle Türkiye’yi bu bataktan fehmetmek istiyoruz. O nedenle Türkiye’ye barışı, bolluğu, bereketi beyan etmek istiyoruz. O nedenle Türkiye’yi, şayet teknolojiyi büyütemezseniz, üniversiteler üretmezse 21. yüzyılın yıldızı haline getiremezsiniz. Hedef Türkiye’yi bölgesinde bile dünyada dahi dünyanın yıldızı haline getirmektir. Bu amacı gerçekleştirdiğimiz devir mütehammil çok şeyi nail olacağız.”

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının peşi sıra çalıştay, basına vabeste bitmeme etti.

(Bitti)

Share: