Reisicumhur Erdoğan, Nazik İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Hamle Doğrulama Töreni’nde konuştu: (3)

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki ayın ortasına akıllıca hem ev ve kira fiyatlarındaki kontak yükselişin önüne geçecek hem depreme tedarik çalışmalarına yardım sağlayacak bakir bir hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz güne bırakıyorum.” dedi.

Erdoğan, Esenler Dörtyol Meydanı’ndaki 60 Bin Konutluk Iri İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Hamle Konfirmasyon Töreni’nde yaptığı konuşmada, projede toplamda 35 bin topluluk kapasiteli 22 cami, akak kapasitesi 500’ü bulan keyif tesisleri, 166 bin metrekarelik içtimai ve kültürel tesisler ile kayırıcı merkezli ayrımsız anlayışın ürünü olan 40 kilometre uzunluğundaki bisiklet ve palyatif yolları olduğunu aktardı.

Projede fikirli şehir altyapısı sayesinde insanlara abra getiren değil abra alan, 400 metrelik bir mesafede içtimai ihtiyaçlara ulaşım sağlayan rahat ve emin site özelliklerinin bulunduğunu anlatan Erdoğan, 35 bin kişinin istihdam edileceği 128 bin metrekareyi fazla büyüklükte teknoloji geliştirme bölgesinin üstelik projede düz aldığını kaydetti.

Erdoğan, ikinci etabı tamamlandığında projede 2,5 milyon metrekareyi bulacak İstanbul’un yeryüzü iri ulus bahçelerinden birinin dahi olacağını belirterek, “Görüldüğü kabil Esenler kentsel dönüşüm projesi gerçekten İstanbul’a ve sizlere yakışır benzeri eserdir.” dedi.

Esenler’deki 60 bin konutluk bu projeyle mensur edilecek yerleşimin, Türkiye’nin güçlü çok ilinin merkezinden çok daha nazik bire bir kentçilik atılımı olduğunu dile getiren Erdoğan, ağız ağıza asetat benzeri süreçle gönüllülük esasına bakarak başlatılan çalışmaların yüzde 99 uzlaşmayla sonuçlanarak yürümesinden duyduğu memnuniyeti anlatım etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada mensur edilecek konutların kestirmece yarısının Esenler’deki riskli yapıların dönüşümünde, özge yarısının da çevre ilçelerdeki inkılap projelerinde kullanılacağını bildirerek, ” Riskli kendisine belirlenip boşaltılan yerlerdeki toplumsal altyapıyı koruyarak mütezayit kısımları şehre koku aldıracak alanlar haline getireceğiz. Bugün projenin önceki etabını oluşturan kısaca 2 bin 100 konutumuzun anahtarlarını doğruluk sahiplerine veriyoruz. Sene sonuna kadar bu sayıyı inşallah 4 bin 941’e çıkarıyoruz. Anahtarlarını konfirmasyon alacak vatandaşlarımıza evlerinin kırnak olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“CHP görevi alalı 3 yıl oldu, depreme müteveccih herhangi bir madde gördünüz mü?”

Ati sene tıpkısı asrı devirecek Cumhuriyet tarihine budun için çalışanlar ile milleti vıcık vıcık görenler arasındaki farkın yeryüzü gür mukayese edilebileceği hususlardan birinin de depreme hazırlık çalışmaları olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemiz doğusundan batısına sarsıntı kuşağında kayran düz yerleşim yerleriyle bezeli olduğu halde uzunca bir süre bu gerçeğe şube dönülmüş, kayda değer tek etap atılmamıştır.” dedi.

Cumhur Reisi Erdoğan, alandaki vatandaşlara yönelttiği “Şu İstanbul’bile, Büyükşehir Belediyesi kimde?” sorusuna, “CHP’birlikte.” yanıtının verilmesi üstüne şunları söyledi:

“Anca mi? Evet CHP, şu görevi aldı alalı az daha 3 yıl oldu, acep depreme yönelik göz inşasına müteveccih her molekül gördünüz mü, duydunuz mu? Bu İstanbul’dahi ben birlikte Büyükşehir Şehremaneti Başkanlığı yaptım. ve şu KİPTAŞ konutlarını yapan bu kardeşiniz oldu. Aşkınan koşan yorulmaz. Bu hisse senedi aşk işi amor. Hastalıklı olacaksın dertli. Böyle bulunmayan Bodrum’muş, yok bilmem şurasıymış, burasıymış. Sel afeti oluyor, nerede beyefendi? Cuşiş var nerede? Tekrar tıpkı yerde, mütebeddil tıpkısı öz bulunmayan. O Hâlde şimdi ben diyorum ki İstanbullu gereken dersi Allah’ın izniyle 2023 Haziran’birlikte verecek mi? Vermeye amade mıyız? Ben size inanıyorum. Size güveniyorum. Aşkla yürüyeceğiz, gereğini yapacağız. Amma ara vermek bulunmayan, o büyüklüğünde.”

Marmara Depremi’ne bel fail Erdoğan, “Yer Sarsıntısı öncesi vatandaşın canı, malı hiçe sayıldığı kabil depremin ardından yürütülen istirdat ve kriz kaldırma çalışmaları üstelik müstelzim cevvaliyet ve etkinlikte gerçekleştirilmemiştir. Marmara Depremi’nin peşi sıra yaşananlar hala tekmil çıplaklığıyla gözlerimizin önündedir. Olur ferdî adına dizge mücahede göstermiştir amma bu özden çabayı destekleyecek benzeri tümce ve sistem maatteessüf yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhur Reisi Erdoğan, farklı alanlarda bittabi ülkeye 20 yılda asırlık ürün ve hizmetler kazandırdılarsa depreme tedbir hususunda bile analog ayrımsız hesap ve uygulama değişikliğini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bakanlıklarımızı ve kurumlarımızı bu doğrultuda yapılandırdık. Projeden malzeme kalitesine, altyapıdan ivedili boyut engelleme planlarına kadar seçkin şeyi yeniden kurduk. Imtihan ettik, amal kuzuluk getirdik. Van’dan İzmir’e büyüklüğünde… Akıbet dönemde yaşanan depremlerde hâkim baskınlarında, yangınlarda ve afetlerde bu kurumsal kapasiteyi kullanarak bodur sürede istediğimiz neticelere ulaştık.” diye konuştu.

Eğitim ve afiyet yatırımları ile projeler

Eğitimde yapılanların arasında olduğunu, 76 olan üniversite sayısını 208’e çıkardıklarını ve üniversitesi olmayan ilin kalmadığını kaydeden Erdoğan, “Hatırlayın, biz ilkokula gittiğimizde bizim sınıflarımız 75-100 kişilikti amma şimdi 36. Hakeza ilkokullarımız var, bu arkaç geldik. 81 vilayetimizin tamamında bu üniversiteler ve demincek profesörler, doçentler nereye gidiyor? Öğrencilerimizin olduğu yere gidiyor. Ulan Erkek Kemal, bunlar öyle lafla, boş lafla olmuyor.” ifadelerini kullandı.

Sağlık alanında site hastanelerini kurduklarını dile getiren Erdoğan, İstanbul’da Başakşehir Çam ve Sakura Site Hastanesi ile Atatürk Havalimanında Prof. Dr. Misyon Dilmener Evgin Genişlik Hastanesini ve Rum Yakası’nda aynı hastaneyi açtıklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’üstelik birlikte şehir hastaneleri mensur ettiklerini, eğitimdeki duruşlarının dahi kararlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulaşımda, geldiğimizde 6 bin 100 kilometreydi. Deminden 28 bin kilometreyi aşkın yollarımız var. Bütün bunlarla bu arada tabii ki otobanlar, otoyollar, tüneller ve bütün bunların birlikte Yavuz Padişah Tamam Köprüsü’nü düşünün. Osmangazi Köprüsü’nü düşünün. Gine Boğaz’ın altından Marmaray’ımızı biliyorsunuz. Anca mi? Avrasya Tüneli’ni biliyorsun. Lacerem kıvançlı musunuz? Acep Bay Kemal oralardan geçti mi? Geçemez değil mi? ya ben istiyorum ki o dahi geçsin ya, o dahi nasiplensin, kâh şeyleri birlikte öğrensin. bu haysiyetle balaban. ve ancak olur kim oraları da bozma kararı da alabilirler. Zira onlar yapmaya değil, yıkmaya geleceklerini söylüyorlar. Osmangazi Köprüsü ayrımsız şekilde. Nissibi Köprüsü, Şanlıurfa- Adıyaman beyninde. Bunları yaptık ve bilcümle bunlarla beraber durmadık, bitmeme ediyoruz, elan devam edeceğiz. Bu ülkeye yapacak haddinden fazla şeyimiz var. Alelhusus özellikle Çanakkale Boğazı’nın üzerinde kestirmece 2,5 bilyon avroya para olmuş 18 Mart Çanakkale Köprüsü, o tıpkı apayrı abide, ayrımsız eksantrik güzelce. Bilcümle bunlara, onların hayalleri da ulaşamaz bizim icraatlarımıza. ve bu proses hakeza devam ediyor, devam edecek.”

Kentsel transformasyon çalışmalarının büyüklüğünün yapılan işin çapını ortaya koymaya tam olduğunu dile getiren Erdoğan, “Söylemesi yalın kat. 3 milyon konutun dönüşümünden, 1 milyon 200 bine yakın toplu konut düz yazı etmekten, farklı başlıklarla alay malay yapıların yüzde 60’ını afetlere alın koruma altına almaktan bahsediyoruz. Bu, Türkiye amacıyla başlı başına benzeri devrimdir. Demin bu adımlarımızı az buçuk daha istikbal taşıyoruz. İnşallah önümüzdeki ayın ortasına makul hem konut ve icar fiyatlarındaki denyo yükselişin önüne geçecek hem depreme tedbir çalışmalarına ulama sağlayacak kullanılmamış ayrımsız hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz güne bırakıyorum.” diye konuştu.

“Derdimiz, vatandaşımıza karşı bozuk fiyatla nişane yöneltmek”

Alandaki vatandaşlara, “Tarım Yüreklilik Kooperatifindeki alımlarınızı yapıyor musunuz, fiyatlardan memnun musunuz?” diye soran Erdoğan, “İnşallah Tarım Emniyet Kooperatifinde bundan sonra koyun, kuzu, bunların fiyatı biliyorsunuz dokunaklı manada düşürüldü. Şimdi büyükbaş hayvanlara de inşallah geçiyoruz. Ayrıksı ürünlerde bile yüzde 25, yüzde 30, yüzdelik 35 kadar inşallah indirimler yarmak yoluyla size akla yatkın, çakaralmaz fiyatla ürünlerimizi ulaştıracağız. Derdimiz hangi? Derdimiz, vatandaşımıza alın ucuz fiyatla im çevirmek.” dedi.

Cumhur Reisi Erdoğan, Abdülhamit Konak etüt gemisinin şu anda etüt yaptığını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Unutmayın, Abdülhamit Konak serbest değil. Abdülhamit Eğlek’a saldıranlar serbest. Amma Abdülhamid Han tıpkı gündüz, bir anıt ve o abide oluşuyla yaşıyor. Cenabıhak razı olsun. Rabb’im kaş, yardımcımız olsun. Bu duygularla Esenler’deki 60 bin konutluk tahavvül projemizin geçmiş etabında anahtarlarını konfirmasyon ettiğimiz konutların sahiplerine aynı nöbet elan yeni yuvalarının kıvrak olmasını diliyorum. Rabb’im vatandaşlarımıza munsap tadıyla, istem huzuruyla, esenlikle, esenlikle bu evlerde oturmayı baht etsin. Sizleri benzeri öğün elan sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Gravite sağlıcakla.”

Erdoğan, konuşmasının peşi sıra projenin yapımı biten evvel etabının hak sahiplerinden temsili adına 10 aileye anahtarlarını doğrulama etti. Reisicumhur Erdoğan, tasdik töreni sırasında ailelerden birinin çocuğunu kucağına aldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Garaz Gelgel, Kaynak ve Maliye Bakanı Nureddin Bitkisel, Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank,Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Esenler Şehremini Mehmet Tevfik Göksu, TOKİ Başkanı Ömer Keder, AK Tümen İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve MHP İstanbul İl Başkanı Birol Dolgunca dahi katıldı.

Esenler Dörtyol Meydanı’nda planlı törende, projenin tanıtım videosu gösterildi. Binlerce dirilik törene katılırken, bazı vatandaşlar evlerinin balkonundan ve çevredeki kafelerden töreni izledi. Araklayan şarkılara zevcelik fail vatandaşlar, sıkça “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları attı.

Cumhur Reisi Erdoğan, projedeki eş daireyi gezdi

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, törenin ardından projedeki emsal daireyi gezerek, incelemelerde bulundu.

Erdoğan, proje kapsamında evi teslim edilen bir ailenin daveti üzerine evlerine misafir oldu. Cumhur Reisi Erdoğan’a ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile Vekil Gelgel da zevcelik etti.

(Bitti)



Share: