Okula bakir başlayan çocuklar üzere enfeksiyon uyarısı

Okula yeni başlayan çocuklar üzere enfeksiyon uyarısı

Prof. Dr. Vefik Arıca: “Okula kullanılmamış başlayanları muntazır nazik bire bir hırs enfeksiyonlar. Kesif enfeksiyonlar, özellikle tıpkısı sene ortamında kış döneminde önceki sene okula başlayan çocuklarda 8 ile 10 yol bekleniyor”

“Kahvaltısız füru okula gittikleri zaman hele konsantrasyon bozuklukları, öğrenme güçlükleri yaşayabilir, dersi tamamlayamayabilirler”

YALOVA Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, “Okula bakir başlayanları muntazır balaban bire bir hırs enfeksiyonlar. Yoğun enfeksiyonlar, hele tıpkı sene zarfında kış döneminde evvel sene okula başlayan çocuklarda 8 ile 10 yol bekleniyor” dedi.

Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Arıca, uzlaşma haftasıyla birlikte ilkokul 1 ve anaokullarının açıldığını hatırlattı. Arıca, şita ayları ile enfeksiyonların artacağını belirterek, “Özellikle okula kullanılmamış başlayanları muntazır şişman benzeri coşkunluk enfeksiyonlar. Kalın enfeksiyonlar hele ayrımsız yıl içinde şita döneminde ilk yıl okula başlayan çocuklarda 8 ile 10 nöbet enfeksiyon bekleniyor. Önümüzdeki aylarda benzeri enfeksiyon bitmeden gayrı bir enfeksiyon başlayabiliyor” ifadesini kullandı.

Enfeksiyon nâkil çocuğu 72 saat okula gönderilmemeli

Viral, virüs, rhinovirüs enfeksiyonlarının yanında influenza kadar itici algınlığı ve grip virüslerinin çocukları etkilediğini anlatan Arıca, ailelere şu uyarılarda bulundu:

“Eğer çocuğunuz tıpkı enfeksiyon geçiriyor ise arz az 72 saat ailenin okula veya kreşe göndermemesi, evde dinlendirmesi gerekiyor. Arz azından sair çocuklara olan bulaş sayısı azalıyor. En muhteşem tılsım bu olması gerekiyor. Arz birkaç 72 saat çocukları okula göndermeyelim, evde dinlendirelim. Ahenktar beslenmelerini yapalım. Karbonhidrat, yağ veya proteinleri ahenktar verelim. Verimli hazır para takviyesi verelim. Bu dönemlerde 72 saati ilaçlanmamış, yalnız acı düşürücülerle geçirebiliriz. Antibiyotik kullanımı bu dönemlerde özelikle viral enfeksiyonlarda, kalın yavru enfeksiyonlarında çok önermiyoruz. Hekim kontrolü veya doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik çocuklarda önerilmez. Hekim önermedikçe antibiyotik kullanmayalım. Alelhusus ilk sene okula başlayanlar sunma beş altı 10 öğün enfeksiyona maruz kalabilir.”

Kahvaltı yapmadan çocuklarınızı okula göndermeyin

Eğitime başlayan çocukların ailelerine tagaddi önerilerinde bulunan Prof. Dr. Arıca, kahvaltının önemine dikkati çekti. Eğlenceli kahvaltı yapılmasına aksan işleyen Arıca, ailelerin çocuklarını teşvik etmek üzere gelişigüzel kahvaltı sonrasına oturması gerektiğini söyledi. Kahvaltı yapılmamasının hırçın etkilerine birlikte değinen Arıca, “Kahvaltısız füru okula gittikleri devir alelhusus dikkat toplaşımı bozuklukları, öğrenme güçlükleri yaşayabilir, dersi tamamlayamayabilirler. Kesinlikle yanlarından bile tıpkı şişe akarsu olması gerekiyor. Plastik şişe demiyorum. Pencere şişede yanlarında götürsünler. Nakit takviyesi cesim. Bereketli sıvı takviyesi almadıkları takdirinde, vuzuh açıklık sıvı takviyesi almadıkları takdirde çocuklarda saksı ağrıları, rüyet bozuklukları, göden bulantıları görülebilir. Bol eli nimetli ve fasılalı bire bir şekilde okulda akarsu içmeleri gerekiyor” diye niteleyerek konuştu.

“Alelhusus yağda kızartılmış hazır ürünlerden ırak durmalılar”

Çocukların kantin ve market alışverişleri üstüne bile önerilerde kâin Arıca, “Özellikle füru okula gittikleri devir kantinden yahut marketlerden alışveriş yapabilirler. Yaptıklarında ilgi edecekleri en yetişkin dideban, özellikle yağda kızartılmış hazır ürünlerden uzak durmalılar. Evde ailenin yaptığı haşlanmış aynı topluluk ürünlere önem vermeliler. Bunlara özelikle sıska üzüm, sıska kaysı, kuru erik gibi ayrımsız bando cılız meyveleri yanlarında taşıyarak bunlarla aleniyet ara beslenmeleri gerekiyor” dedi.



Share: