Zelzele tatbikatı öğrencileri heyecanlandırdı

Düzce’de darülfünun öğrencilerinin konakladığı yurtta gerçekleştirilen sarsıntı tatbikatı gerçeğini aratmadı. Tatbikatın heyecanına kapılan tıpkı öğrenci ise düşerek parmağından yaralandı.

Aliye İzzet Begoviç Koca Mektepli Yurdunda yapılan tatbikatta senaryo gereği suret üssü Düzce olan 5.0 şiddetinde zelzele meydana geldi. 10 saniye süren zelzele sonrasında 3 öğrencinin gaileli olduğu bilgisini düz UMKE ve AFAD ekipleri, yüksekten sakıt, üzerine fırıldak devrilen ve boşaltma anında ezilen öğrencilere önce müdahaleyi gerçekleştirdi. Yaralılar sağlık ekiplerince ambulansa makbuz.

Mektepli yaralandı

Tatbikatın heyecanına kapılan tıpkısı öğrenci ise düşerek parmağından yaralandı. Manevra amacıyla ensiz önüne gelen esenlik ekipleri parmağından yaralanan öğrenciyi ambulansa makbuz. Parmağına pansuman yapılan öğrenci baştan yurda gönderildi.

Öğrenci yakınını güvenlikçiler sakinleştirdi

Tatbikatta, yaralanan kişilerin yakınlarına lacerem davranılması gerektiğine ait birlikte kılgısal eğitim bilimi verildi. Senaryo gereği UMKE görevlisi yaralanan öğrencinin yakını oldu ve engelleme fail afiyet ekiplerinin yanına gitti. Yaralanan öğrenciye sarılan marazlı yakını kısa kesiksiz ekiplere pres anlar yaşattı. Tutkun yakınını afiyet ekiplerinin yanından fethetmek ise yurdun güvenlik görevlilerine düştü. Güvenlikçiler, alım çalım gereği hasta yakını olan UMKE personelini sağlık ekiplerinin yanından ayırdı, sonradan de sakinleştirdi.

“Hangi gibi tedbirler alacağımızı yaşayarak görmüş olduk”

Tatbikatların önemine değinen Bilgisizlik ve Spor İl Müdürü İsa Kalem, “Düzce’bile Bilgisizlik ve Spor İl Müdürlüğü yerine 10 yurtta toplamda 9 bin 500 öğrencimize tahaffuz hizmeti sunuyoruz. Bilinen Düzce’miz afetler bölgesi. Yer Sarsıntısı, başat ve birçok afetler olayını yaşıyoruz. Bu vesileyle de İl Esenlik Müdürlüğü ve AFAD İl Müdürlüğü’hangi başvurma ettik. Gerçeğini aratamayan bu tatbikatla, başımıza gelebilecek olaylarda ne üzere tedbirler alacağımızı yaşayarak görmüş olduk. Öğrencilerimize hem bilinçlendirme yaptık hem üstelik böyle afetlerde nasıl yer alınır, zahir duygusal güvenliği alınır, panik olan dirilik pekâlâ sakinleştirilir bunları görmüş olduk. Öğrencilerimizin de tatbikata katılması bizi ayrıca bahtiyar etti. Tatbikata katılan bilcümle kurumlarımıza teşekkürname ederim” dedi.

“Kız yurtlarımızda üstelik yapacağız”

İsa Yazıcı, tatbikatların ayrıksı yurtlarda dahi yapılacağını belirterek, “Tatbikatlarımız, kurumlarımızın imkanları ölçüsünde devam edecek. Zaman tatbikatı yaptığımız dar, Aliye İzzet Begoviç Erkek Mektepli Yurdu. Bu yurdumuzda kestirmece bin 100 öğrencimiz kalıyor. Daha iri kız yurtlarımız var. Kız yurtlarımızda bile tatbikatın yapılabilmesi amacıyla esasen kurumlarımızdan istek edeceğiz. Onlarında uygunluk durumuna bakarak kız yurtlarımızda üstelik benzeri tatbikatları boşaltmak istiyoruz. Bize kalırsa biz bütün yurtlarımızda bu tatbikatları boşaltmak istiyoruz. Vakit Kaybetmeden zelzele değil, farklı afetlere bakarak bile tatbikatlar boşaltmak istiyoruz” diye konuştu.

“Çalınan sirenlere öğrencilerimizin aksülamel vermesi da güzelce oldu”

İl Esenlik Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ise tatbikatlar düzenlemeye devam edeceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Gına ve Spor Müdürlüğümüzle gelişigüzel elan evvel planladığımız 5 şiddetinde tıpkı zelzele senaryosunu bugün Aliye İzzet Begoviç Eş Öğrenci Yurdunda, AFAD ekiplerinin birlikte katılımıyla gerçekleştirmiş olduk. Senaryo gereği yüksekten düşen, merdivenlerden yuvarlanan ve mütenevvi cisimlerin altında mütezayit yaralılarımızı da kurtarmış olduk. Burada hem öğrencilerimizi bilinçlendirmiş olduk hem dahi kurumlar arası reaksiyonumuzu anlaşılan benzeri seviyede geliştirmiş olduk. Hepimizin malumu, ilimiz kıran bölgesi dominant, hareket oluyor. Hem zat personelimizin hem bile vatandaşlarımızın de afetlere mücehhez olması hesabına bir faaliyet yapmış olduk. Hem AFAD hem bile Cahillik ve Spor Müdürlüğümüze teşekkürname ediyorum. Çalınan sirenlere öğrencilerimizin reaksiyon vermesi da iyicene oldu. Elan önce böyle tıpkısı organize yaşamamışlardı. İlk kere başlarına geldi. Ayrıksı yurtlarımızda da önümüzdeki günlerde tatbikatlarımızı gerçekleştireceğiz. Hastanelerimizde da sökel istirdat tatbikatları yapmıştık. Deminden bile öğrenci yurtlarımızda üstelik çok elan ayrımlı senaryoları tatbikatlarda hayata geçireceğiz” – DÜZCE

Share: