Öğrenci yurdunda gerçeği aratmayan zelzele tatbikatı: Heyecanlanan mektepli düşerek parmağını kırdı

Mektepli yurdunda gerçeği aratmayan zelzele tatbikatı: Heyecanlanan mektepli düşerek parmağını kırdı

DÜZCE Düzce’bile üniversite öğrencinin konakladığı yurtta gerçekleştirilen sarsıntı tatbikatı gerçeğini aratmadı. Tatbikatın heyecanına kapılan benzeri mektepli ise düşerek parmağından yaralandı.

Aliye İzzet Begoviç Koca Mektepli Yurdunda yapılan tatbikatta senaryo gereği dalan üssü Düzce olan 5.0 şiddetinde sarsıntı meydana geldi. 10 saniye süren zelzele sonrasında 3 öğrencinin yaralı olduğu bilgisini düzlük UMKE ve AFAD ekipleri, yüksekten düşen, üstüne düzen devrilen ve boşaltma anında ezilen öğrencilere önceki müdahaleyi gerçekleştirdi. Yaralılar keyif ekiplerince ambulansa alındı.

Mektepli yaralandı

Tatbikatın heyecanına kapılan aynı öğrenci ise düşerek parmağından yaralandı. Manevra üzere mikro önüne gelen afiyet ekipleri parmağından yaralanan öğrenciyi ambulansa alındı. Parmağına pansuman yapılan öğrenci yeniden yurda gönderildi.

Öğrenci yakınını güvenlikçiler sakinleştirdi

Tatbikatta, yaralanan kişilerin yakınlarına elbet davranılması gerektiğine ilişik üstelik kullanışlı eğitim bilimi verildi. Senaryo gereği UMKE görevlisi yaralanan öğrencinin yakını oldu ve engelleme fail esenlik ekiplerinin yanına gitti. Yaralanan öğrenciye sarılan sökel yakını kısa devamlı ekiplere el anlar yaşattı. Tutkun yakınını esenlik ekiplerinin yanından yapmak ise yurdun düzenlilik görevlilerine düştü. Güvenlikçiler, lüks gereği pestil yakını olan UMKE personelini sağlık ekiplerinin yanından ayırdı, sonradan üstelik sakinleştirdi.

“Ne kabilinden tedbirler alacağımızı yaşayarak görmüş olduk”

Tatbikatların önemine değinen Bilgisizlik ve Spor İl Müdürü İsa Yazar, “Düzce’de Deneyimsizlik ve Spor İl Müdürlüğü adına 10 yurtta toplamda 9 bin 500 öğrencimize barınma hizmeti sunuyoruz. Bilinen Düzce’miz afat bölgesi. Yer Sarsıntısı, dominant ve bir nice afat olayını yaşıyoruz. Bu vesileyle de İl Keyif Müdürlüğü ve AFAD İl Müdürlüğü’ne müracaat ettik. Gerçeğini aratamayan bu tatbikatla, başımıza gelebilecek olaylarda hangi kadar tedbirler alacağımızı yaşayarak görmüş olduk. Öğrencilerimize hem bilinçlendirme yaptık hem de böyle afetlerde zahir durum alınır, pekâlâ duygusal güvenliği alınır, ürkü olan yaşama lacerem sakinleştirilir bunları görmüş olduk. Öğrencilerimizin da tatbikata katılması bizi antrparantez mutlu etti. Tatbikata katılan hep kurumlarımıza teşekkürname ederim” dedi.

“Kız yurtlarımızda bile yapacağız”

İsa Yazıcı, tatbikatların ayrıksı yurtlarda dahi yapılacağını belirterek, “Tatbikatlarımız, kurumlarımızın imkanları kadar bitmeme edecek. Bugün tatbikatı yaptığımız daraç, Aliye İzzet Begoviç Eş Öğrenci Yurdu. Bu yurdumuzda kısaca bin 100 öğrencimiz kalıyor. Elan şişman kız yurtlarımız var. Kız yurtlarımızda üstelik tatbikatın yapılabilmesi amacıyla yeniden kurumlarımızdan temenni edeceğiz. Onlarında agreman durumuna göre kız yurtlarımızda üstelik ayrımsız tatbikatları yazmak istiyoruz. Bize kalırsa biz bütün yurtlarımızda bu tatbikatları beğenmek istiyoruz. Çabucak hareket değil, diğer afetlere göre da tatbikatlar fayrap etmek istiyoruz” diyerek konuştu.

“Çalınan sirenlere öğrencilerimizin tepki vermesi birlikte adamakıllı oldu”

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmayan ise tatbikatlar düzenlemeye devam edeceklerini rapor ederek, şöyle konuştu:

“Bol Bolamat ve Spor Müdürlüğümüzle birlikte elan ilk planladığımız 5 şiddetinde ayrımsız deprem senaryosunu zaman Aliye İzzet Begoviç Erkek Mektepli Yurdunda, AFAD ekiplerinin dahi katılımıyla gerçekleştirmiş olduk. Senaryo gereği yüksekten sakıt, merdivenlerden yuvarlanan ve muhtelif cisimlerin altında artan yaralılarımızı üstelik kurtarmış olduk. Burada hem öğrencilerimizi bilinçlendirmiş olduk hem da kurumlar arası reaksiyonumuzu belli ayrımsız seviyede geliştirmiş olduk. Hepimizin malumu, ilimiz kıyamet bölgesi yeğin, hareket oluyor. Hem özlük personelimizin hem de vatandaşlarımızın dahi afetlere mücehhez olması yerine bire bir mücahede yapmış olduk. Hem AFAD hem dahi Deneyimsizlik ve Spor Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Çalınan sirenlere öğrencilerimizin reaksiyon vermesi birlikte domuzuna oldu. Elan geçmiş hakeza tıpkısı düzenleme yaşamamışlardı. İlk posta başlarına geldi. Başka yurtlarımızda de önümüzdeki günlerde tatbikatlarımızı gerçekleştireceğiz. Hastanelerimizde bile züğürt kurtarma tatbikatları yapmıştık. Demin de mektepli yurtlarımızda de haddinden fazla elan farklı senaryoları tatbikatlarda hayata geçireceğiz”

Share: